Eroarea moralismului

Cum trebuie să citim și să interpretăm Biblia? Una din abordările (eronate) ale Bibliei este ”moralismul” adică interpretarea narațiunilor biblice ca exemple pentru credincioși. Astfel, când dai peste un text cum ar fi David și Goliat presupui că a fost lăsat în Scriptură pentru ca să ne servească nouă drept exemplu, ca și noi să fim curajoși ca David. Sună logic, nu?

Batjocoritorii Reformei îl denigrează pe Calvin

Într-un material anacronist și complet lipsit de respect, domnul Paul Dan se alătură batjocuritorilor Reformei și îl denigrează pe Calvin. De ce ar face un pastor baptist așa ceva? Pentru că domnul Paul Dan este nemulțumit de faptul că tot mai mulți neo-protestanți români (baptiști, penticostali, creștini după evanghelie) încep să aprecieze teologia reformei.

Născuți în legământ?

Nimeni, niciodată, nicăieri, nu a avut o relație neutră, autonomă sau voluntară cu Dumnezeu. Adam a fost creat în legământ și toți oamenii de după el se nasc în legământ. Omul nu decide dacă sau cum are de-a face cu Dumnezeu. Dumnezeu este cel care stabilește legământul, cadrul în care în mod inevitabil omul are de-a face cu Dumnezeu.

Calviniștii din secolul 6

Nu este nimic ”calvinist” cu privire la doctrina predestinării ce a fost inclusă în mărturisirile de credință reformate din secolul 16. Este pur și simplu perspectiva augustiniană care a existat de-a lungul timpului în biserică, dar care în Evul Mediu târziu a început să fie marginalizată.