Ce este Reforma Protestantă?

Reforma Protestanta a fost o miscare religioasa in secolul XVI care a urmarit implementarea unor reforme de teologie si practica in viata bisericii. Aceasta miscare reformatoare s-a extins preponderent in bisericile apusene din Germania, Anglia, Franta si Elvetia, dar multe din reforme au fost preluate si de Patriarhul Constantinopolului de la acea vreme, Kiril Lukaris, care a incercat fara succes sa le implementeze.

Reforma Protestanta s-a raspandit si pe teritoriul Tarilor Romanesti, in mod special in Transilavania, unde au fost infiintate mai multe biserici reformate, inclusiv pentru vorbitorii de limba romana. Datorita tensiunilor sociale intre romanii de rit bizantin si cei reformati miscarea de reforma intre romani a eșuat, ultima biserica reformata romana stingandu-se din existenta pe la mijlocul secolului XIX in Tara Hategului.

Cronologie de la Reforma Protesantă până la noi:

1517 - Martin Luther publică Cele 95 de teze împotriva indulgențelor.

1521 - Martin Luther este excomunicat pentru doctrina sa despre justificare doar prin credință și pentru doctrina sa despre Scriptură ca autoritate supremă în Biserică.

1536 - Influențat de doctrinele lui Martin Luther, Jean Calvin scrie Institutele Religiei Creștine și preia reforma religioasă în Geneva la invitația orașului

1559 - Geneva devine un centru academic pentru pregătirea pastorilor reformați din Elveția, Franța, Scoția, Germania și Țările de Jos.

I561 - Guido de Bres scrie Mărturisirea Belgiană ca apologie a teologiei reformate, iar acest document este adoptat de bisericile reformate din Țările de Jos.

1563 - Zacharias Ursinus scrie Catehismul de la Heidelberg pentru biserica reformată germană din Palatinat, iar acest catehism devine popular pe întreg continentul.

1618-1619 - Sinodul din Dort adoptă Mărturisirea Belgiană și Catehismul de la Heidelberg ca documente confesionale ale bisericilor reformate împreună cu Canoanele din Dort care clarifică doctrina despre alegere și predestinare.

1834-1857 - Mai multe biserici reformate olandeze din Țările de Jos și din America de Nord părăsesc sinodul național care abandonase teologia reformată și devenise controlat de stat.

1986-1996 - Mai multe biserici reformate din America de Nord formează federația Bisericile Reformate Unite din America de Nord pentru păstrarea și promovarea teologiei și practicii reformate așa cum au fost definite la Sinodul din Dort.

2010 - Biserica Reformată Unită din San Diego, California începe o biserică în Milano, Italia prin misionarul Rev. Andrea Ferrari.

2012 - Biserica Reformată din Milano primește ca membrii un mic grup de credincioși care locuiesc în București.

2013 - Mihai Corcea, un membru al grupului reformat din București începe studiile la Seminarul Teologic Westminster din California, Statele Unite.

2016 - După absolvirea seminarului și trecerea examenului ecleziastic, biserica din San Diego îl hirotonisește pe Rev. Mihai Corcea ca slujitor în Bisericile Reformate Unite din America de Nord și îl trimite ca misionar în România în vederea plantării unei biserici Reformate în București. Pe 7 august 2016 are loc prima slujbă a Bisericii Evanghelice Reformate din București.