Dovezi ale invierii lui Iisus Hristos (I)

Michael G. Brown

 

Din cand in cand este important ca crestinii sa-si aminteasca de lucrurile acestea, pentru ca intrega credinta crestina se bazeaza pe adevarul raspunsului la intrebarea: a inviat Hristos din morti? Totodata, intelegerea istoricitatii invierii lui Iisus Hristos ne va ajuta si va aduce claritate in conversatiile pe care le avem cu alti oamenii. Adesea oamenii se intreaba de ce esti crestin: poate pentru ca esti o persoana religioasa, sau pentru ca ai fost crescut astfel. Imi place sa-i scap pe oameni de aceste notiuni si sa le spun ca nu sunt crestin pentru ca acest lucru functioneaza pentru mine, uneori chiar spun ca crestinismul nu functioneaza in a-i face oamenii sa aiba o viata minunata - exista multe inconveniente, la multe lucruri trebuie sa renunti -, ci sunt crestin pentru ca mesajul crestinismului este adevarat.

 

Ce-ar fi daca ar exista o religie al carei adevar poate fi verificat? In crestinismul modern ne-am indepartat atat de mult de asta, am internalizat atat de mult totul, incat religia a ajuns sa fie tot ceea ce se intampla in inima noastra, dar totul sta in ceea ce s-a intamplat acum 2000 de ani, iar daca nu s-a intamplat astfel, n-are nici un sens sa fii crestin. Majoritatea oamenilor din vremea nostra nu au auzit lucrul acesta. Aceasta nu este doar o unealta care poate fi folosita in evanghelizare, ci este si o unealta pastorala, e ceva ce ne ajuta in credinta noastra, deoarece cu totii ne luptam uneori cu o masura de indoiala, descurajare, totul se rezuma la asta: a iesit Hristos odata din mormant? Primirea mea de catre Dumnezeu nu depinde de nivelul meu de performanta, in cele din urma, ci de faptul ca Hristos a inviat din mormant. 

 

Eu si sotia mea am calatorit impreuna spre Colorado si pe avion am avut parte de cea mai teribila turbulenta pe care am experimentat-o vreodata, a fost atat de intens incat stewardesa, care zburase deja de 20 de ani, a spus ca in tot timpul acesta nu a fost decat un singur zbor mai rau decat acesta. Oamenii tipau si plangeau. Vantul batea puternic pe varfurile muntilor Stancosi; nu eram doar scuturati, si avionul nu zbura doar in sus si-n jos - asta e ceva normal - avionul, de data aceasta, se legana dintr-o parte in alta. Am crezut ca atunci ne e sfarsitul. In momentul acela, in care te gandesti ca atunci ti-e sfarsitul, ce-ti aduce mangaiere? Totul se rezuma la aceasta. Ma bazez pe ceea ce au lasat scris in Evanghelii si Faptele apostolilor martorii oculari din acea vreme, ma bazez ca au spus adevarul. Nu se rezuma la fiori si pielea de gaina sau la sentimentele mele fata de Hristos sau despre mine. Ma bazez pe faptul ca Hristos a facut ispasire pentru pacatele mele, iar unicul mod in care stim ca ce a facut pe cruce a avut valoare este prin invierea din morti. Fara inviere, crucea nu are nici un sens. Daca cititi cartea Faptele Apostolilor si examinati predicile apostolilor, veti gasi un element comun: invierea. Asta e ceea ce proclamau ei, nu spuneau povesti, nu vorbeau despre ei insisi, nu spuneau ca odata am fost intr-un fel, acum sunt in alt fel, toti proclamau invierea lui Iisus din Nazaret dintre cei morti, El este Cel care a fost promis in Vechiul Testament.

 

Probabil, ati auzit citatul lui C. S, Lewis din Crestinismul Redus la Esente: "Iisus a fost fie mincinos, lunatic sau Domn." Acestea sunt cele trei optiuni pe care le ai. Probabil ati auzit acest lucru de multe ori, dar e interesant cum oamenii, in general, nu observa ca nu sunt alte optiuni decat acestea 3. Nu cu mult timp in urma, am avut o discutie cu o ruda despre acest subiect. Am intrebat: Cine este Iisus? El a raspuns ca nu crede ca e Dumnezeu, ci un om bun. I-am spus ca aceasta optiune nu este posibila, datorita lucrurilor pe care le-a spus Iisus. De exemplu, a spus in Ioan 2: „Stricaţi templul acesta, şi în trei zile îl voi ridica.”, in Matei 12:40: "Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pământului." Iisus insusi a spus ca va fi inviat din morti. Asadar, daca nu a fost inviat din morti, a fost fie lunatic sau mincinos, nu a fost un om bun  si nici om om pe care dorim sa-L urmam sau sa fie exemplu pentru copiii nostri. Daca spunea basme si ii indemna pe oameni sa creada in El, totul era o inselatorie. Fie n-a fost inviat, caz in care nu vreau sa am de-a face cu Iisus, fie a fost inviat din morti si este Domn.

 

Trebuie sa intelegem ca oamenii din cultura noastra doresc sa fie pe undeva la mijloc, nu vor sa-L numeasca mincinos sau lunatic, a fost totusi un om bun, a rostit predica de pe munte care si lui Gandhi i-a placut, nu a facut rau nimanui si ar trebui sa incercam sa fim ca El, dar nu-L vor numi Domn, asta pare ceva nebunesc si superstitios, a spune ca Crestinismul este singura cale pare ceva prea exclusiv. Ce e foarte trist este ca statistic majoritatea crestinilor nu stiu de ce este sarbatorit Pastele. Sincer, nici eu nu am stiut semnificatia invierii: am crescut intr-o biserica evanghelica ce credea in Biblie in care erau evidentiate anumite lucruri precum: a-L chema pe Iisus in inima ta (orice ar inseamna lucrul acesta), a fi ca Iisus, a-L urma pe Iisus, s-a vorbit despre intoarcerea lui Hristos, dar nu am auzit nimic despre semnificatia invierii. Crescand, imi aduc aminte ca stiam despe Iisus ca a murit pe cruce, se spunea ca pentru pacatele mele, ispasirea era ceva neclar, dar in ce priveste invierea nu era decat un simplu fapt care s-a petrecut si atat - Iisus a stat in mormant pentru trei zile si apoi revenit si s-a inaltat in ceruri. Fara vreo explicatie lucrul acesta nu are sens. Pentru multi evanghelici invierea nu are nici o importanta, iar aceasta nu este credinta crestina. Credinta crestina proclama invierea lui Iisus Hristos. Poate adevarul urmator va face pe multi sa se simta inconfortabil, dar aici avem ceva in comun cu biserica romano-catolica si ortodoxa de est, care inca subliniaza invierea lui Hristos. Nu e neobisnuit ca de Pasti un preot romano-catolic sa apere istoricitatea invierii lui Hristos la televizor in fata unei persoane sceptice. De multe ori ei fac treaba pe care evanghelicii nu o fac deloc, ce vor ei sa predice e cum sa te ajuti pe tine si cum sa ai o viata prospera, lucru care nu este decat o religie falsa. Desi romano-catolicii au o perspectiva gresita asupra Evangheliei, totusi marturisesc si apara adevarul care se gaseste in Crezul niceo-constantinopolitan. 

 

Asadar, invierea a fost reala sau o frauda? In 1 Corinteni 15, Pavel scrie bisericii din Corint care a imbratisat o doctrina foarte periculoasa care nega invierea trupului, un fel de platonism sau dualism, care mai tarziu s-a dezvoltat intr-un fel de gnosticism, care spunea ca lucrurile fizice sunt rele in mod inerent, iar lucrurile bune sunt cele spirituale, invizibile. Cum putea Dumnezeu care e Duh si care este bun sa devina om? Acestia au primit Evanghelia, credeau ca Hristos a inviat din morti, dar nu ca vom si inviati si noi din morti, cum se poate ca noi sa avem trupuri fizice la inviere. El le spune (daca doriti o definitie a Evangheliei, aici gasitit definitia pe care o dau apostolii): "Vă fac cunoscut, fraţilor, Evanghelia pe care v-am propovăduit-o, pe care aţi primit-o, în care aţi rămas, şi prin care sunteţi mântuiţi, dacă o ţineţi aşa după cum v-am propovăduit-o; altfel, degeaba aţi crezut.V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi;  că a fost îngropat, şi a înviat a treia zi, după Scripturi; şi că S-a arătat lui Chifa, apoi celor doisprezece.După aceea S-a arătat la peste cinci sute de fraţi deodată, dintre care cei mai mulţi sunt încă în viaţă." 

 

Probabil Pavel scrie in anii 50 din primul secol. El spune ca Evanghelia este viata, moartea si invierea lui Hristos, ca a aparut oamenilor dupa inviere, nu doar ucenicilor, ci la mai mult de 500 de oameni. II indemna, daca se indoiesc, sa mearga sa-i intrebe pe acei oameni. Aceasta nu este o legenda. Nu asa se compune o legenda. Atunci cand cineva compune o legenda, separa povestea respectiva de timp si locul in care s-a intamplat un anumit eveniment, de  exemplu: "odata ca niciodata au existat spiridusi". Dar daca spun ca acum 10 ani a fost un spiridus in San Diego si mai mult de 500 de oameni l-au vazut, poti merge sa verifici, du-te si intreaba-i pe acei oameni. Crestinismul nu a fost intemeiat pe metoda crearii unei legende. 

 

Dupa aceea, Pavel continua si in expunerea lui foloseste o metoda de argumentare denumita reductio ad absurdum - reduce la absurd un argument - aratandu-le ca in cazul in care negi invierea trupurilor noastre in in ziua de pe urma, atunci trebuie sa negi si invierea trupului lui Hristos. In versetul 12 spune: "Iar dacă se propovăduieşte că Hristos a înviat din morţi, cum zic unii dintre voi că nu este o înviere a morţilor. Dacă nu este o înviere a morţilor, nici Hristos n-a înviat. Şi, dacă n-a înviat Hristos, atunci propovăduirea noastră este zadarnică, şi zadarnică este şi credinţa voastră. Ba încă noi suntem descoperiţi şi ca martori mincinoşi ai lui Dumnezeu; fiindcă am mărturisit despre Dumnezeu că El a înviat pe Hristos, când nu L-a înviat, dacă este adevărat că morţii nu învie.Căci, dacă nu învie morţii, nici Hristos n-a înviat. Şi, dacă n-a înviat Hristos, credinţa voastră este zadarnică, voi sunteţi încă în păcatele voastre, şi prin urmare, şi cei ce au adormit în Hristos sunt pierduţi. Dacă numai pentru viaţa aceasta ne-am pus nădejdea în Hristos, atunci suntem cei mai nenorociţi dintre toţi oamenii!" Unii oameni spun ca desi totul este o minciuna, totusi am trait o viata mai buna. Sa fie oare chiar asa? Ai pierdut 52 duminici anual pe ceva neadevarat, ai dat 10% din banii tai pe ceva neadevarat, ai renuntat la placeri si dorinte, ai ramas casatorit cu aceiasi persoana, ai incercat sa-L asculti pe Dumnezei din cauza a ceva ce nu este adevarat. E un lucru nebunesc! Daca Hristos nu a inviat din morti eu am plecat de aici, iar viata pe care as trai-o ar fi una nelegiuita, nu stiu cum sunteti voi, dar ma cunosc pe mine, viata mea ar fi plina de: "Ia ce doresti si dati-va din calea mea !" Nu sunt o persoana buna si nici simpatica, am o inima rea, iar daca Hristos nu a inviat din morti atunci o sa fac ce vreau. Dar daca a inviat din morti, atunci totul se schimba. Asta e ceea ce incearca sa spuna apostolul Pavel. Nu spune: Desi Hristos nu a inviat din morti, e extraordinar sa fii crestin! Asta ar spune un om care a fost intemnitat de nenumarate ori, a fost biciuit, a fost parte dintr-un naufragiu, a fost abandonat de oameni, a trait 30 de ani de necazuri pentru ceva ce nu s-a intamplat? Daca nu este decat viata aceasta atunci du-te si traieste-o! Du-te si fii gangster, un bandit, playboy, asta-i singura viata pe care o ai. Scenariul insa se schimba daca Hristos a murit. 

 

"Dar acum, Hristos a înviat din morţi, pârga celor adormiţi. Căci dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit şi învierea morţilor. Şi, după cum toţi mor în Adam, tot aşa, toţi vor învia în Hristos, dar fiecare la rândul cetei lui. Hristos este cel dintâi rod; apoi, la venirea Lui, cei ce sunt ai lui Hristos. În urmă, va veni sfârşitul, când El va da Împărăţia în mâinile lui Dumnezeu Tatăl, după ce va fi nimicit orice domnie, orice stăpânire şi orice putere. Căci trebuie ca El să împărăţească până va pune pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale. Vrăjmaşul cel din urmă, care va fi nimicit, va fi moartea." Asta e ceea ce vreau sa fie scris pe piatra mea de mormant. Inainte era un verset adesea scris pe pietrele de mormant. Trupul tau merge in mormant, iar sufletul, partea din fiinta ta care este constienta, merge sa fie cu Domnul, iar mantuirea este inchiata cand cele doua sunt din nou unite, cand moartea, cel din urma inamic este distrus. Dar ce as dori sa remarcati este legatura dintre invierea noastra si invierea lui Hristos. El este primul rod: imaginati-va un teren gol, de unde rasare primul fir al recoltei, celelalte plante sunt legate de acesta. Hristos este acest prim rod, care arata ca toate celelalte plante vor rasari. Ceea ce este interesant este ca in Levitic, capitolul 23, la Sarbatoarea Cincizecimii, oamenii aduceau primele roade preotului, iar acesta legana darul inaintea Domnului pentru popor, in prima zi de dupa Sabatul evreiesc, fapt ce arata deja inspre inspre momentul noii creatii, cand Hristos va fi inviat din morti in prima zi a saptamanii cand va fi o schimbare, noi acum traind in recunostinta pentru ceea ce ne-a dat Dumnezeu in noua creatie. Cele doua sunt legate. Acesta a fost mesajul Evangheliei proclamat de apostoli. El merge atat de departe incat in versetul 32 spune:  "Dacă nu învie morţii, atunci „să mâncăm şi să bem, căci mâine vom muri”. 

 

Au fost propuse tot felul de teorii de catre oamenii sceptici, despre care vom vorbi mai incolo. Teoria Lesinului este foarte populara, faptul ca Iisus nu a murit cu adevarat, desi a fost tortutat de romani care erau foarte sofisticati in modul in care aplicau pedepsele, adesea, aproape ca omorau persoana inainte de a o urca pe cruce unde mai apoi suferea ore de durere extraordinara si murea prin sufocare. Dar in cazul lui Iisus, spun ei, briza rece din mormant l-a trezit, a primit putere supraumana, a rastrurnat piatra de la mormant, a batut soldatii care-L pazeau. E ceva ridicol! Oamenii cauta un motiv  pentru care sa nu creada adevarul. Mai este Teoria Fratilor Gemeni. Ucenicii l-au vazut pe fratele geaman al lui Iisus. Apoi este si Teoria Mormantului Gresit: femeile au gresit mormantul, gasind unul gol. Apoi este Teoria Trupului Furat. Este foarte usor de dovedit ca aceste teorii nu functioneaza. In jumatate din aceste teorii, evreii si romanii trebuiau sa faca rost de un trup (Teoria Fratelui Geaman, Teoria Mormantului Gresit), gasim trupul si demonstram ca crestinismul nu este adevarat. Atat romanii, cat si evreii aveau motivul, resursele si mijloacele pentru a opri crestinismul, daca doreau. In cazul Teoriei Trupului Furat, trebuie sa credem ca pentru o minciuna apostolul Pavel a parasit statulul pe care il avea ca Fariseu pentru 30 de ani de necaz.

 

Trebuie sa intelegem ca nu este vorba de doar o superstitie a unor oameni nesofisticati, primitivi si lipsit de cunostiinta, acestia sunt oameni educati, oameni rationali, a caror scrieri le citim, iar aceste scrieri sunt sofisticate din punct de vedere gramatical, sunt documentate cu grija, de exemplu cartile lui Luca contin date, locuri, nume, pentru a inradacina totul in istorie. Crestinismul este o religie istorica, se bazeaza pe evenimente care s-au petrecut. E adevarat ca oamenii pot crede lucruri nebunesti si se pot insela, partial din cauza ca omul este religios si mereu in cautarea a ceva care sa-i dea scop in viata si la care sa se inchine, iar daca nu gaseste acel lucru in religia organizata sau in misticismul individualist si realizarea de sine, atat de populare in cultura prezenta, poate adera la o secta care crede in lucruri incredibile si absurde. Multi dintre voi poate va aduceti aminte de de secta Heaven's Gate, din Rancho Santa Fe. 39 de oameni intr-o vila din Santa Fe au baut impreuna otrava si au murit. A fost cazul cu cei mai multi oameni care s-au sinucis in masa din istoria Statelor Unite. De aici vedem ca oamenii pot fi inselati cu usurinta. De unde stim noi ca nu credem intr-un mit? De unde stim ca crestinismul nu este o inselaciune? Raspunsul este: invierea. Este bazat pe un eveniment, un adevar care a fost inregistrat. Crestinismul ii indeamna intotdeauna pe oameni sa mearga si sa verifice adevarul pe care il proclama. Intrebarea pe care trebuie sa o punem este daca oamennii doresc raspunsuri, pentru ca raspunsurile le sunt la-ndemana. Uneori oamenii nu doresc raspunsuri, se multumesc doar cu intrebarea pentru a-si justifica trairea. 

 

Vom privi in continuare la cateva dintre dovezile invierii lui Hristos: 

 

1. Mormantul Gol. Romanii si evreii ostili nu au negat lucrul acesta. 

 

2. Martori oculari. Acestia au fost apostolii si cei 500 (1 Corinteni 15). Majoritatea oamenilor nu au auzit de adevarul acesta si cred ca tu ai gasit o religie care te ajuta, se bucura pentru tine, la randul lor si ei au gasit o forma de religie care functioneaza, chiar daca este vorba despre materialism sau agnosticism, dar ce nu vor ei sa auda este sa le spui ca forma ta de religie este corecta sau mai buna decat a lorm pentru ca pare arogant. De fapt, chiar suna foarte arogant si e groaznic modul in care multi evanghelici conservatori de astazi vorbesc despre asta, nu asa se vorbeste cu oamenii, a spune doar ca religia ta este mai buna ca a altuia. Nu e suficient sa spui doar asta, ci trebuie sa dovedesti in ce fel e mai buna. Este vorba aici despre o intamplare adevarata, poate oamenii aceia erau nebuni sau poate spuneau adevarul si trebuie sa demonstram asta. 

 

3. Schimbarea persistenta a apostolilor. Aduceti-va aminte unde erau ucenicii cand Iisus a fost arestat. A fost un moment in care Pavel s-a aratat curajos (a fost teonomist pentru o clipa) taind urechea unui soldat roman. Dupa aceea, cu toti au fugit si s-au ascuns pentru ca se temeau sa nu-si piarda viata. Acesti oameni fricosi, dupa inviere, au iesit din ascunzatoare si au inceput sa vesteasca Invierea lui Hristos. Asta s-a intamplat dupa Sarbatoarea Cincizecimii, in Ierusalim unde veneau oameni din tot Imperiul Roman. Ei au facut un lucru foarte riscant. Ce i-a facut sa treaca de la teama de a muri la lipsa completa de teama? Sigur nu un trup furat! Nu are nici un sens. 

 

Un argument mai plauzibil este ca poate au fost inselati, poate atat de mult au dorit sa fie inviat din morti incat au crezut ca a inviat din morti. Daca ar fi inceput sa propovaduiasca invierea Lui, evreii puteau sa mearga la mormant, sa arate lumii ca trupul e acolo si ar fi fost destul. Crestinismul este o religie istorica, asta nu inseamna doar ca e o religie veche, ci ca este bazata pe adevaruri istorice care au fost inregistrate. Am schimbat crestinismul in fluturasii pe care-i simt in inima mea si in momente magice. Asta nu inseamna ca nu avem parte de experiente crestine, dar este periculos, chiar ceva demonic, sa ne indepartam de evenimentele care s-au petrecut si sa ne concentram pe ceea ce simtim, asta ne duce direct intr-o forma falsa de religie. Ce i-a transformat pe acesti ucenici si a facut ca trasformarea sa persiste? In cazul Sectei Heaven's Gate a fost usor, toti s-au adunat intr-un loc, dar apostolii s-au despartit si s-au dus in directii diferite, proclamand adevarul, sfarsind, nu pe un vas de croaziera pe Marea Mediterana sau intr-o casa frumoasa la pensie, ci decapitati, arsi pe rug, jupuiti, iar inainte de a fi omorati au suferit, priviti la viata lui Pavel, nu a avut cea mai buna viata pe care o poate avea, a avut o viata grea, de ce ar indura o astfel de viata? Pentru ca speranta lui era in altceva, in invierea din morti. Pe ce baza a crezut asta? Invierea lui Iisus Hristos. Nu exista un alt motiv pentru care sa fii crestin. Asta le spunem si copiilor nostri, suntem crestini pentru ca mesajul invierii este adevarat. 

 

In urmatoarele articole vor fi prezentate urmatoarele dovezi si apoi obiectiile cele mai des intalnite impotriva invierii. 

 

Articolul de mai sus este o adaptare a seriei "Evidences for the Resurrection" sustinuta de pastorul Michael G. Brown la Christ United Reformed Church din Santee.

 

http://www.christurc.org/adult-catechism/