Cea mai importanta intalnire

 

Fiecare om are diverse activitati in timpul saptamanii. Unele activitati sunt la locul de munca, altele acasa. Ne petrecem timpul cu colegi, familie sau chiar in mijlocul oamenilor necunoscuti. In functie de ocupatie, aceste diverse activitati au o pondere diferita in timpul nostru.

Fiecare activitate in care suntem implicati are un oarecare impact asupra timpului si energiei noastre, aducandu-ne dupa caz bucurie, implinire, tristete, frustrare, liniste, sau ingrijorare. De luni pana sambata suntem mai mult sau mai putin prinsi intr-o lume agitata care alearga si depuna multa energie pentru a isi asigura cele necesare si pentru a se dezvolta. Vedem de multe ori in jurul nostru cum semenii nostri sau chiar noi insine alergam dupa vant, construim castele de nisip sau ne lasam amagiti de o bucurie sau implinire ce se lasa asteptata in lucrurile acestei lumi.

Dumnezeu ne-a binecuvantat cu lucrurile care ne inconjoara si tot binele din aceasta lume este un rezultat al harului lui Dumnezeu care intr-un anumit sens limitat ofera protectie, bucurie, pace si pentru oamenii care nu il cunosc dar care sunt parte a creatiei Sale. Pentru cei ce sunt credinciosi, binele din aceasta lume are o semnificatie mult mai profunda si poarta urma Creatorului care da sens frumusetii, gustului si muncii din aceasta lume.

Pe langa binecuvantarile generale de care se bucura oricine pe acest Pamant, cei care sunt credinciosi lui Hristos au parte de o binecuvantare in plus. Aceasta binecuvantare este Ziua Domnului, o zi de odihna, o zi in care gustam puterile cerului si in care Dumnezeu lucreaza in mijlocul nostru. Ziua Domnului, este ziua lui Hristos care isi strange poporul prin chemarea ce slujitorii Sai imputerniciti o adreseaza credinciosilor.

In fiecare duminica dimineata poporul lui Dumnezeu este chemat in inchinarea inaintea Domnului, pentru a auzi Legea Domnului care le condamna pacatul, pentru a auzi Evanghelia care le vesteste absolvirea de vina pacatelor lor, pentru a se ospata din Cuvantul predicat de slujitorii lui Hristos, pentru a se impartasi prin Duhul Sfant cu trupul lui Hristos care este in Ceruri, pentru a isi arata dragostea fata de semenii lor si pentru a se opri din agitatia lumii, meditand la dragostea nespus de mare pe care Dumnezeu si-a aratat-o in harul Sau.

Catehismul de la Heidelberg ne invata ca Dumnezeu ne-a indrumat sa punem deoparte Ziua Sa pentru ca:

Mai întâi, ca slujirea Cuvântului şi învăţământul creştin să fie păstrate, iar eu, îndeosebi în ziua de odihnă, să frecventez plin de zel biserica lui Dumnezeu ca să aud Cuvântul Lui, ca să beneficiez de sfintele sacramente, ca să invoc în mod public pe Domnul şi ca să fac acte de milostenie. Apoi, ca în toate zilele vieţii mele să mă lepăd de faptele mele rele şi să Îl las pe El să lucreze în mine prin Duhul Său, gustând astfel încă din această viaţă odihna veşnică.

Pentru credinciosi, ziua de duminica (nume provenit din latina Dies Dominus) este cea mai importanta zi a saptamanii. Participarea in inchinarea publica a Bisericii reprezinta cel mai important moment pentru crestinul care este unit prin credinta cu Hristos. Acesta este momentul in care Dumnezeu se coboara in mijlocul nostru intr-un mod special, lucrand prin Duhul Sau care este activ prin lucrarea de predicare a Cuvantului si de administrare a Sacramentelor.

Inchinarea de duminica este cea mai importanta intalnire a saptamanii. Nu este o intalnire individuala ci o intalnire publica, in care poporul se intalneste cu Dumnezeul sau, se inchina inaintea Lui, se pocaieste de pacat, isi marturiseste public credinta, asculta cu incredere Cuvantul lui Dumnezeu, primind apoi binecuvantarea Domnului pentru o noua saptamana.

Va doresc sa va bucurati de ospatul pe care Dumnezeu il pregateste pentru copiii Sai in fiecare duminica!