"Sfinteasca-Se Numele Tau"

Zaharia Ursinus 

 

Intrebarea 122. Care este prima cerere? 

Raspuns. Sfinţească-se Numele Tău, altfel spus: dă-ne mai întâi să Te cunoaştem corect, să Te sfinţim, să Te proslăvim şi să Te lăudăm în toate lucrările Tale în care-Ţi strălucesc atotputernicia, înţelepciunea, bunătatea, dreptatea, mila şi adevărul. Dă-ne, de asemenea, să ne aranjăm întreaga noastră viaţă, gândurile, cuvintele şi faptele astfel încât Numele Tău să nu fie hulit niciodată din cauza noastră, ci mai degrabă cinstit şi proslăvit.

 

Urmeaza cea de-a doua parte a rugaciunii "Tatal Nostru", care contine sase cereri. Cererea "Sfinteasca-se Numele Tau" este prima, pentru ca surprinde scopul si finalitatea tuturor celorlalte; slava lui Dumnezeu ar trebui sa fie scopul tuturor ocupatiilor, actiunilor si rugaciunilor noastre. Scopul este primul lucru care se afla in mintea si motivatia oricaruia si ultimul in ce priveste realizarea. Asadar, in primul rand, trebuie sa avem in vedere finalitatea celorlalte petitii daca dorim sa le cautam asa cum trebuie, conform poruncii lui Hristos: "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra." (Mat. 7:33)

Referitor la aceasta petitie trebuie sa reflectam asupra urmatoarelor aspecte: 

1. Ce este Numele lui Dumnezeu? 

2. Ce inseamna sfant si ce inseamna a sfinti Numele lui Dumnezeu? 

 

1. Ce este numele lui dumnezeu? 

Numele lui Dumnezeu inseamna:

1. Dumnezeu Insusi. "Tu vei fi bucuria celor ce iubesc Numele Tau." "Voi canta Numele Tau, Dumnezeule preainalt", "Voi chema Numele Domnului", "Iata ca am de gand sa zidesc o Casa Numelui Domnului Dumnezeului meu". (Ps. 5:11, 9:2, 11, 116:13, I Imp. 5:5)

2. Atributele si lucrarile lui Dumnezeu. "Numele Lui este Domnul." "Domnul se numeste gelos, este un Dumnezeu gelos." (Ex. 15:3, 34:14)

3. Porunca, voia si autoritatea lui Dumnezeu. "Vin impotriva ta in Numele Domnului ostirilor," "botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh." (1 Sam. 17:45, Mat. 28:19)

4. Inchinarea, increderea, lauda si marturisirea lui Dumnezeu. "Eu sunt gata nu numai sa fiu legat, dar chiar sa si mor in Ierusalim pentru Numele Domnului Isus." "fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos", tot aici, in Matei 28:19, Numele lui Dumnezeu inseamna totodata porunca si marturisirea lui Dumnezeu. (Fapte 21:13, 2:38) Aici termenul trebuie inteles conform primelor doua semnificatii, ca referindu-se la Dumnezeu Insusi, la toate atributele si lucrarile Sale in care straluceste maiestatea Sa. 

 

2. ce inseamna sfant si ce trebuie sfintit? 

Termenul sfant inseamna:

1. Dumnezeu insusi, care este cel mai sfant si curat, sau sfintenia esentiala si necreata, care este Dumnezeu insusi. Caci toate virtutile si proprietatile lui Dumnezeu formeaza sfintenia Sa esentiala. Prin urmare, ingerii declara: "Sfant, sfant, sfant este Domnul ostirilor!"

2. Sfintenia care se gaseste in creaturi, ce consta in asemanarea cu Dumnezeu, care, in ce-i priveste pe cei evlaviosi, este incipienta, dar in ingeri este desavarsita.

3. Punerea deoparte a unor lucruri pentru o utilizare sfanta. Referitor la aceasta, orice lucru dedicat unei folosiri sfinte este numit sfant, precum templul din Ierusalim, altarul, vasele, preotii etc. 

Cuvantul a sfinti sau sfinteasca-se are trei semnificatii:

In primul rand, a sfinti inseamna a recunoaste, a adora si a slavi ca sfant, ceea ce este sfant prin natura sa. In sensul acesta al termenului, se spune despre noi ca Il sfintim pe Dumnezeu, care este sfintenie. 1. Atunci cand Il recunoastem ca fiind asa cum s-a revelat in Cuvantul si lucrarile Sale, sau atunci cand cunoastem si ne gandim la esenta Sa, voia, lucrarile, omnipotenta, bunatatea, intelepciunea si toate celelalte atribute - la tot ceea ce porunceste in Cuvantului Lui sa stim si sa meditam cu privire la acestea. 2 Atunci cand nu doar Il recunoastem pe Dumnezeu ca sfant, ci si Il marturisim si preamarim prin cuvintele noastre, si totodata prin faptele si curatia vietii noastre. 3 Atunci cand alaturam adevarata doctrina, cunoasterea si marturisirea sfinteniei lui Dumnezeu, impreuna cu rugaciunile si faptele noastre, scopului conferit de Dumnezeu care este slava si gloria Sa.

In al doilea rand, a sfinti inseamna a separa ceea ce nu este sfant in sine de necuratie, si a face sfant. In felul acesta Cuvantul a sfintit natura pe care Si-a asumat-o, care in noi este corupta si lipsita de sfintenie, pazind-o de orice molipsire a pacatului, impodobind-o totodata cu o sfintenie perfecta. Tot asa, Dumnezeu si Hristos sfintesc biserica, prin iertarea tuturor pacatelor noastre si prin sfintirea noastra prin Duhul Sfant, si pastrandu-ne, in acelasi timp, in stapanirea acestei iertari si sfintenii. Asadar, ne este poruncit sa ne sfintim, adica sa ne pazim de toata murdaria carnii. "Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant." (1 Pet. 1:16).

In al treilea rand, a sfinti inseamna a hotara si a orienta spre un scop sfant ceea ce este fie sfant in sine sau indiferent. In felul acesta, Tatal L-a sfintit pe Fiul, adica L-a pus in slujba de Mijlocitor si L-a trimis in lume. Tot asa, Dumnezeu a sfintit ziua de Sabat, templul, jertfele, preotii etc. De asemenea, Hristos s-a sfintit pe Sine pentru poporul Sau, adica S-a dat pe Sine ca jertfa sfanta si placuta lui Dumnezeu. La fel, painea este sfintita de Cuvantului lui Dumnezeu si de rugaciune. 

Dintre aceste descrieri, se au aici in vedere prima si a doua, caci atunci cand ne rugam, sfinteasca-se Numele Tau, nu doar dorim ca Numele lui Dumnezeu sa fie sfintit de noi, dar si in noi sau, cu alte cuvinte, dorim:

1. Ca Dumnezeu sa ne lumineze prin cunoasterea sfinteniei Sale si a Numelui Sau preasfant; sau in limbajul Catehismulului, dorim ca Dumnezeu sa ne ajute sa-L cunoastem cum se cuvine si sa-L sfintim, glorificam si sa-L laudam in toate lucrarile Sale, in care sunt infatisate limpede puterea, intelepciunea, bunatatea, dreptatea, mila si adevarul Sau. 

2. Ca Numele Lui sa fie sfintit in noi pentru a ne regenerea si a ne face mai sfinti, astfel incat sa evitam ca in viata noastra Numele Lui sa fie batjocorit, preamarindu-L si proclamandu-L cu onoare si lauda pe toate caile posibile. Intr-un cuvant dorim ca: 1. Dumnezeu sa ne lumineze cu adevarata cunoastere a sfinteniei Sale. 2. Sa ne ofere credinta adevarata si pocaina si sa ne innoiasca prin Duhul Sau, pentru a fi sfinti precum si El este sfant. 3. Sa ne puna intr-o stare in care sa fim doritori sa-I marturisim sfintenia Numelui Sau divin in cuvant si fapta, spre Slava si lauda Lui, pentru ca astfel sa-l Glorificam prin recunoasterea si marturisirea Lui, si prin conformarea vietilor noastre cu voia Lui, astfel incat sa-L deosebim de toti idolii si lucrurile profane.

Obiectia 1. Ceea ce este sfant in sine insusi nu poate fi sfintit. Numele lui Dumnezeu este sfant, asadar nu poate fi sfintit. 

Raspuns. Nu poate fi sfintit conform celei de-a doua semnificatii a termenului care a fost mentionata mai sus, dar poate fi sfintit conform primei si celei de-a doua semnificatii a termenului, conform careia ceea ce este sfant sau indiferent in sine poate fi recunoscut, laudat, celebrat si directionat inspre un scop sfant. Astfel dorim noi ca Numele lui Dumnezeu sa fie slavit, ca ceea ce este sfant in sine sa fie recunoscut si laudat ca sfant. Dumnezeu ne sfinteste prin sfintirea noastra, pe de alta parte, noi Il sfintim pe Dumnezeu, nu prin a-L sfinti, ci prin proclamarea si recunoasterea acelor lucruri despre El pe care doreste sa le cunoastem si sa le proclamam. 

Obiectia 2. Nu ar trebui sa dorim ca altcineva sa faca pentru noi, ceea ce se cuvine ca noi sa facem. Noi trebuie sa sfintim Numele lui Dumnezeu. Asadar, noi nu ar trebui sa-I cerem lui Dumnezeu sa Isi sfinteasca Numele; caci facand asa pare ca ne comportam ca un elev care are ca sarcina sa se dedice cu sarguinta studiului, dar doreste ca profestorul sau sa faca asta in locul lui. 

Raspuns: Raspundem judecatii majore prin a face o distinctie: nu ar trebui sa dorim ca altcineva sa faca in locul nostru ceea ce ne revine, in cazul in care avem capacitatea sa facem lucrul respectiv; dar daca nu il putem face, putem, pe buna dreptate, dori ca Dumnezeu sa ne dea puterea sa il realizam. Noi singuri nu putem sfinti Numele lui Dumnezeu, de aceea, trebuie sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne dea taria prin care sa-I sfintim Numele, ca El sa-Si sfinteasca numele lui Sfant in noi.  

 

Zaharia Ursinus (1534 - 1583) a fost teolog reformat german si unul din autorii Catehismului de la Heidelberg