Rastalmaciri ale Scripturilor: Cele mai Des Intalnite Erezii Trinitare

 ames White

 

Doctrina Trinitatii este cea mai glorioasa declaratie marturisita de biserica crestina in invatatura si inchinarea sa. Doctrina aceasta distinge credinta crestina nu doar de religiile politeiste ale lumii, ci totodata face ca inchinarea crestina sa se distinga de cea a marilor religii "monoteiste" ale iudaismului si islamului. Din punct de vedere istoric, crestinii au refuzat partasia celor care i-au respins adevarul si au cautat sa-i modifice afirmatiile. Multi teologi au identificat-o ca adevarul central al religiei crestine, doctrina care o defineste si care modeleaza orice altceva ce crestinismul spune sau face. 

Ne-am astepta, avand in vedere centralitatea doctrinei, ca crestinul de rand serios sa o cunoasca bine, sa se gandeasca zilnic la acest adevar divin, ne-am astepta ca inchinarea sa reflecte cunoasterea lui, iar explicarea, invatarea si apararea acestuia nu ar fi pentru el un lucru dificil. Sinceritatea insa ne obliga sa recunoastem ca exista o mare diferenta intre ceea ce afirmam in marturisirile si crezurile noastre si ceea ce experimentam in inchinarea si vietile noastre. Foarte putini, chiar dintre slujitorii bisericii, ar putea explica folosind o argumentare biblica convingatoare si cu claritate teologica de ce doctrina Trinitatii este fundamentala credintei. Crestinismul liberal, acea religie complet diferita, dupa cum G. Gresham Machen a remarcat pe buna dreptate, poate inca mai tipareste in cartile sale de rugaciune crezurile antice, dar marturisirea Trinitatii ca adevar divin in mijlocul lor a incetat cu mult timp in urma.  

 

Biblia-mi spune asa

Crestinii sunt trinitarieni deoarece au un cuvant sigur si neclintit in Sfintele Scripturi din partea lui Dumnezeu. Acele Scripturi reveleaza in mod armonios si sistematic trei adevaruri esentiale despre modul in care s-a revelat Dumnezeu pe Sine si sunt concentrate pe venirea lui Hristos si revarsarea Duhului Sfant. In prmul rand, realitatea absoluta si fundamentala a monoteismului: nu este decat un singur Dumnezeu adevarat si etern, Creator al tuturor lucrurilor. In al doilea rand, revelatia existentei acelui Dumnezeu unic in trei persoane divine: Tatal, Fiul si Duhul Sfant care se afla intr-o relatie vesnica. In al treilea rand, personalitatea si egalitatea persoanelor divinitatiii: mai exact, dumnezeirea Fiului si personalitatea si dumnezeirea Duhului Sfant. Se poate spune despre toate ereziile trinitariene ca sunt pervertiri - sau, mai bine zis, respingeri directe - ale uneia dintre aceste invataturi biblice. Ceea ce a condus biserica sa-si marturiseasca credinta in Trinitate au fost nu texte izolate ale Scripturii, ci temeinicia ansamblului Scripturii.

Sa abordam pe scurt cinci erori comune despre Trinitate si astfel sa crestem in aprecierea pe care o avem fata de aceasta revelatie esentiala a naturii si fiintei Dumnezeului pe care-L slujim. 

 

Unitarianism

Adesea asociat cu denominatii liberale care sunt spiritual aproape moarte (si universalism care sustine o perspectiva aberanta cu privire la mantuire), unitarianismul este, de fapt, un termen teologic tehnic care se refera, in contextul actual, la ideea ca in fiinta lui Dumnezeu nu se afla decat o singura persoana (unitara), contrara ideii ca fiinta lui Dumnezeu este impartasita in mod egal si pe deplin de cele trei persoane (Trinitarianism). In general, Iudaismul este unitarian, iar afirmatia de baza a Islamului despre Allah, conceptul de tawhid, este in fapt o afirmatie unitariana. Multi confunda unitarianismul cu monoteismul, ca si cum categoria fiintei lui Dumnezeu (care nu este decat una) este aceiasi cu categoria de persoana. Probabil aceasta este cea mai obisnuita confuzie a denaturarilor cultice ale Trinitatii.

Unitarianismul ar fi o pozitie pe care ar fi logic sa o avem daca Scripturile nu ar fi fost atat de clare in afirmatia existentei celor trei persoane divine. Unitarienii sunt fortati fie sa supuna persoanele unei ordini (si anume, a-l considera pe Tatal adevarata persoana divina, Fiul avand un rol mai putin important, iar Duhul, in cazul in care este considerat persoana, avand astfel un rol si mai mic; vezi mai jos "subordinationismul") sau trebuie sa nege complet dinstinctiile dintre persoane, fapt ce duce la eroarea numita modalism sau sabelianism, unde persoanele divine devin, mai degraba, moduri de exprimare sau manifestare (ax. T. D. Jakes), decat persoane eterne si divine (vezi "modalismul").

Unitarianismul a dus intotdeauna la o teologie seaca si searbada din simplul motiv ca este nebiblic si a decupat din credinta crestina chiar miezul lucrarii de rascumparare a Dumnezeului Triunic. Nu-L poti  transforma pe Isus, cel din Biblie, in ceva mai putin decat este descris de Scripturile inspirate: "Iisusul" unitarienilor intotdeauna ajunge sa fie putin mai mult decat un invatator moral sau un activist social, insa nu Domnul puternic a carui domnie este esenta proclamarii crestine. La fel si lucrarea crucii sfarseste prin a fi diminuata in sistemele unitariene, caci darurirea de sine prezenta in ispasire trebuie sacrificata atunci cand Iisus devine mai putin decat Dumnezeu adevarat. 

 

Politeismul 

Multi poate se gandesc ca cea de-a doua eroare, politeismul (credinta in mai multi dumnezei), nu mai este atat de obisnuita in lumea de astazi. Adevarul insa este ca Politeismul inca supravietuieste, nu doar in sens formal (de exemplu, invatatura Bisericii lui Iisus Hristos a Sfintilor din zilele de pe Urma, mormonii, in a caror teologie este dus la extrem), ci, de asemenea si atunci cand crestinii mai putin informati separa atat de mult persoanele divine incat practica in mod neintentionat o forma de politeism. 

Este cert ca nu exista o afirmatie mai impotanta a Scripturilor, luate ca un intreg divin si inspirat, decat monoteismul. Dupa cum psalmistul a spus: "Căci toţi dumnezeii popoarelor sunt nişte idoli, dar Domnul a făcut cerurile" (Ps. 96:5) Orice altceva credem despre Dumnezeu porneste de la unicitatea Lui, faptul ca El este cu totul altul decat noi, iar aceasta este fundamentata pe adevarul ca nu este un alt dumnezeu: doar Iehova a facut toate lucrurile. 

Unitatea celor trei persoane divine in impartasirea deplina, completa si egala a esentei divine este un adevar pe care Scripturile il impun. Recunoasterea caracterului deosebit al monoteismului ne pazeste din a cadea in multe erori, inclusiv intr-o forma functionala de politeism care tulbura astazi multe biserici conservatoare. 

Lucrul acesta se vede in mod special atunci cand in viata noastra devotionala nutrim ideea ca Dumnezeu Tatal este distant, manios si dur, in timp ce pe Iisus ni-L imaginam apropiat, iubitor si plin de har. Iisus Il imbuneaza pe Tatal. Nu exista o idee mai distorsionata care tine de invatatura pe care o gasim, de fapt, in Biblie si care prezinta o concordanta perfecta intre Tatal, Fiul si Duhul in implinirea planului rascumpararii, Tatal fiind izvorul harului si a milei. O intelegere corecta a monoteismului ar preveni un astfel de politeism incipient. 

 

Modalismul

Asa cum am mentionat mai inainte, o forma de unitarianism este cunoscuta sub numele de modalism. Acest sistem invata ca in loc de trei persoane eterne si divine, Tatal, Fiul si Duhul sunt forme de manifestare ale unei singure persoane divine. Biserica Penticostala Unita (n. tr. organizatie bisericeasca penticostala din Statele Unite si Canada), de exemplu, afirma in invatatura sa ca Iisus este doua persoane si anume, Tatal divin ce locuieste in Fiul creat, care nu este divin, iar dupa inaltarea lui Hristos Tatal adopta rolul Duhului. Oricum ar fi structurat acest sistem, elementul central este negarea faptului ca a existat din eternitate o relatie divina intre trei persoane divine. 

Modalismul prinde radacini din aspectul Trinitatii care este cel mai adesea inteles gresit - acel al impartasirii aceleiasi fiinte divine de trei persoane coegale si coeterne. Acest element al doctrinei este cel mai deosebit de experienta noastra umana si de aceea nu suporta nici un fel de analogie sau comparatie (desi omul a facut mari eforturi sa le cladeasca). Tindem sa transpunem in cuvinte semnificatii umane, care apartin creaturii, si din cauza aceasta avem probleme. Daca adoptam o gandire modalista, Biblia devine o incalcire de cuvinte goale si de contradictii. Viata de rugaciune a lui Iisus devine de neinteles, Ioan 17, un pasaj incoerent, ideea mijlocirii lui Iisus pentru noi inaintea Tatalui, imposibila. Cu toate acestea, realitatea este ca datorita lipsei de predicare si invatatura despre Trinitate din bisericile noastre, multi cad, fara a-si da seama, intr-o forma de modalism. 

 

Subordinationismul 

Avem de-a face aici cu o alta forma de unitarianism, care se poate fi recunoscuta mai ales in bisericile liberale si secte. Martorii lui Iehova, de exemplu, afirma ca Iisus este Arhanghelul Mihail, cea mai mareata creatura a lui Iehova. Lista gruparilor sectante care L-au depreciat pe Iisus (si pe Duhul Sfant) pentru a sustine o forma de unitarianism, este lunga. 

 

Confuseditarianism 

Recunosc ca in construirea acestui termen a fost nevoie de o masura de creativitate lingvistica, dar cred ca e graitor in cazul multor biserici conservatoare de astazi. Am exprimat acest lucru cu ani in urma cand am intrebat la inceputul cartii mele despre Trinitate: "Cand a fost ultima data cand ai auzit pe cineva spunand: <Iubesc Trinitatea>?" Am explicat raritatea acestei afirmatii in lumina faptului ca noi nu ne marturisim afectiunea fata de ceva ce nu intelegem. Stim ca Trinitatea este importanta, dar din mai multe motive, ne gasim intr-o situatie inconfortabila si derutati, fiind lipsiti, in consecinta, de afectiune fata de cea mai mareata revelatie de Sine a lui Dumnezeu in Scriptura. Iar in ce ii priveste pe cei care cred in Iisus Hristos, conduseditarianismul ar trebui sa fie ultimul mod in care credinta noastra ar putea fi descrisa. Ar trebui sa fim cunoscuti ca oameni care marturisesc cum se cuvine faptul ca Trinitatea este esentiala credintei noastre pentru ca stim si iubim motivul pentru care este fundamentala si importanta. Fie ca Dumnezeul Triunic sa-Si calauzeasca poporul inspre o cunoastere mai profunda a Tatalui, Fiului si a Duhului Sfant. 

 

James White este directorul organizatiei de apologetica crestina Alfa and Omega Ministries, cu sediul in Phoenix, Arizona. Este autorul a mai mult de 20 de carti, profesor, debater experimentat si prezbiter in Biserica Baptista Reformata din Phoenix

 Acest articol a fost publicat pentru prima dată în revista Modern Reformation, Volumul 23, Numărul 6, din Noiembrie/Decembrie 2014. adus și publicat cu permisiune.