Marturia biblica despre Sfanta Treime

Kim Riddlebarger

 

Ne-am obisnuit sa auzim afirmatii care spun ca crestinii, evreii si musulmanii se inchina aceluiasi Dumnezeu - Dumnezeul lui Avraam este adesea declarat tatal celor trei mari credinte monoteiste. Cu toate acestea, un studiu al Bibliei va revela un Dumnezeu Triunic, complet diferit de dumnezeul Coranului sau al iudaismului contemporan. Doctrina despre Trinitate este proprie crestinismului, desi depaseste limitele limbajului si ale logicii. Ce-i drept, din multe puncte de vedere, Trinitatea este dincolo de intelegerea noastra, dar totusi o marturisim pentru ca asa s-a revelat Dumnezeu in Cuvantul Sau.

Marturia biblica despre doctrina Trinitatii este vasta si poate fi prezentata in multe feluri. Incepem prin a remarca faptul ca Scripturile sunt foarte clare in ce priveste faptul ca nu este decat un singur Dumnezeu. In Deuteronom 6:4 Moise spune: "Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn." In Isaia 44:6 citim: "Eu sunt Cel dintai si Cel de pe Urma, si afara de Mine, nu este alt Dumnezeu." In 1 Corinteni 8:4-6 Pavel proclama: "nu este decat un singur Dumnezeu. Caci chiar daca ar fi asa numiti „dumnezei” fie in cer, fie pe pamant (cum si sunt in adevar multi „dumnezei” si multi „domni”), totusi pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile, si prin El si noi. Iacov scrie: "Tu crezi ca Dumnezeu este unul si bine faci; dar si dracii cred… si se infioara! Scripturile ne invata ca este un singur Dumnezeu.

 

Un singur Dumnezeu in Trei Persoane

Totodata, Biblia ne invata ca desi este un singur Dumnezeu, El este revelat ca trei persoane distincte: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Atunci cand Ioan Botezatorul Il boteaza pe Iisus, Tatal spune: “Acesta este Fiul Meu preaiubit in care Imi gasesc placerea.”, iar aceasta se petrece chiar in momentul in care Duhul lui Dumnezeu cobora asupra lui Iisus sub forma unui porumbel (Mat. 3:16-17). In Matei 28:19, Iisus porunceste ucenicilor Sai: “Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i în Numele Tatalui si al Fiului şi al Sfantului Duh.” Misiunea bisericii este de a merge si a face ucenici, botezandu-i in numele (singular) celor trei persoane ale Dumnezeirii (Tatal, Fiul si Duhul Sfant).

In benedictia care incheie cea de-a doua scrisoare catre biserica din Corint, Pavel isi binecuvinteaza cititorii prin cuvintele: "Harul Domnului Isus Hristos si dragostea lui Dumnezeu, si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti! Amin." (2 Cor. 13:14) In Ioan 14:26 Iisus le face cunoscut ucenicilor ca "Mangaietorul, adică Duhul Sfant, pe care-L va trimite Tatal in Numele Meu, va va invata toate lucrurile si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu." Prin vorbirea Lui, Iisus, ca Dumnezeu intrupat (cf. Ioan 1:14), se pune la egalitate cu Tatal si cu Duhul Sfant

O alta categorie de dovezi biblice in favoarea Trinitatii consta in atribuirea fiecarei persoane din Dumnezeire caracteristicile divine ale gloriei si maretiei. Scripturile ne invata ca Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt vesnici. Conform cartii Isaia, Dumnezeu spune: "Eu sunt Cel dintai si Cel de pe Urma" (44:6), iar Pavel adauga faptul ca Dumnezeu este "vesnic" (Rom. 16:13), Mica apoi noteaza ca obarsia Domnului "se suie pana in vremuri stravechi, pana in zilele vesniciei.” In Evrei citim despre Duhul Sfant ca fiind "Duhul cel vesnic" (9:14). Toti trei - Tatal, Fiul si Duhul Sfant - sunt eterni, fara inceput sau sfarsit. 

Scripturile, de asemenea, ne invata ca Tatal, Fiul si Duhul Sfant au creat toate lucrurile. Pavel vorbeste despre "Dumnezeu, care a făcut toate lucrurile" (Ef. 3:9), in vreme ce psalmistul afirma: "Sa stiti ca Domnul este Dumnezeu! El ne-a făcut, ai Lui suntem" (Ps. 100:3) Cu toate acestea, in Evanghelia dupa Ioan citim despre Fiul: "Toate lucrurile au fost facute prin El; si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El." (1:3) In Coloseni 1:15-17), Pavel scrie ca Iisus "ste chipul Dumnezeului celui nevazut, Cel intai nascut din toata zidirea. Pentru ca prin El au fost facute toate lucrurile care sunt in ceruri si pe pamant, cele vazute şi cele nevazute: fie scaune de domnii, fie dregatorii, fie domnii, fie stapaniri. Toate au fost facute prin El si pentru El, El este mai inainte de toate lucrurile, si toate se tin prin El." Geneza 1:2 ne vorbeste despre faptul ca la crearea lumii "Duhul lui Dumnezeu Se misca pe deasupra apelor." Despre Tatal, Fiul si Duhul Sfant se spune ca au creat toate lucrurile. 

Dupa cum vedem din acest scurt rezumat al dovezilor Bibliei despre lucrarea Dumnezeului Triunic in creatie (si putem proceda la fel si in cazul altor domenii, precum rascumpararea), avem un motiv puternic pentru a afirma ca este un singur Dumnezeu care exista in trei persoane distincte - Tatal, Fiul si Duhul Sfant - care sunt egali in slava, maretie si putere. Asa se reveleaza Dumnezeu in Cuvantul Sau. 

 

Iisus Hristos 

Despre Iisus Hristos, Fiul, Biblia afirma ca El este Dumnezeul etern si adevarat, necreat, fara inceput sau sfarsit. Din cauza locului central pe care il ocupa Iisus in crestinism, nimeni nu doreste sa spuna nimic rau despre Iisus, iar religiile necrestine adesea incearca sa-L coopteze si sa-L faca unul de-al lor. Dar daca Iisus este cu adevarat Dumnezeul adevarat si etern, atunci doctrina crestina despre Dumnezeu este unica, deosebita de celelalte religii ale lumii. Ironia este ca in vreme ce aproape toate religiile Il cinstesc pe Iisus ca profet sau ca invatator totusi majoritatea tind sa respinga (implicit sau explicit) adevarul esential pe care Noul Testament il subliniaza despre Iisus: El este Dumnezeu intrupat (Ioan 1:1-18), ceva ce Iisus a crezut si a proclamat in mod clar despre Sine (cf. Ioan 8:58). 

Se poate vedea ca doctrina dumnezeirii lui Iisus Hristos nu este o inventie a bisericii timpurii doar dintr-o examinare a paginilor Sfintelor Scripturi, care contin, in ambele testamente, o invatatura substantiala despre dumnezeirea lui Iisus. Cateva profetii din Vechiul Testament, care au fost scrise cu sute de ani inainte de nasterea lui Iisus, cuprind dovezi puternice, precum Isaia 7:14 :"De aceea, Domnul insusi va va da un semn: <Iată, fecioara va ramane insarcinata, va naste un Fiu si-I va pune numele Emanuel.>" Mesia va fi conceput intr-un mod miraculos si I se va da numele: "Dumnezeu este cu noi." "Caci un Copil ni S-a nascut, un Fiu ni S-a dat, si domnia va fi pe umărul Lui; Il vor numi: <Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele vesniciilor, Domn al pacii.>” (Isa. 9:6) Si acest text se refera la Iisus Hristos (cf. Col. 2:9). 

In plus fata de profetiile mesianice din Isaia, avem un numar de psalmi mesianici (de exemplu, Ps. 8, 89, 110), in care Tatal vorbeste despre Fiul ca fiind preamarit si egal in maiestate si slava. In Proverbe 8:22-31, autorul vorbeste despre "intelepciune", care este o personificare. Atunci cand privim acest pasaj avand lentilele implinirii din Noului Testament, este o referire clara la Fiul, care este intelepciunea lui Dumnezeu (1 Cor. 1:30). In Mica 5:2, profetul vorbeste despre cineva (Iisus) care urmeaza sa se nasca in Betleem ca fiiind etern. Mesia care urma sa vina este identificat in mod repetat cu Dumnezeul Atotputernic si Tatal Vesnic, intelepciunea lui Dumnezeu, cel drept, preamarit, si care in ciuda maretiei Sale, urmeaza sa se nasca dintr-o fecioara umila. Aceste versete profetice nu pot vorbi decat despre o singura persoana: despre Rascumparatorul lui Israel, Iisus Hristos, care este Dumnezeul lui Avraaam (cf. Ioan 8:58). 

Se spune despre Iisus in Noul Testament ca este etern si preexistent. In Ioan 1:1 citim: "La inceput era Cuvântul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu." Iisus este descris de Ioan si Pavel ca Sustinatorul si Creatorul tuturor lucrurilor. "Toate lucrurile au fost facute prin El; si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El." (Ioan 1:3), iar in pasajul citat mai sus (Col. 1:16-17), Pavel spune ca Iisus a creat toate lucrurile si le tine impreuna. 

Paginile Noului Testament Il identifica pe Iisus ca "Dumnezeu". In Ioan 20:28, Toma cade inaintea lui Iisus si marturiseste: "Domnul meu si Dumnezeul meu!” Iisus primeste inchinarea lui Toma. In Tit 2:13 Pavel vorbeste despre cea de-a doua venire a lui Iisus ca "aratarea slavei marelui nostru Dumnezeu si Mantuitor Isus Hristos." Autorul cartii Evrei scrie despre Iisus: "pe cand Fiului I-a zis: <Scaunul Tau de domnie, Dumnezeule, este in veci de veci; toiagul domniei Tale este un toiag de dreptate>" (1:8).

Apoi sunt acele insusiri care sunt atribuite lui Iisus si care nu Il pot descrie decat pe Dumnezeu. Iisus este obiectul inchinarii (Mat. 28:16-17); El are puterea de a invia mortii (Ioan 5:21; 11:25); este Judecatorul final al umanitatii (Mat. 25:31-32); are putere si autoritate asupra universului (Mat. 28:18) si, totodata, puterea de a ierta pacatele (Marcu 2:5-7). El nu doar se identifica pe Sine ca Dumnezeu (Ioan 14:8-9), dar se si denumeste Alfa si Omega: "Cel Dintai si Cel de pe Urma" - o autodenumire divina (Apoc. 22:13).

Pe parcursul Bibliei, Iisus ne este revelat ca Dumnezeul etern si vesnic, cel Atotputernic, cea de-a doua Persoana a Trinitatii, Creatorul tuturor lucrurilor, si Cel pe care trebuie sa-L slujim si sa I ne inchinam. Desi trebuie sa mentinem distinctia intre persoane, orice spunem despre Dumnezeu putem spune si despre Iisus. Acelasi lucru este valabil si in cazul Duhului Sfant, cea de-a Treia Persoana a Trinitatii.

 

Duhul Sfant

De prea multe ori auzim oameni care vorbesc despre Duhul Sfant ca despre un lucru, nu o persoana. Un motiv pentru care lucrurile stau asa este natura lucrarii Duhului Sfant de a-L slavi pe Iisus Hristos, nu pe Sine. In lumina acestui lucru J. I. Packer descrie Duhul Sfant ca "membrul mai timid al Trinitatii". Acest rol discret al Duhului nu inseamna ca este impersonal, o simpla putere sau o forta. Duhul poseda aceleasi atribute divine ca ceilalti membri ai Trinitatii. La fel cum vorbim despre Tatal ca Dumnezeu si despre Fiul ca Dumnezeu, trebuie sa vorbim despre Duhul Sfant ca Dumnezeu. El este cea de-a Treia Persoana a Sfintei Treimi.

Desi nu sunt la fel de multe dovezi biblice pentru divinitatea Duhului Sfant precum sunt in cazul lui Iisus, ar fi o gresala sa ajungem la concluzia ca dovezile nu sunt clare si hotaratoare. Asadar, incepem cu afirmatia directa a Bibliei care spune ca Duhul Sfant este Dumnezeu. In Fapte 5:3-4 citim istorisirea despre Anania si Safira, despre inselaciunea lor si acuzatia care le este adusa impotriva: "N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu.” A minti Duhul Sfant (asa cum au facut ei) inseamna a-L minti pe Dumnezeu. In 1 Corinteni 3:16 Pavel ne spune ca Duhul care locuieste in noi este Duhul lui Dumnezeu. Acelasi lucru repeta in 1 Corinteni 6:19. Ambele afirmatii ale lui Pavel sunt, cel putin, afirmatii indirecte despre divinitatea Duhului Sfant. 

In Vechiul Testament, de asemenea, se gasesc dovezi importante despre divinitatea Duhului Sfant. In Isaia 63:10 profetul vorbeste despre Duhul lui Dumnezeu, la fel si psalmistul in Psalmul 95:9. In Evrei 3:7-9 autorul atribuie cuvintele rostite de Dumnezeu in Psalmul 95 Duhului Sfant: "De aceea, cum zice Duhul Sfant: <Astazi, daca auziti glasul Lui, nu va impietriti inimile, ca in ziua razvratirii, ca in ziua ispitirii in pustiu, unde parintii vostri M-au ispitit si M-au pus la incercare si au vazut lucrarile Mele patruzeci de ani!>" Ceea ce profetii Vechiului Testament au atribuit lui Dumnezeu, autorul cartii Evrei atribuie Duhului Sfant. 

Peste tot in Scripturi, se vorbeste despre faptul ca Duhul Sfant poseda atribute divine. In Geneza 1:1-2 citim: "Duhul lui Dumnezeu Se misca pe deasupra apelor." Daca lucrarea de creatie conform lui Ioan si Pavel apartine Fiului (care este Dumnezeul etern si adevarat), Moise atribuie lucrarea de creatie Duhului Sfant. In Psalmul 33:6 psalmistul afirma ca Duhul Sfant (Ruach - suflarea lui Dumnezeu) creaza toate lucrurile. Dupa cum Fiul este vesnic, la fel este si Duhul Sfant, care a fost cu Dumnezeu inainte de crearea tuturor lucrurilor. 

In Iov 33:4 citim: "Duhul lui Dumnezeu m-a facut, si suflarea Celui Atotputernic imi da viata." La fel cum se spune despre Tatal si despre Fiul ca ne dau viata, si Duhul Sfant ne da viata. Insa nu doar viata si suflare, ci si nasterea din nou - ceva ce e cu putinta doar la Dumnezeu (Ioan 3:5). Nu putem intra in Imparatia lui Dumnezeu decat atunci cand Duhul lui Dumnezeu ne da viata vesnica. 

Apoi avem o intreaga lista de atribute divine ale Duhului. El este omniscient si omniprezent. Psalmul 139:7-10 afirma ca Duhul Sfant este prezent pretutindeni. In 1 Corinteni 2:11 Pavel spune ca Duhul cerceteaza toate lucrurile, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu. Scripturile ne invata, de asemenea, ca Duhul Sfant este omnipotent. In Isaia 11:2 este descris avand puterea pe care o are numai Dumnezeu. De altfel, El este atotputernic pentru ca Dumnezeu este atotputernic. Asadar, Duhul Sfant este Dumnezeu. 

De asemenea, Scripturile mentioneaza si alte atribute ale Duhului Sfant. Duhul Sfant este autorul sfintirii noastre (1 Pet. 1:2). El ne pecetluieste pentru ziua rascumpararii (Ef. 1:13-14), asigurandu-ne ca lucrarea pe care Dumnezeu a inceput-o in noi va fi incheiata (Ef. 4:30). Prin Duhul Sfant au vorbit profetii si apostolii (1 Pet. 1:11). Petru spune "caci nicio prorocie n-a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant." (2 Pet 1:21). In ultimul rand, sunt versete care vorbesc despre lucrarea Duhului de unire a a credinciosilor cu Iisus Hristos, facandu-i capabili sa se apropie de Dumnezeu fara teama. Pavel descrie Duhul Sfant ca Duh al rugaciunii (Rom. 8:15-16). Intr-adevar, Duhul este cel care ne uneste cu Hristos si ne face sa putem striga la Dumnezeu. De asemenea, slujba Duhului este aceea de a se asigura ca binecuvantarile mantuitoare ale lui Hristos devin ale noastre. 

Fiindca Duhul este ce-a de-a treia Persoana a Sfintei Treimi si este Dumnezeu adevarat si etern, trebuie sa invocam, sa ne inchinam si sa-I slujim, la fel cum facem aceste lucruri pentru Tatal si Fiul. In definitiv, noi suntem botezati in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh (2 Cor. 13:14). Asadar, trebuie sa-i dam Duhului Sfant toata slava, marirea si cinstea, intocmai ca celorlalti membri ai Dumnezeirii. Ne rugam Duhului Sfant, ne inchinam Duhului Sfant si invocam binecuvantatul Duh Sfant. 

Avand in vedere numeroasele dovezi biblice (pe care nu le-am cercetat in profunzime) si avand in vedere confuzia vremurilor noastre referitor la Dumnezeul Bibliei, este important ca crestinii sa declare cu indrazneala si claritate ca noi slujim singurul Dumnezeu adevarat in unitate si Dumnezeirea in trinitate. Caci Dumnezeu este unul, totusi El se reveleaza noua in trei persoane distincte, care sunt Dumnezeu fiecare in parte: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. 

 

Kim Riddlebarger este pastor al United Reformed Church din Anaheim, California si moderator al emisiunii radio White Horse Inn. 

 Acest articol a fost publicat pentru prima dată în revista Modern Reformation, Volumul 23, Numărul 6, din Noiembrie/Decembrie 2014. adus și publicat cu permisiune.