Pâinea și vinul transformate în trup și sânge?

Transubstanțierea devine o dogmă catolică doar în secolul 13 (la al patrulea conciliu de la Lateran în anul 1215). Înainte de acel moment, teologia catolică medievală era diferită, nu doar pentru că permitea alte perspective despre euharistie, ci și pentru că pentru o mare parte a istoriei medievale transubstanțierea a fost doar o perspectivă minoritară.

Ratramnus, un teolog catolic din perioada carolingiană, compune un tratat în anul 868 la cererea împăratului Carol al II-lea. Această lucrare din secolul 9 are un rol important în modelarea perspectivei reformate asupra euharistiei în secolul 16.

Doctrina reformată a euharistiei a fost formulată de Martin Bucer. Bucer a fost un lider din prima generație de teologi reformați, reformator în Strasburg si mentor al teologilor din a doua generație precum Jean Calvin. Această perspectivă a fost și codificată în documentele confesionale ale bisericilor reformate și nu este altceva decât o revenire la doctrina catolică din secolul 9 așa cum o vedem formulată de Ratramnus.

Sunt trei idei cheie în teologia lui Ratramnus care influențează perspectiva reformată asupra Cinei Domnului:

a. Transformarea elementelor și prezența lui Hristos la sacramentul Euharistiei nu sunt o realitate fizică ci una spirituală. Pâinea și vinul nu au parte de o transformare fizică ci de o însoțire a lucrării Duhului Sfânt. Hristos nu este prezent fizic ci prin lucrarea Duhului Sfânt.

b. Primirea binecuvântării în sacrament nu are loc prin mestecarea gurii sau digestia stomacului ci este o primire spirituală prin credință. Fără credință nu se primește nici o binecuvântare în sacrament.

c. Elementele (pâinea și vinul) trebuie înțelese ca figuri, semne și peceți ale realității, nu realitatea însăși. Cu toate acestea ele nu sunt simboluri goale, ci mijloace ale harului însoțite de lucrarea mistică a Duhului Sfânt.

Pentru cei interesați să înțeleagă mai bine această sursă medievală a doctrinei reformate despre euharistie, în continuare vă oferim traducerea lucrării lui Ratramnus, intitulată ”Despre Trupul și Sângele Domnului”:

I. Ți-a plăcut să-mi poruncești, gloriosule Prinț, să transmit Majestății Tale gândurile mele cu privire la Misterul Trupului și Sângelui lui Hristos. Această poruncă nu este mai puțin potrivită pentru Înălțimea Voastră, așa cum îndeplinirea ei este mai presus de bietele mele capacități. Căci ce poate merita mai mult grija unui prinț decât să se asigure că el însuși este catolic în judecata sa cu privire la Sfintele Taine ale acelui Dumnezeu care l-a așezat pe Tronul Regal și nu poate suporta, ca supușii săi să aibă opinii diferite cu privire la Trupul lui Hristos, în care este evident că se află suma răscumpărării noastre prin Hristos?

II. Pentru că în timp ce unii dintre credincioși spun despre Trupul și Sângele lui Hristos, care este celebrat zilnic în Biserică, că nu există nici un voal, nici o figură, ci că însuși lucrul în sine este expus în mod deschis și real; iar alții dintre ei afirmă că aceste lucruri [Trupul și Sângele lui Hristos] sunt prezente într-un mister sau o figură; că este un lucru care apare ochilor noștri trupești, și un alt lucru pe care credința noastră îl privește; este clar, nu există o doar mică diferență de judecată între ei: Și întrucât Apostolul scrie credincioșilor, ca toți să gândească și să vorbească același lucru și să nu existe nici o Schismă între ei; nu există doar o mică Diviziune și Schismă între cei care cred și vorbesc diferit cu privire la Taina Trupului și Sângelui lui Hristos.

III. De aceea, Înălțimea Voastră Regală mișcată de zel pentru adevărata credință, și cu tristețe punând la inimă acestea, fiind în același timp dornică ca, așa cum poruncește Apostolul, toți oamenii să gândească și să vorbească același lucru; cercetează cu sârguință acest Adevăr profund, ca să-i poți reduce pe cei care se abat de la el, și pentru aceasta nu disprețuiește să consulte pe cei mai neînsemnați; știind bine că un Mister atât de profund nu poate fi înțeles, decât dacă Dumnezeu îl descoperă, care arată Lumina Adevărului său, prin oricine îi place, fără să ia în seamă persoana.

IV. Iar în ceea ce mă privește, mă supun cu bucurie poruncilor voastre, în ciuda marii dificultăți pe care o găsesc în a vorbi, pe un subiect atât de îndepărtat de înțelegerea umană, și pe care nici un om (dacă nu este învățat de Duhul Sfânt) nu-l poate pătrunde. Prin urmare, în supunere curată față de Majestatea Voastră și cu o încredere deplină în ajutorul său, despre care trebuie să vorbesc, mă voi strădui să îmi expun gândurile pe această temă în termeni cât mai adecvați cu putință, fără să mă bazez pe propria mea înțelegere, ci urmând pașii Sfinților Părinți.

V. Majestatea Voastră cea mai Excelentă întreabă dacă Trupul și Sângele lui Hristos, care sunt primite în Biserică prin gurile credincioșilor, sunt astfel în Mister sau în Adevăr? Adică, dacă el conține vreun lucru secret care poate fi perceput doar de ochii credinței; sau dacă, fără acoperirea vreunui mister, același lucru apare în exterior la vederea trupească, pe care ochii minții îl văd în interior, astfel încât întreaga chestiune este evidentă și manifestă pentru simțurile noastre? Și dacă este același Trup care s-a născut din Maria, a suferit, a murit și a fost îngropat, și, înviind din nou și înălțându-se la cer, stă la dreapta Tatălui.

VI. Să luăm în considerare prima dintre aceste două întrebări. Și pentru a nu fi derutați de ambiguitatea termenilor, să definim ce este o figură și ce este adevărul, pentru ca, având un anumit semn în ochi, să știm cum să ne orientăm mai bine cursul raționamentului nostru.

VII. O figură este o anumită manieră de exprimare ascunsă, care expune ceea ce intenționează sub anumite voaluri. De exemplu; Noi numim Cuvântul, Pâine, așa cum în Rugăciunea Domnului, cerem ca Dumnezeu să ne dea Pâinea noastră cea de toate zilele: Sau așa cum vorbește Hristos în Evanghelie, Eu sunt Pâinea cea vie care s-a pogorât din cer. Sau când se numește pe Sine însuși Viță de vie, iar Discipolii Săi Ramuri, Eu sunt adevărata viță, iar voi sunteți ramurile. În toate aceste Instanțe, se spune un lucru și se înțelege un alt lucru.

VIII. Adevărul este reprezentarea lucrului însuși, fără a fi acoperit cu vreo umbră sau figură, ci exprimat conform semnificației pure și goale (sau, pentru a vorbi mai clar) a cuvintelor. Ca atunci când spunem că Hristos s-a născut dintr-o fecioară, a suferit, a fost răstignit, a murit și a fost îngropat: Aici nu este nimic umbrit sub acoperământul Figurilor, ci este exprimat Adevărul însuși al lucrurilor, conform Semnificației naturale a cuvintelor; nici nu se înțelege aici altceva decât ceea ce este spus. Dar în instanțele menționate mai sus nu este așa. Căci în Substanță, nici Hristos nu este Pâine, nici Viță de vie, nici Apostolii Ramuri. Acestea sunt Figuri, dar în celelalte este relatat Adevărul simplu și gol-goluț.

IX.Acum să ne întoarcem la subiectul care a prilejuit rostirea tuturor acestor lucruri, și anume Trupul și Sângele lui Hristos. Dacă nu există nici o figură în această Taină, nu se numește în mod corespunzător o Taină; pentru că nu se poate spune că este o Taină, ceea ce nu are nimic secret, nimic îndepărtat de simțurile noastre trupești, nimic acoperit sub vreun voal. Dar în ceea ce privește Pâinea care, prin slujba Preotului, este transformată în Trupul lui Hristos, ea arată un lucru în exterior pentru simțurile noastre, iar în interior proclamă cu totul altceva pentru mințile credincioșilor. Ceea ce apare în exterior este Pâinea, așa cum a fost înainte în formă, culoare și gust: Dar în interior ni se prezintă un cu totul alt lucru, și acela mult mai prețios și mai excelent, pentru că este Ceresc și Divin: Adică, este prezentat Trupul lui Hristos, care este privit, primit și mâncat, nu de simțurile noastre carnale, ci de vederea sufletului credincios.

X. De asemenea, vinul, care, prin sfințirea preoților, devine Sacramentul Sângelui lui Hristos, apare un lucru în exterior, iar în interior conține un altul: Căci ce apare în exterior decât substanța Vinului? Gustă-l, acolo este gustul Vinului; miroase-l, acolo este mirosul Vinului; privește-l, acolo este culoarea Vinului. Dar dacă îl privești înăuntru, atunci nu este lichiorul Vinului, ci lichiorul Sângelui lui Hristos, care este gustat, văzut și mirosit. Din moment ce aceste lucruri sunt de netăgăduit, este evident că Pâinea și Vinul sunt, în mod figurat, Trupul și Sângele lui Hristos: În ceea ce privește aspectul exterior, nu se poate vedea nici Asemănarea cărnii în acea Pâine, nici Lichiorul de Sânge în acel Vin, și totuși, după Consacrarea mistică, nu mai sunt numite Pâine și Vin, ci Trupul și Sângele lui Hristos.

XI. Dacă, conform Opiniei unor Oameni, aici nu este nimic luat în mod figurat, ci întreaga Chestiune este reală, atunci Credința nu operează nimic, aici nu este nimic Spiritual făcut, ci întregul trebuie înțeles în întregime trupesc. Și văzând Credința este, după Apostol, Dovada lucrurilor care nu se văd, adică nu a Substanțelor care se văd, ci a celor care nu se văd, noi aici nu vom primi nimic prin Credință, pentru că judecăm întreaga materie prin Simțurile noastre trupești. Și nimic nu este mai absurd, decât să luăm Pâinea pentru Carne, sau să spunem că Vinul este Sânge: Și nici nu mai poate fi vorba de o Taină în care nu există nici o taină, nici un lucru ascuns conținut.

XII. Și cum poate fi numit Trupul și Sângele lui Hristos în care nu se știe că se poate face vreo schimbare; Căci orice schimbare este fie de la neființă la ființă, fie de la ființă la neființă, fie de la ființă la neființă, fie de la o ființă la alta. Dar în acest Sacrament, dacă lucrul este considerat în simplitate și veridicitate, și nu se crede nimic altceva decât ceea ce se vede, nu știm de nici o schimbare făcută. Pentru că nu există nici o schimbare de la neființă la ființă, ca în producerea lucrurilor. Din moment ce acestea nu existau înainte, ci au trecut dintr-o stare de non-entitate în Ființă. Pe când aici Pâinea și Vinul au fost Ființe reale înainte de a deveni Sacramentul Trupului și Sângelui lui Hristos.

Nici aici nu este o trecere de la ființă,  la neființă, așa cum există în lucrurile putrezite și corupte: Pentru că tot ce piere, a existat odată, iar ceea ce nu poate pieri, nu a fost niciodată. Or, este sigur că nu se face nicio schimbare de acest fel, căci este bine știut că natura creaturilor rămâne, în adevăr, aceeași care a fost înainte.

XIII. Iar în ceea ce privește acel tip de schimbare,  prin care un lucru devine altul, care se observă în lucrurile susceptibile de a varia în calitățile lor; (ca de exemplu, când un lucru care era înainte negru devine alb;) este clar că această schimbare nu se face aici. Căci aici nu putem percepe nici o alterare nici la atingere, nici la culoare, nici la gust. Prin urmare, dacă nu se schimbă nimic, [Elementele] nu sunt altceva decât ceea ce au fost înainte. Și totuși ele sunt altceva, pentru că Pâinea este transformată în Trupul și Vinul este transformat în Sângele lui Hristos. Căci El însuși a spus, Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. Și la fel, vorbind despre Potir, zice: "Eu sunt Trupul meu, Luați și beți, acesta este Sângele Meu din Noul Testament care se va vărsa pentru voi.

XIV. Aș vrea acum să întreb pe cei care nu vor să ia nimic la figurat, ci vor ca întreaga chestiune să fie tratată în mod clar și real. În ce privință se face această schimbare, astfel încât lucrurile nu mai sunt acum ceea ce au fost înainte, adică Pâine și Vin, ci Trupul și Sângele lui Hristos? Pentru că în ceea ce privește natura creaturii și forma lucrurilor vizibile, atât Pâinea, cât și Vinul nu au nimic schimbat în ele. Și dacă nu au suferit nicio schimbare, nu sunt altceva decât ceea ce au fost mai înainte.

XV. Înălțimea Voastră vedeți,Cei Ilustru Prinț, tendința opiniei lor care gândesc astfel: Ei neagă ceea ce par să afirme și răstălmăcesc în mod clar ceea ce cred. Căci ei mărturisesc cu credință Trupul și Sângele lui Hristos, și făcând acest lucru, fără îndoială că ei mărturisesc că [Elementele] nu sunt ceea ce au fost înainte. Și dacă ele sunt acum altele decât au fost înainte, ei au admis o anumită schimbare. Această [deducție] fiind de netăgăduit, să ne spună acum, în ce privință sunt ele schimbate? Căci noi nu vedem nimic schimbat corporal în ele. Prin urmare, ei trebuie să recunoască neapărat, fie că ei sunt schimbați în altă privință decât cea a Corpurilor lor, și în această privință ei sunt, ceea ce noi vedem că nu sunt cu adevărat, ci altceva, ceea ce noi discernem că nu sunt în Esența lor proprie, sau dacă ei nu vor recunoaște acest lucru, ei vor fi obligați să nege că ei sunt Trupul și Sângele lui Hristos; ceea ce este abominabil nu numai să vorbești, ci chiar să gândești.

XVI. Dar din moment ce ei mărturisesc că ele sunt Trupul și Sângele lui Hristos, ceea ce nu ar fi putut fi, decât printr-o schimbare în bine, și nici această schimbare nu este făcută corporal, ci spiritual: Trebuie să se spună în mod necesar că este făcută în mod figurat. Pentru că sub bolta Pâinii materiale și a Vinului material; Trupul spiritual și Sângele spiritual al lui Hristos există: Nu că ar exista împreună două naturi atât de diferite, cum ar fi un Trup și un Spirit: Ci unul și același lucru, într-o privință, are natura Pâinii și a Vinului; iar în altă privință, este Trupul și Sângele lui Hristos. Pentru că ambele, așa cum sunt manipulate corporal, sunt în natura lor Creaturi Corporeale; dar conform Virtuții lor, și ceea ce sunt făcute Spiritual, sunt Taine ale Trupului și Sângelui lui Hristos.

XVII. Să luăm în considerare Izvorul Sfântului Botez, care nu este nedrept numit Izvorul Vieții, pentru că îi regenerează pe cei care coboară în el, la Noutatea unei Vieți mai bune; și îi face pe cei care erau morți în Păcate, vii pentru Neprihănire. Este Elementul vizibil al Apei cel care are această eficacitate? Cu adevărat, dacă nu ar fi obținut o virtute sfințitoare, nu ar fi putut în niciun caz să spele petele păcatelor noastre: Și dacă nu ar avea o putere de repezire, nu ar putea deloc să dea viață morților. Morților, nu mă refer la trupurile lor, ci la sufletele lor. Totuși, dacă în această Fântână nu luați în considerare decât ceea ce vede simțul trupesc, nu vedeți decât un element fluid de natură coruptibilă și capabil să spele doar trupul. Dar Puterea Duhului Sfânt, a venit asupra ei prin Consacrarea Preoților, și prin aceasta a obținut o eficacitate de a spăla nu numai trupurile, ci și sufletele oamenilor; și printr-o virtute spirituală, de a le îndepărta murdăria spirituală.

XVIII. Priviți cum într-un singur și același Element, se văd două lucruri contrare unul altuia: un lucru Coruptibil, care dă Incoruptibilitate; și un lucru fără Viață, care dă Viață. Este evident atunci, că în baptistier, există atât ceva, pe care simțul trupesc îl percepe, care este de aceea mutabil și coruptibil; cât și ceva pe care ochiul credinței doar îl vede, și de aceea nu este nici Coruptibil, nici Mortal. Dacă te întrebi ce spală exteriorul, este Elementul; dar dacă te gândești la ceea ce curăță interiorul, este o putere rapidă, o putere sfințitoare, o putere care conferă Nemurirea. Deci, deci, în propria sa natură, este un Lichior Coruptibil, dar în Taina 'este o Putere Vindecătoare.

XIX. De asemenea, Trupul și Sângele lui Hristos, considerate doar în exterior, sunt o creatură supusă schimbării și corupției. Dar dacă vă gândiți la eficacitatea Tainei, ea este Viață care conferă Nemurire, celor care se împărtășesc din ea. Prin urmare, nu sunt aceleași lucruri care se văd și care se cred. Căci lucrurile văzute, hrănesc un Trup Coruptibil, fiind ele însele coruptibile. Dar cele care sunt crezute, hrănesc Suflete nemuritoare, fiind ele însele nemuritoare.

XX. Apostolul, de asemenea, scriind către Corinteni, spune, Nu știți, Acest lucru este ilustrat mai departe prin Botezul Părinților în Mare și în Nor și prin Mană și Stânca Spirituală, care au oferit Carne și Băutură Părinților. cum că toți Părinții noștri au fost sub Nor și toți au trecut prin Mare și toți au fost Botezați pentru Moise în Nor și în Mare și toți au mâncat aceeași Carne Spirituală și au băut aceeași Băutură Spirituală, pentru că au băut din acea Stâncă Spirituală care i-a urmat: Și acea Stâncă era Hristos. Vedem că atât Marea cât și Norul aveau o asemănare cu Botezul; și că Părinții Vechiului Testament au fost Botezați în ele, adică în Nor și în Mare. Acum, ar putea Marea, ca element vizibil, să aibă puterea de a Boteza? Sau putea Norul, ca o condensare a aerului, să sfințească poporul? Și totuși, nu îndrăznim să spunem decât că Apostolul care a vorbit în Hristos, a afirmat cu adevărat că Părinții noștri au fost Botezați în Nor și în Mare.

XXI. Și, deși acel Botez nu era același cu Botezul creștin, care se celebrează acum în Biserică, totuși, că era Botez și că Părinții noștri au fost botezați cu el, niciun om cu mintea lui nu va nega. Nimeni, în afară de un om care ar îndrăzni să contrazică în mod expres Cuvintele Apostolului: De aceea, Marea și Norul au sfințit și au curățat; nu ca simple substanțe trupești, ci ca și cum ar conține în mod invizibil Puterea sfințitoare a Duhului Sfânt: Căci în ele era atât o formă vizibilă care apărea ochilor trupești, nu în chip, ci în Adevăr; cât și o Virtute spirituală, strălucind în interior, care nu era perceptibilă de ochii trupești, ci de cei ai Minții.

XXII. De asemenea, Mana care a fost dată Poporului din Cer și Apa care curgea din Stâncă erau substanțe trupești și erau atât hrană, cât și băutură pentru hrănirea trupurilor Popoarelor. Cu toate acestea, Apostolul numește chiar și acea Mană, și acea Apă, Carne spirituală și Băutură spirituală. De ce? Pentru că în acele Substanțe trupești era o Putere spirituală a Cuvântului, care mai degrabă hrănea și dădea de băut minților, decât trupurilor credincioșilor. Și întrucât acea Carne și Băutură prefigurau Taina viitoare a Trupului și Sângelui lui Hristos, pe care Biserica o celebrează acum. Sfântul Pavel afirmă totuși, că Părinții noștri au mâncat aceeași Carne duhovnicească, și au băut aceeași Băutură duhovnicească.

XXIII. Poate că vă veți întreba,În ce sens Părinții mănâncă și beau aceeași carne și băutură duhovnicească cu noi. În ce sens același? Chiar aceeași [Hrană] pe care o mănâncă și o beau acum credincioșii în Biserică. Nici nu putem crede că sunt diferite, de vreme ce este unul și același Hristos, care atunci, în pustie, a hrănit poporul, care a fost botezat, în Nor și în Mare, cu propriul Său Trup și i-a făcut să bea propriul Său Sânge, și care acum, în Biserică, îi hrănește pe Credincioși cu Pâinea Trupului Său și îi face să bea Licoarea Sângelui Său.

XXIV. Apostolul, intenționând să insinueze astfel de lucruri, după ce a spus că Părinții noștri au mâncat aceeași carne duhovnicească și au băut aceeași băutură duhovnicească, adaugă: Și toți au băut din acea Stâncă duhovnicească care i-a urmat, și acea Stâncă era Hristos: Pentru ca noi să înțelegem că în pustietate Hristos era în Stânca Spirituală și a dat Licoarea Sângelui Său oamenilor; care după aceea este sub Evanghelie. în timpurile noastre a arătat Trupul Său, născut dintr-o Fecioară și răstignit pentru mântuirea celor care cred; din care a vărsat râuri de Sânge, din care noi suntem făcuți să bem, și nu numai răscumpărați cu el.

XXV. Cu adevărat este minunat, pentru că este de neînțeles și inestimabil! El nu-și asumase încă natura umană; nu gustase încă din moarte pentru mântuirea lumii; nu ne răscumpărase încă cu Sângele Său; când Părinții noștri în pustie, chiar atunci, în carnea lor spirituală și în băutura lor invizibilă, mâncau Trupul Său și beau Sângele Său, după cum mărturisește Apostolul; spunând: "Că Părinții noștri mâncau aceeași carne spirituală și beau din aceeași băutură spirituală." Acum nu trebuie să ne întrebăm cum se poate întâmpla asta, ci trebuie să credem că așa a fost: Căci El, care acum, în Biserică, prin puterea Sa atotputernică, transformă spiritual Pâinea și Vinul în Carnea propriului Său Trup și în Licoarea propriului Său Sânge; de asemenea, El a făcut în mod invizibil din Mană dată din Cer, propriul Său Trup, și din Apa izvorâtă din Stâncă, propriul Său Sânge.

XXVI. Pe care David, înțelegând-o, a vorbit prin Duhul Sfânt, zicând, Omul a mâncat hrană de îngeri.Căci este ridicol să ne închipuim că Manna trupească dată Părinților, hrănește Oastea Cerească; sau că folosesc o astfel de dietă, cei care sunt sătui de ospătarea Cuvântului Divin. Psalmistul, sau mai degrabă, Sf. Duhul Sfânt vorbind prin Psalmist, ne învață, atât ceea ce au primit Părinții noștri în acea Mană cerească, cât și ceea ce ar trebui să creadă Credincioșii în Taina Trupului lui Hristos. În amândouă, cu siguranță, este însemnat Hristos, care atât hrănește sufletele credincioșilor, cât și este hrana îngerilor: Și amândouă le face și este printr-o poftă spirituală, nu devenind Hrană trupească, ci în virtutea Cuvântului spiritual.

XXVII. Ne învață și Evanghelistul, că Domnul nostru Iisus Hristos, înainte de a suferi, a luat Pâine și, după ce a mulțumit, a dat-o ucenicilor Săi, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; faceți aceasta în amintirea Mea. La fel și Paharul, după ce a cinat, zicând: Acest Pahar este Noul Legământ în Sângele Meu, care se va vărsa pentru voi. Vedeți că Hristos nu suferise încă, și totuși, cu toate acestea, a celebrat Taina propriului Său Trup și Sânge.

XXVIII. Căci sunt încredințat, nici un creștin nu se îndoiește, dar că Pâinea a fost făcută Trupul lui Hristos, pe care l-a dat Ucenicilor Săi, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; sau dar paharul conține Sângele lui Hristos, despre care tot El spune: Acest pahar este Noul Legământ în Sângele Meu, care se va vărsa pentru voi. De aceea, după cum cu puțin timp înainte de Patimile Sale, El a putut schimba substanța pâinii și făptura vinului în Trupul Său, care avea să sufere, și în Sângele Său, care avea să fie vărsat; tot așa, în pustie, a putut schimba Mană și apa din stâncă în Trupul și Sângele Său, chiar dacă a trecut mult timp până când Trupul avea să fie răstignit pentru noi sau Sângele să fie vărsat, ca să ne spele.

XXIX. Și aici ar trebui să ne gândim cum trebuie înțelese aceste cuvinte ale Mântuitorului nostru, în care spune, Dacă nu mâncați Trupul Fiului Omului și nu beți Sângele Lui, nu aveți Viața în voi. Căci nu spune că Trupul Său care atârna pe Cruce trebuie tăiat în bucăți și mâncat de Ucenicii Săi; sau că Sângele Său, pe care trebuia să-l verse pentru răscumpărarea lumii, trebuie dat să fie băut de Ucenicii Săi: Căci fusese o crimă pentru Discipolii săi să fi mâncat Carnea lui și să fi băut Sângele lui, în sensul în care îl înțelegeau atunci evreii necredincioși.

XXX. De aceea, în următoarele cuvinte, el le spune Ucenicilor săi, care nu au nesocotit acea Zicere a lui Hristos, deși nu au pătruns încă adevăratul Sens al ei. Vă jignește acest lucru? Dacă veți vedea pe Fiul Omului înălțându-se acolo unde a fost mai înainte? Ca și cum ar zice: "Nu vă gândiți că trebuie să mâncați Trupul Meu și să beți Sângele Meu trupește, împărțit în bucățele mici, căci, după Învierea Mea, Mă veți vedea înălțându-Mă la Ceruri cu Trupul Meu întreg și cu tot Sângele Meu": Atunci veți înțelege că cei credincioși trebuie să mănânce Trupul meu, nu în felul în care își închipuie acești necredincioși; ci că într-adevăr credincioșii trebuie să-l primească, Pâinea și Vinul fiind transformate în mod mistic în substanța Trupului și Sângelui meu.

XXXI. Și după, Este Duhul, spune el, care dă viață, carnea nu folosește la nimic." El spune: "Carnea nu folosește la nimic, luată așa cum l-au înțeles acei necredincioși, dar altfel dă Viață, așa cum este luată mistic de către cei credincioși. Și de ce așa? El însuși o arată, când spune: Duhul este cel care dă viața: Prin urmare, în această Taină a Trupului și a Sângelui lui Hristos, există o Operație spirituală, care dă Viață; fără această Operație, Misterele nu aduc nici un folos, pentru că ele pot într-adevăr să hrănească Trupul, dar nu pot hrăni Sufletul.

XXXII. Acum se ridică o întrebare, pusă de mulți, care spun că aceste lucruri nu sunt făcute în chip figurat, ci în Adevăr; dar spunând astfel, ei contrazic în mod clar scrierile Părinților.

XXXIII. Sfântul Augustin, un eminent învățător al Bisericii, în cartea sa a treia, De Doctrina Christiana, scrie astfel: "Dacă nu mâncați Trupul Fiului Omului (spune Mântuitorul nostru) și nu beți Sângele Lui, nu veți avea Viața în voi. El pare să poruncească o crimă flagrantă: De aceea cuvintele sunt o figură, cerându-ne să ne împărtășim în Patimile Domnului nostru, și cu credințăsă păstrăm acest lucru în memoria noastră, că Trupul Său a fost Răstignit și Rănit pentru noi.

XXXIV. Vedem că acest învățător spune că Taina Trupului și a Sângelui lui Hristos este celebrată de Credincioși sub o figură. Pentru că el spune: A primi Trupul și Sângele Său pe cale carnală, nu este un act de Religie, ci de Răzvrătire. Din care cauză, cei din Evanghelie, care au primit cuvintele Mântuitorului nostru nu duhovnicește, ci trupește, s-au depărtat de El și nu L-au mai urmat.

XXXV. De asemenea, în Epistola sa către Boniface, un episcop, printre alte lucruri, el spune astfel: "Noi vorbim adesea în acest fel, când Paștele este aproape, spunem că mâine, sau a doua zi sunt Patimile Domnului, deși a suferit mulți ani de atunci, și a suferit doar o singură dată". La fel, spunem în Ziua Domnului: Astăzi a înviat Domnul nostru, când totuși au trecut atâția ani de când a înviat. De ce nu este nimeni atât de nebun, încât să ne acuze de Minciună, când vorbim astfel? Ci pentru că noi numim aceste Zile după asemănarea acelor Zile în care aceste lucruri s-au făcut cu adevărat. Astfel încât Ziua este numită o astfel de Zi; care în realitate nu este chiar acea Zi, ci doar asemănătoare cu ea în Revoluția Timpului; și din cauza celebrării Sacramentului, despre care se spune că se face în această Zi, care nu s-a făcut chiar în această Zi, ci în Vechile Timpuri. Nu a fost Hristos jertfit o singură dată în propria Sa Persoană, și totuși în Sacrament este jertfit pentru popor, nu numai în fiecare Paște, ci în fiecare zi? Nici nu spune acel Om o Leșie, care, fiind întrebat, va răspunde că este oferit. Căci dacă Sacramentele nu ar avea o oarecare asemănare cu acele lucruri, de care sunt Sacramente, ele nu ar fi deloc Sacramente. Și din această asemănare, ele iau de obicei numele lucrurilor însele. Întrucât Sacramentul Trupului lui Hristos este într-un anumit fel Trupul lui Hristos, iar Sacramentul Sângelui lui Hristos este într-un anumit fel Sângele lui Hristos, așa și Sacramentul (a) Sacramentul Credinței, este Credința.

XXXVI. Vedem că Sfântul Augustin spune că Sacramentele sunt un lucru, iar lucrurile din care sunt Sacramente sunt un alt lucru. Acum, Trupul în care a suferit Hristos și Sângele care a ieșit din Coasta Sa, sunt Lucruri; dar Misterele acestor lucruri, spune el, sunt Sacramente ale Trupului și Sângelui lui Hristos, care sunt celebrate în amintirea Patimilor Domnului nostru; nu numai în fiecare An, la marea Solemnitate a Paștelui, ci în fiecare zi a Anului.

XXXVII. Și întrucât nu a existat decât un singur Trup al Domnului, în care a suferit o singură dată, și un singur Sânge, care a fost vărsat pentru mântuirea lumii; totuși, Sacramentele acestora au luat numele lucrurilor în sine; astfel încât ele sunt numite Trupul și Sângele lui Hristos. Și totuși sunt numite astfel, din cauza asemănării pe care o au cu lucrurile pe care le semnifică. Așa cum se aseamănă aceste zile respective, care sunt sărbătorite anual, cu Patimile și Învierea Domnului nostru; în timp ce, în realitate, El a suferit și a înviat, dar o singură dată în propria Sa Persoană; și nici nu se mai pot întoarce aceste zile, fiind de mult trecute. Cu toate acestea, Zilele în care se celebrează amintirea Patimilor sau Învierii Domnului nostru, sunt numite cu numele de acele Zile, pentru că au o oarecare Asemănare cu aceleași Zile, în care Mântuitorul nostru a suferit și a înviat odată.

XXXVIII. De aceea spunem că astăzi, mâine, mâine dimineață sau în ziua următoare, este Patimile sau Învierea Domnului nostru, în timp ce zilele în care s-au făcut aceste lucruri au trecut de mult. Astfel spunem că Domnul este oferit, atunci când sunt celebrate Sacramentele Patimilor sale: În timp ce El a fost oferit o singură dată în propria Sa Persoană, pentru Mântuirea Lumii, după cum spune Apostolul, Hristos a pătimit pentru noi, lăsându-vă un Exemplu, ca să-i urmați pașii. Nu că Hristos suferă în fiecare zi în propria Sa Persoană: Aceasta a făcut-o o singură dată; dar ne-a lăsat un Exemplu, care este prezentat în fiecare zi credincioșilor, în Taina Trupului și a Sângelui Domnului: Astfel încât oricine vine acolo, trebuie să înțeleagă că trebuie să aibă o părtășie cu El în suferințele Sale, al căror Chip se așteaptă [să primească] în Sfintele Taine; conform cu cel al Înțeleptului, Dacă vii la Masa unui Mare om, ia aminte cu atenție la ceea ce ți se pune înainte, (știind că tu însuți trebuie să pregătești ceva asemănător.) A veni la Masa acestui Mare om, înseamnă a fi făcut părtaș la Sacrificiul divin: A te gândi la ceea ce ți se pune înainte, înseamnă a înțelege Trupul și Sângele Domnului, de care oricine se face părtaș, trebuie să pregătească ceva asemănător, adică să-l imite, murind împreună cu El, a cărui Moarte o comemorează, nu numai prin credință, ci și prin mâncare.

XXXIX. Așa și Sfântul Pavel către Evrei, Un astfel de Mare Preot ne-a devenit pe noi, care este sfânt, inofensiv, fără pată, despărțit de păcătoși și făcut mai presus de Ceruri, care nu are nevoie, ca aceia, să aducă zilnic Jertfă, mai întâi pentru propriile Păcate și apoi pentru Popoare: Căci aceasta a făcut-o Domnul Isus Hristos o dată, când s-a jertfit pe Sine însuși. ceea ce a făcut o dată, acum repetă în fiecare zi: Pentru că el s-a oferit o dată pentru Păcatele Popoarelor, totuși aceeași Oblație este în fiecare zi celebrată de Credincioși; dar într-un Mister: Astfel că ceea ce Domnul Isus Cristos, oferindu-se o dată pe sine, a făcut cu adevărat, același lucru este făcut în fiecare zi în amintirea Patimilor sale, prin Celebrarea Misterelor, sau Sacramentelor.

XL. Nici nu se spune în mod fals că în aceste Taine Domnul este oferit sau suferă; pentru că ele au o asemănare cu Moartea și Patimile Sale, din care sunt Reprezentări; după care sunt numite Trupul Domnului și Sângele Domnului; pentru că iau numele acelor lucruri, din care sunt Sacramentul.

Din acest motiv, Sfântul Isidor, în Cartea sa de Etimologii, spune astfel: Sacrificium (Sacrificiul) este numit astfel, de la Sacrum Factum, o acțiune sacră, pentru că este consacrat prin Rugăciune mistică, în Memoria Patimilor Domnului pentru noi: De aici, prin porunca lui, îl numim Trupul și Sângele lui Hristos, care, deși făcut din Roadele Pământului, este sfințit și transformat în Sacrament prin Operația invizibilă a Duhului lui Dumnezeu. Care Sacrament al Pâinii și al Paharului, grecii îl numesc Euharistie; adică în latină, bona Gratia, (Har bun.) Și ce este mai bun decât Trupul și Sângele lui Hristos? De aceea, Pâinea și Vinul sunt comparate cu Trupul și Sângele [lui Hristos], pentru că, așa cum Substanța acestei Pâini și a Vinului vizibile, hrănește și îmbie omul exterior; tot așa Cuvântul lui Dumnezeu, care este Pâinea vie, împrospătează sufletele credincioșilor, prin primirea lui.

XLI. De asemenea, acest învățător catolic învață că sfânta taină a patimilor Domnului ar trebui să fie celebrată în amintirea suferinței Domnului pentru noi. Spunând aceasta, el arată că Domnul a suferit doar o singură dată; dar amintirea ei este reprezentată în ritualuri sacre și solemne.

XLII. Astfel că Pâinea care este oferită, deși este făcută din Roadele Pământului, atunci când este Consacrată, este transformată în Trupul lui Hristos; ca și Vinul care a curs din Viță, este prin Consacrarea Sacramentală transformat în Sângele lui Hristos, nu în mod vizibil, ci așa cum vorbește acest învățător, prin Operația invizibilă a Duhului lui Dumnezeu.

XLIII. Și ele sunt numite Sângele și Trupul lui Hristos; pentru că se înțelege că ele nu sunt ceea ce par a fi în exterior, ci ceea ce sunt făcute în interior prin lucrarea invizibilă a Duhului Sfânt. Și că această lucrare invizibilă, le face să fie cu mult diferite de ceea ce par a fi pentru ochii noștri, el (Sf. Isidor) observă, când spune, că Pâinea și Vinul sunt, prin urmare, comparate cu Trupul și Sângele Domnului, pentru că, așa cum Substanța Pâinii și a Vinului material hrănește Omul exterior, tot așa Cuvântul lui Dumnezeu, care este Pâinea Vieții, împrospătează sufletele credincioșilor care se împărtășesc din ele.

XLIV. Spunând acest lucru, mărturisim foarte clar că în Sacramentul Trupului și Sângelui Domnului, tot ceea ce este primit în exterior, servește doar pentru reîmprospătarea trupului: Dar Cuvântul lui Dumnezeu, care este Pâinea invizibilă, fiind invizibil în Sacrament, hrănește și înviorează într-un mod invizibil sufletele credincioșilor, prin împărtășirea lor din el.

XLV. De aceea, același Doctor spune din nou: Există un Sacrament în orice Oficiu divin, atunci când lucrul este gestionat în așa fel, încât există ceva înțeles, care trebuie să fie luat în mod spiritual. Spunând astfel, el arată, că fiecare Sacrament sau Mister al Religiei, conține în el un lucru secret. Și că există un lucru care apare în mod vizibil, și un alt lucru care trebuie înțeles în mod spiritual.

XLVI. Și [la scurt timp după] a arătat care sunt Sacramentele pe care credincioșii ar trebui să le celebreze, el spune: Și aceste Sacramente sunt: Botezul, Crezul [sau Confirmarea] și Trupul și Sângele [lui Hristos], care sunt numite Sacramente, pentru că sub Acoperământul lucrurilor trupești, Puterea lui Dumnezeu lucrează într-un mod secret Mântuirea (sau Harul) conferită de ele. Și de la aceste Taine și Versete tainice și sacre, ele sunt numite Sacramente. Iar în următoarele cuvinte, el spune: Se numește în greacă  Mister, pentru că conține o Dispensație secretă sau ascunsă.

XLVII. Ce învățăm de aici, dacă nu că Trupul și Sângele lui Hristos sunt numite Taine, pentru că ele conțin o Dispensație secretă și ascunsă? Adică, este un lucru pe care îl arată în exterior, și un alt lucru, pe care îl operează în interior și în mod invizibil.

XLVIII. Și din acest motiv sunt numite Sacramente, pentru că, sub acoperirea lucrurilor trupești, o Putere divină distribuie în secret Mântuirea (sau Harul) celor care le primesc cu credință.

XLIX. Prin tot ceea ce s-a spus până acum, se pare că Trupul și Sângele lui Hristos, care sunt primite de gurile credincioșilor în Biserică, sunt Figuri în ceea ce privește natura lor vizibilă; dar în ceea ce privește substanța invizibilă, adică puterea Cuvântului lui Dumnezeu, ele sunt cu adevărat Trupul și Sângele lui Hristos. De aceea, așa cum sunt Creaturi vizibile, ele hrănesc Trupul; dar cum au virtutea unei Substanțe mai puternice, ele hrănesc și sfințesc sufletele credincioșilor.

L. Trebuie să luăm acum în considerare a doua întrebare  și să vedem dacă însuși Trupul care s-a născut din Maria, care a suferit, a fost mort și îngropat și care stă la dreapta Tatălui, este același care este primit zilnic în Biserică de către gurile credincioșilor în Tainele Sacramentale.

LI. Să ne întrebăm care este judecata Sfântului Ambrozie în acest punct: Căci el spune în prima sa carte despre Sacramente: Într-adevăr, este minunat că Dumnezeu a făcut să plouă cu Mană la Părinți și că ei erau hrăniți în fiecare zi cu hrană cerească; după care se spune că omul a mâncat pâinea îngerilor; și totuși, cei care au mâncat acea pâine, au murit cu toții în pustiu: Dar Hrana pe care o primești, Pâinea cea vie care s-a coborât din Ceruri, slujește Substanța Vieții Veșnice, și oricine o mănâncă nu va muri niciodată; și acesta este Trupul lui Hristos.

LII. Vedeți în ce sens spune acest învățător, că Trupul lui Hristos este acea hrană pe care credincioșii o primesc în Biserică: Căci el spune: Acea Pâine vie care coboară din Ceruri, slujește Substanța Vieții Veșnice. Oare, așa cum este văzută, așa cum este primită corporal, mestecată cu dinții, așa cum este înghițită pe gât și primită în pântece, slujește Substanța Vieții Veșnice? Din acest punct de vedere, ea hrănește doar carnea muritoare, nu aduce Incorupția; și nici nu se poate spune cu adevărat că oricine mănâncă din ea nu va muri niciodată. Căci ceea ce primește Trupul este coruptibil și nici nu poate păstra Trupul, astfel încât să nu moară niciodată; căci ceea ce este el însuși supus corupției, nu poate da Nemurirea. Prin urmare, în acea Pâine există un anumit [Principiu al] Vieții, care nu apare ochilor noștri trupești, dar este văzut de cei ai Credinței; "care este și acea Pâine Vie care s-a coborât din Cer" și despre care se spune cu adevărat că oricine mănâncă din ea nu va muri niciodată, și care este Trupul lui Hristos.

LIII. Iar după aceea, vorbind despre Atotputernicia lui Hristos, el spune astfel: Prin urmare, Cuvântul lui Hristos, care a putut produce lucruri care nu erau, din nimic, nu poate el schimba lucrurile care există de fapt, în ceea ce nu erau? Nu este oare o Lucrare mai mare să creezi lucrurile la început, decât să le modifici Naturile?

LIV. Sfântul Ambrozie spune, că în această Taină a Trupului și Sângelui lui Hristos, se face o Schimbare, și în mod minunat, pentru că este Divină, Inefabila, și într-adevăr Incomprehensibilă; doresc să știu de la cei care nu vor admite în nici un fel vreun lucru despre o Virtute secretă interioară, ci vor judeca întreaga chestiune, așa cum apare ea pentru simțul exterior, în ce privință se face această Schimbare. În ceea ce privește substanța Creaturilor, ceea ce au fost înainte de Consacrare, la fel rămân și după ea. Pâine și vin au fost înainte; și după Consacrare, vedem că ele continuă să fie Ființe de aceeași natură și de același fel: Astfel că se schimbă în interior, prin puterea puternică a Duhului Sfânt; și acesta este obiectul puternic pe care îl vede Credința, care hrănește Sufletul, și care slujește substanța Vieții Veșnice.

LV. Și iarăși urmează: De ce ai nevoie aici de ordinea naturii [în taina] Trupului lui Hristos, când însuși Domnul nostru Dumnezeu a fost, contrar ordinii naturii, născut dintr-o Fecioară?

LVI. Acum, poate că, cineva, la auzul acestei afirmații, ar putea să se trezească și să spună că este Trupul lui Hristos pe care îl privim și Sângele Său pe care îl bem; totuși, nu trebuie să ne întrebăm cum devine așa; ci doar să credem cu tărie că este așa. Tu pari să gândești corect; dar totuși, dacă ai observa cu atenție importanța cuvintelor tale, când spui că tu crezi cu credință că este Trupul și Sângele lui Hristos, ai înțelege că ceea ce crezi nu vezi: Căci dacă l-ai vedea, ai spune: Văd, și nu cred, că este Trupul și Sângele lui Hristos.Întrucât acum, deoarece Credința discerne întreaga materie, oricare ar fi ea, iar ochiul trupesc nu percepe nimic din ea, trebuie să înțelegi că acele lucruri care sunt văzute sunt Trupul și Sângele lui Hristos, nu în natură, sau în natură, ci virtual. Motiv pentru care, el spune, că ordinea Naturii nu trebuie luată în considerare; ci trebuie adorată Puterea lui Hristos, care schimbă ceea ce vrea, cum vrea, în ceea ce vrea; creând ceea ce nu avea Ființă, și schimbând Creatura în ceea ce nu era înainte. Și același Autor adaugă; Fără îndoială că a fost adevărata Carne [a lui Hristos,] care a fost Răstignită și Îngropată; de aceea acesta este cu adevărat Sacramentul acelui Trup. Domnul Isus însuși spune: Acesta este Trupul meu.

LVII. Cu câtă precauție, și cu câtă înțelepciune distinge el! Vorbind despre Trupul lui Hristos, care a fost Răstignit și Îngropat, sau în care Hristos a fost Răstignit și Îngropat, el spune: Este adevăratul Trup al lui Hristos: Dar despre cea care este luată în Sacrament, el spune: Prin urmare, este cu adevărat Sacramentul acelui Trup, făcând distincție între Sacramentul Trupului Său și Adevărul Trupului Său, [sau adevăratul Trup] în măsura în care spune: în acel Trup adevărat pe care l-a luat din Fecioară, a fost Răstignit și Îngropat; în timp ce el spune, Misterul celebrat acum în Biserică, este Sacramentul acelui Carne adevărată în care a fost Răstignit; învățându-i în mod expres pe Credincioși, că acel Carne în care Hristos a fost Răstignit și Îngropat, nu este un Mister, ci adevărat și natural; în timp ce acel Carne care în mod mistic reprezintă pe cel dintâi, nu este Carne în natură, sau Natural, ci Sacramental: Pentru că în felul său, sau în Natura sa, este Pâine; dar Sacramental, este adevăratul Trup al lui Hristos, așa cum spune Domnul Isus: Acesta este Trupul meu.

LVIII. Și în următoarele cuvinte: Sfântul Duh ți-a declarat în alt loc, prin Profet, ce mâncăm și ce bem noi, zicând:, Gustați și vedeți că Domnul este bun; binecuvântat este omul care se încrede în El. Oare Pâinea și Vinul, mâncate și băute, arată trupește cât de dulce este Domnul? Tot ceea ce este Obiect al Gustării, este trupesc și încântă Palatul. A gusta din Domnul înseamnă a percepe vreun Obiect trupesc? De aceea îi invită să facă o încercare prin facultatea lor spirituală de a gusta; și să nu se gândească la nimic corporal, nici în acea băutură, nici în acea pâine, ci să înțeleagă totul spiritual: Căci Domnul este un Duh și binecuvântat este omul care se încrede în El.

LIX. Și după aceea, Hristos este în Sacrament, pentru că este Trupul lui Hristos; totuși, nu este, prin urmare, hrană trupească, ci spirituală. Ce ar putea fi mai clar, mai limpede și mai dumnezeiesc spus: Pentru că el spune, în acel Sacrament este Hristos; dar nu spune, că Pâinea și Vinul este Hristos; ceea ce dacă ar fi spus, L-ar fi făcut pe Hristos coruptibil și muritor; ceea ce Dumnezeu să nu facă: Pentru că este sigur că tot ceea ce este văzut trupește sau gustat în acea hrană, este supus corupției.

LX. El adaugă: Pentru că este Trupul lui Hristos. Îmi veți răspunde: Uitați-vă aici, el recunoaște în mod clar că această Pâine și acest Vin sunt Trupul lui Hristos. Dar aveți răbdare și observați ce subînțelege el; Totuși aceasta nu este o hrană trupească, ci spirituală. Nu te folosi deci de simțul tău trupesc, căci el nu este judecător în această privință. Este într-adevăr Trupul lui Hristos, dar nu este trupesc, ci spiritual. Este Sângele lui Hristos, dar nu este corporal, ci spiritual; astfel încât nimic nu trebuie înțeles aici ca fiind corporal, ci spiritual. Este Trupul lui Hristos, dar nu corporal: Este Sângele lui Hristos, dar nu corporal.

LXI. Și după aceea: "De aceea Apostolul (spune el) vorbind despre tipul acesteia, spune: Că Părinții noștri au mâncat Carne Spirituală și au băut Băutură Spirituală. Căci Trupul lui Dumnezeu este Spiritual. Trupul lui Hristos este Trupul unui Spirit Divin, după cum citim în Plângerile:' *Hristos Domnul, este Duhul înaintea feței noastre.

LXII. El ne învață foarte clar cum trebuie să înțelegem Taina Trupului și a Sângelui lui Hristos: Căci după ce a spus că Părinții noștri au mâncat carne duhovnicească și au băut băutură duhovnicească, când nimeni nu se îndoiește că mana pe care au mâncat-o și apa pe care au băut-o erau trupești, adaugă, cu privire la Taina pe care o celebrăm acum în Biserică, determinând în ce sens este Trupul lui Hristos: Căci Trupul lui Dumnezeu este un trup spiritual. Cu adevărat, Hristos este Dumnezeu; și Trupul pe care l-a luat din Fecioara Maria, care a suferit, a fost îngropat și a înviat, a fost adevăratul Său Trup, adică a rămas așa cum poate fi văzut și simțit; dar Trupul, care se numește Taina lui Dumnezeu, nu este trupesc, ci spiritual; și dacă este spiritual, atunci nu poate fi nici văzut, nici simțit. Și din acest motiv Sfântul Ambrozie continuă să spună: Trupul lui Hristos este Trupul unui Spirit divin. Or, un Spirit Divin nu este o Ființă Corporală, Coruptibilă sau palpabilă: Dar acel Trup care este celebrat în Biserică, conform naturii sale vizibile, este atât Coruptibil, cât și palpabil.

LXIII. În ce privință se numește atunci Trup al unui Spirit Divin? Cu adevărat, deoarece este Spiritual, adică este invizibil; deoarece nu poate fi simțit și, prin urmare, este incoruptibil.

LXIV. Ceea ce îl face să adauge în continuare că Hristos este un Duh; după cum citim: Hristos, Domnul, este Duhul înaintea Feței noastre. Prin aceasta el arată clar, în ce privință este considerat Trupul lui Hristos, adică în măsura în care Duhul lui Hristos se află în el, adică Puterea Cuvântului Divin, care nu numai că hrănește, dar și purifică sufletul.

LXV. De aceea Autorul nostru continuă: În sfârșit, această Carne ne întărește Inima, iar această Băutură bucură Inima Omului, ca și  Profetul mărturisește. Acum, oare Hrana noastră trupească întărește sau această Băutură trupească bucură Inima Omului? Dar pentru a arăta despre ce Carne și Băutură vorbește, adaugă cu emfază: Această Carne și această Băutură. Ce este această Carne și această Băutură? Chiar Trupul lui Hristos, Trupul Duhului Divin; și (pentru a explica și mai mult chestiunea) Hristos însuși, care este un Duh, despre care spune: Hristos, Domnul, este Duhul înaintea Feței noastre. Prin tot acest Discurs, reiese în mod evident, că în această Carne și Băutură, nimic nu trebuie înțeles corporal; ci totul trebuie luat în mod spiritual.

LXVI. Pentru că sufletul, care în acest loc este semnificat prin Inima Omului, nu se hrănește cu Carne sau Băutură trupească, ci se hrănește cu Cuvântul lui Dumnezeu și crește prin aceasta. Lucru pe care același Doctor îl afirmă mai expres în Cartea a cincea despre Sacramente, spunând: "Nu este acea Pâine care intră în trup, ci Pâinea Vieții Veșnice, care oferă hrană sufletelor noastre.

LXVII. Și faptul că Sfântul Ambrozie nu a vorbit despre pâinea obișnuită, ci despre acea pâine care este și Trupul lui Hristos, este foarte evident din următoarele pasaje: Căci el vorbește despre Pâinea cea de toate zilele, pentru care se roagă credincioșii.

LXVIII. Adăugând: Dacă este Pâinea cea de toate zilele, de ce nu o primești decât o dată pe an, așa cum obișnuiau să facă grecii din Orient? Primește în fiecare zi ceea ce în fiecare zi îți poate face bine; și trăiește astfel încât să fii în fiecare zi vrednic să primești. Astfel încât este clar despre ce Pâine vorbește, adică despre Pâinea Trupului lui Hristos, care susține sufletele noastre, nu așa cum trece în trupurile noastre, ci așa cum este Pâinea Vieții Veșnice.

LXIX. Prin autoritatea acestui Părinte foarte Învățat, suntem învățați cât de mare este diferența dintre Trupul, în care Hristos a suferit, și Sângele pe care l-a vărsat din Coasta Sa, în timp ce atârna pe Cruce, și acel Trup care este celebrat zilnic de către Credincioși, în Taina Patimilor Sale; și acel Sânge, care este primit cu gura lor, ca Sacrament al acelui Sânge cu care întreaga Lume a fost Răscumpărată. Pentru că acea Pâine și Băutură, nu sunt Trupul și Sângele lui Cristos, așa cum sunt ele vizibile; ci așa cum ele slujesc Spiritual la Susținerea Vieții. Mai mult, acel Trup, în care Hristos a suferit odată, nu părea a fi altceva decât a fost în realitate; pentru că așa a fost în realitate, așa cum a apărut ochiului, la atingere, același lucru care a fost Răstignit și Îngropat. De asemenea, Sângele care ieșea din Coasta Sa, nu părea în exterior un lucru, iar în interior conținea un alt lucru: Așa că din adevăratul Sânge curgea din adevăratul său Lateral. Dar acum, Sângele lui Hristos, pe care îl beau credincioșii, și Trupul pe care îl mănâncă, sunt un lucru în natura lor, și altul în semnificația lor; un lucru, când hrănesc trupul, hrană trupească; și un alt lucru, când hrănesc sufletul, și anume, hrana vieții veșnice.

LXX. Despre care chestiune Sfântul Ieronim, în comentariul său la Epistola Sfântului Pavel către Efeseni, scrie astfel: Trupul și Sângele lui Hristos este luat în două Sensuri; în unul, este acel Spiritual și Divin, despre care spune: Carnea Mea este cu adevărat Carne și Sângele Meu este cu adevărat Băutură. în celălalt, este acea Carne care a fost Răstignită și acel Sânge care a fost lăsat să iasă de sulița soldatului.

LXXI. Acest învățător distinge și face o diferență nu mică între cele două accepțiuni ale Trupului și Sângelui lui Hristos. Căci, în timp ce el spune că Trupul și Sângele lui Hristos sunt spirituale, care sunt primite zilnic de credincioși; și că Trupul care a fost răstignit și Sângele care a fost lăsat să iasă de sulița soldatului, nu se spune că sunt nici spirituale, nici divine; el insinuează în mod evident că acestea diferă una de cealaltă, la fel de mult ca și trupul și spiritualul, vizibilul și invizibilul, umanul și divinul: Or, lucrurile care diferă, nu sunt la fel. Și după părerea acestui Autor, [adică a Sfântului Ieronim] Acea Carne Spirituală pe care Credincioșii o primesc cu gura lor, și acel Sânge Spiritual, care este dat zilnic Credincioșilor să bea, diferă de acea Carne care a fost Răstignită, și de acel Sânge care a fost lăsat să iasă prin sulița Sufletului: Prin urmare, ele nu sunt același lucru.

LXXII. Pentru că acel Trup care a fost răstignit, a fost făcut din Trupul Fecioarei, constând din oase și nervi, distins prin liniile sale, în mai multe membre ale unui trup omenesc, animat de un suflet rezonabil, având o viață proprie și mișcări plăcute. Dar acel Trup Spiritual, care hrănește spiritual poporul credincios, în ceea ce privește natura sa exterioară, este făcut din mai multe boabe de grâu, de mâna brutarului, nu are nici nervuri, nici oase, nici distincție de membri, nici nu este animat de vreo substanță rezonabilă, nici nu poate exercita vreo mișcare vitală. Dar ceea ce, oricare ar fi ceea ce dă Substanța Vieții, este Eficacitatea unei Puteri spirituale, a unei Virtuți invizibile și divine. Iar ceea ce apare în exterior, este cu totul altceva, decât ceea ce se crede în Mister. Mai mult decât atât, Trupul lui Hristos care a fost răstignit, nu părea în exterior un alt lucru, decât ceea ce era în interior. Căci era adevărata Carne a unui Om adevărat; un trup adevărat în forma unui trup adevărat.

LXXIII. Trebuie să se ia în considerare în continuare, Că în această Pâine este figurat nu numai Trupul lui Hristos, ci și Trupul Poporului care crede în El; și de aceea ea este făcută din multe boabe de Grâu, așa cum Trupul Poporului credincios este alcătuit din mulți Credincioși prin Cuvântul lui Hristos.

LXXIV. Pentru care motiv, așa cum în Sacrament, acea Pâine este înțeleasă ca fiind Trupul lui Hristos; tot așa, în același Sacrament, sunt semnificați și membrii săi, poporul care crede în Hristos. Și așa cum se spune că acea Pâine este Trupul Credincioșilor, nu corporal, ci spiritual; tot așa trebuie să fie înțeleasă în mod necesar ca fiind Trupul lui Cristos, nu corporal, ci spiritual.

LXXV. La fel și cu vinul, care este numit Sângele lui Hristos, se poruncește să se amestece apa; nici nu este permis ca unul să fie oferit fără celălalt; pentru că nici poporul nu este fără Hristos, nici Hristos fără popor: După cum nici Capul nu poate fi fără Trup, nici Trupul fără Cap. În cele din urmă, Apa în acest Sacrament, reprezintă Poporul. Acum, dacă Vinul consacrat prin Oficiul Ministrului, a fost schimbat corporal în Sângele lui Hristos, apa de asemenea, care este amestecată cu acesta, trebuie în mod necesar să fie schimbată corporal în Sângele Poporului credincios: Pentru că acolo unde există o singură Consacrare, există în consecință o singură Operațiune; și unde există un motiv asemănător, există un mister asemănător. Dar nu vedem nici o schimbare corporală în apă, nici în vin nu există vreo schimbare corporală. Reprezentarea Trupului Poporului în Apă este cu totul spirituală; prin urmare, Reprezentarea Sângelui lui Hristos în Vin trebuie să fie, de asemenea, în mod necesar, cu totul spirituală.

LXXVI. Din nou, Lucrurile care diferă unele de altele, nu sunt la fel. Trupul lui Hristos care a murit și a înviat și, fiind făcut nemuritor, nu mai moare și nici Moartea nu mai are stăpânire asupra lui; este etern acum și nu mai este pasibil. Dar ceea ce este celebrat în Biserică, este temporal, nu veșnic; coruptibil, nu scutit de Corupție; pe calea noastră, nu în Țara noastră [cerească]. Prin urmare, ele diferă și nu sunt la fel. Și dacă nu sunt la fel, cum se spune că sunt adevăratul Trup, și adevăratul Sânge al lui Hristos.

LXXVII. Căci dacă este Trupul lui Hristos, dacă se spune cu adevărat că este Trupul lui Hristos, atunci este Trupul lui Hristos în realitate [de natură;] și dacă este așa, atunci este incoruptibil, impasibil și, prin urmare, veșnic. Și, prin urmare, acest Trup al lui Hristos, care este celebrat în Biserică, trebuie să fie în mod necesar incoruptibil și veșnic. Acum nu se poate nega, dar acel lucru este corupt care este rupt în bucăți și distribuit bucățele pentru a fi primit, și fiind măcinat de Dinți, trece în Trup. Dar este un lucru, care se face în exterior, și altul care se primește prin Credință. Ceea ce simțul nostru trupesc percepe, este coruptibil; ceea ce crede Credința, este incoruptibil. De aceea, ceea ce apare în exterior nu este lucrul în sine, ci imaginea lui; dar ceea ce mintea percepe și înțelege, este chiar lucrul în sine.

LXXVIII. După care Sf. Augustin, în Expunerea sa despre Evanghelia Sfântului Ioan, vorbind despre Trupul și Sângele lui Hristos, spune astfel: Moise a mâncat Mană, și atât Aaron cât și Fineas au mâncat, și mulți alții care au plăcut lui Dumnezeu și au murit, au mâncat din ea. Cum așa? Pentru că ei au înțeles duhovnicește Hrana lor vizibilă, au flămânzit duhovnicește, au gustat duhovnicește și s-au săturat duhovnicește. Și noi, în ziua de azi, primim Hrana vizibilă; dar Sacramentul este un lucru, iar virtutea Sacramentului este alta. Și după aceea; Aceasta este Pâinea care se coboară din cer. Mană însemna această Pâine; Altarul lui Dumnezeu însemna același lucru. Acestea erau Sacramente care diferă prin semne, dar sunt de acord în ceea ce înseamnă. Ascultați ce spune Sfântul Pavel, Fraților, nu aș vrea să ignorați că Părinții noștri au fost cu toții sub Nor și au trecut cu toții prin Mare, și au fost botezați cu toții în Moise în Nor și în Mare; și au mâncat cu toții aceeași Carne duhovnicească și au băut aceeași Băutură duhovnicească. Aceeași Hrană duhovnicească, dar altă Hrană trupească. Au mâncat Mană, noi cu totul altceva. Dar totuși ei au mâncat aceeași Carne spirituală cu noi. El adaugă: Și au băut aceeași băutură spirituală. Ei au băut un lucru, iar noi altul, dar(a)numai în ceea ce privește ceea ce apare în exterior, care prin virtutea spirituală însemna același lucru. Cum a fost aceeași Băutură? Ei au băut, crede el, din acea Stâncă spirituală care îi urma, și acea Stâncă era Hristos. De acolo aveau Pâine, de unde aveau Băutură. Stânca era Hristos într-un Tip, dar adevăratul Hristos era Cuvântul întrupat.

LXXIX. Din nou, Aceasta este Pâinea care s-a pogorât din cer, oricine mănâncă din ea nu va muri niciodată; ceea ce trebuie înțeles ca fiind cel care mănâncă Verva Sacramentului, nu Sacramentul pur și simplu vizibil; cel care mănâncă în interior, nu în exterior; cel care se hrănește cu ea în inima sa, nu cel care o apasă cu dinții.

LXXX. Din nou, în ceea ce urmează, citând cuvintele Mântuitorului nostru, el spune: "Vă supără faptul că am spus: Vă dau să mâncați carnea Mea și să beți sângele Meu? Și dacă veți vedea pe Fiul Omului înălțându-se acolo unde a fost mai înainte? Ce înseamnă aceasta? Aici el rezolvă ceea ce îi tulbura; aici el expune dificultatea la care erau jigniți. Căci ei credeau că le-ar fi dat Trupul Său; dar El le spune că se va înălța cu Trupul Său întreg la Cer. Când Îl veți vedea pe Fiul Omului înălțându-se acolo unde a fost mai înainte; cu siguranță atunci veți vedea că nu Și-a dat Trupul în felul în care vă închipuiți; atunci veți înțelege că Harul lui Dumnezeu nu se mănâncă pe bucățele. El spune: Spiritul este cel care se repede, Trupul nu folosește la nimic.

LXXXI. Și după multe alte pasaje, el adaugă: "Oricine (spune același Apostol) nu are Duhul lui Hristos nu este al Lui: De aceea, Duhul este cel care grăiește, carnea nu folosește la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus vouă sunt Duh și viață'. 'Ce vrea să spună, zicând că sunt Duh și Viață? Că trebuie să fie înțelese Spiritual. Dacă le înțelegi Spiritual, ele sunt Spirit și Viață, dacă le înțelegi Cărnal, [tot așa] și ele sunt Spirit și Viață, dar nu pentru tine'.

LXXXII. Prin autoritatea acestui Doctor, care tratează cuvintele Domnului nostru, referitoare la Sacramentul propriului Său Trup și Sânge, suntem învățați în mod clar că acele cuvinte ale Domnului nostru trebuie înțelese în mod spiritual, și nu în mod carnal; după cum el însuși spune: Cuvintele pe care vi le spun sunt Spirit și Viață. Adică, cuvintele Sale referitoare la mâncarea Trupului Său și la băutul Sângelui Său. El a rostit acele lucruri la care Discipolii Săi au fost jigniți: De aceea, pentru ca ei să nu fie jigniți, Stăpânul lor Divin îi cheamă înapoi de la Carne la Spirit, de la Obiecte ale simțului exterior(a) la înțelegerea lucrurilor invizibile.

LXXXIII. Astfel, vedem că mâncarea din Trupul Domnului, și că băutura din sângele Său, sunt într-o anumită privință cu adevărat Trupul și Sângele Său; adică, în aceeași privință în care sunt Spirit și Viață.

LXXXIV. Din nou, acele lucruri care sunt una și aceeași sunt cuprinse sub aceeași definiție. Spunem despre adevăratul Trup al lui Hristos că este foarte Dumnezeu și foarte Om; Dumnezeu, născut de Dumnezeu Tatăl înainte de începutul lumii; și Om născut din Fecioara Maria la sfârșitul lumii. Dar din moment ce aceste lucruri nu pot fi spuse despre Trupul lui Hristos, care este celebrat în mod mistic în Biserică, știm că el este doar într-un anumit mod special Trupul lui Hristos; care mod este figurat și în felul unei imagini; astfel încât adevărul este lucrul în sine.

LXXXV. În Rugăciunea folosită după Taina Trupului și Sângelui lui Hristos, la care Poporul spune Amin; Preotul vorbește astfel, Noi, care am primit acum Jurământul vieții veșnice; cu umilință te rugăm să ne dăruiești să fim făcuți în mod evident părtași la ceea ce aici primim sub un Chip sau Sacrament.

LXXXVI. Un jurământ și o imagine sunt jurământul și imaginea a altceva, adică nu se respectă pe ele însele, ci un alt lucru. Este Jurământul acelui lucru pentru care este dat, Imaginea acelui lucru pe care îl reprezintă. Ele semnifică lucrul al cărui gaj sau imagine sunt, dar nu sunt chiar lucrul în sine. de unde reiese că acest Trup și Sânge al lui Hristos sunt gajul și imaginea a ceva ce va veni, care acum este doar reprezentat, dar care va fi mai târziu clar expusă. Acum, dacă în prezent înseamnă doar ceea ce va fi expus cu adevărat mai târziu, atunci este un lucru care este acum celebrat, și altul care va fi manifestat mai târziu.

LXXXVII. De aceea, Biserica celebrează într-adevăr Trupul și Sângele lui Hristos, dar în felul unei peceți sau al unei imagini: Adevărul îl vom avea atunci, atunci când va înceta Pecetea sau Imaginea, și va apărea lucrul în sine.

LXXXVIII. Și într-o altă Rugăciune, Fie ca Sacramentul Tău să lucreze în noi, Doamne, te rugăm, lucrurile pe care le conțin, ca să ne facem cu adevărat părtași la cele pe care acum le celebrăm în chip. El spune că aceste lucruri sunt celebrate într-o figură, nu în Adevăr; adică prin Reprezentare, și nu prin intermediul Reprezentării, și nu al manifestare a lucrului în sine. Or, Figura și Adevărul sunt lucruri foarte diferite: Prin urmare, Trupul și Sângele lui Hristos care sunt celebrate în Biserică diferă de Trupul și Sângele lui Hristos, care este glorificat. Acel Trup este o pildă sau o figură, dar acesta este Adevărul însuși; pe primul îl celebrăm până când ajungem la cel de-al doilea; și când ajungem la cel de-al doilea, cel dintâi va fi desființat.

LXXXIX. Este evident, așadar, că ele diferă foarte mult, atât în ceea ce privește Jurământul și ceea ce este Jurământul; atât în ceea ce privește Imaginea și Lucrul a cărui Imagine este, cât și în ceea ce privește Figura și Adevărul. Vedem deci cât de mare este diferența dintre Taina Trupului și a Sângelui lui Hristos, pe care credincioșii o primesc acum în Biserică, și acel Trup care s-a născut din Fecioara Maria, care a suferit, a fost îngropat, a înviat, s-a înălțat la cer și stă la dreapta lui Dumnezeu. Pentru că acel Trup care este sărbătorit aici în felul nostru, trebuie să fie primit spiritual; căci Credința crede ceva ce nu vede; și el hrănește spiritual sufletul, bucură inima și conferă Viață Veșnică și Incoruptibilitate, dacă nu ne ocupăm de ceea ce hrănește Trupul, care este mestecat cu Dinții noștri și măcinat, ci de ceea ce este primit spiritual prin Credință. Or, acel Trup în care Hristos a suferit și a înviat, era Trupul Său propriu, pe care l-a luat din Fecioară, care putea fi văzut și simțit după Învierea Sa, după cum le spune Discipolilor Săi; Luca 24.40. Luați-mă în mână și vedeți, căci un duh nu are carne și oase, cum vedeți că am Eu.

XC. Să ascultăm și ce îndeamnă Sf Fulgentius vorbește în Cartea sa de credință. Credeți cu tărie, și nu vă îndoiți în nici un fel, că însuși Fiul unic, Dumnezeu Cuvântul, făcându-se trup  s-a oferit pe Sine însuși pentru noi o Jertfă și o Oblație de un miros dulce mirositor pentru Dumnezeu; căruia împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, prin Patriarhi, Profeți și Preoți, Creaturi vii au fost sacrificate în timpul Vechiului Testament; și căruia acum, adică sub Noul Testament, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, cu care are una și aceeași Divinitate, Biserica Catolică din întreaga lume, nu încetează să ofere o Jertfă de Pâine și Vin în Credință și Caritate. În acele Sacrificii Carnale, exista o semnificație a Carnea lui Hristos, pe care el, fără de Păcat, trebuia să o ofere pentru Păcatele noastre, și a acelui Sânge pe care trebuia să-l verse pe Cruce pentru Iertarea Păcatelor noastre; dar în această Jertfă, există o Recunoștință și o Comemorare a acelei Carne a lui Hristos pe care el a oferit-o pentru noi, și a acelui Sânge, pe care același [Hristos] Dumnezeul nostru, l-a vărsat pentru noi: Despre care, Sfântul Apostol Pavel, în Faptele Apostolilor, spune,Luați seama la voi înșivă și la toată turma peste care v-a pus Duhul Sfânt episcopi, ca să conduceți Biserica lui Dumnezeu, pe care a răscumpărat-o cu Sângele Său. În acele Jertfe, ceea ce urma să fie dat pentru noi, era reprezentat printr-o Figură; dar în această Jertfă, ceea ce este deja dat, este evident arătat.

XCI. Spunând că în acele Jertfe era indicat ceea ce trebuia să fie dat pentru noi, dar că în această Jertfă este comemorat ceea ce este deja dat, el dă de înțeles în mod clar că, așa cum acele Jertfe erau o imagine a lucrurilor viitoare, tot așa aceasta este o imagine a lucrurilor deja trecute.

XCII. Prin care expresii, el arată în mod evident, cât de mare este diferența dintre acel Trup al lui Hristos, în care Hristos a suferit, și acel Trup pe care îl celebrăm, în amintirea morții și patimilor sale: Căci primul este în mod propriu și adevărat Trupul Său, neavând nimic mistic sau figurat în el. Cel de-al doilea este mistic, arătând un lucru simțurilor noastre exterioare printr-o figură, iar în interior reprezentând un alt lucru prin Credință.

XCIII. Permiteți-mi să mai adaug o Mărturie a Părintelui Augustin, care va confirma ceea ce am spus și va pune capăt discursului meu; în Predica sa către popor cu privire la Sacramentul Altarului: Astfel, el spune: Ce vedeți pe Altarul lui Dumnezeu, vi s-a arătat aseară; dar nu ați auzit încă ce este, ce înseamnă și cât de mare este acest Sacrament. Ceea ce vedeți, este Pâinea și Paharul; așa vă informează proprii voștri Ochi: Dar ceea ce trebuie să vă învețe credința voastră este că această Pâine este Trupul lui Hristos, iar Paharul este Sângele lui Hristos. Aceasta este o scurtă descriere a chestiunii și poate că este atât cât are nevoie Credința; dar Credința are nevoie de mai multe instrucțiuni, după cum este scris, Dacă nu crezi, nu vei înțelege. S-ar putea să fiți înclinați să-mi spuneți: Ne cereți să credem, explicați-ne, ca să putem înțelege. Un astfel de gând ca acesta poate apărea în inima oricărui om. Știm că Domnul nostru Iisus Hristos a luat trup din Fecioara Maria; când era Prunc, a fost alăptat, hrănit, a crescut și a ajuns la vârsta tinereții, a fost persecutat de iudei, a suferit, a fost spânzurat pe un lemn, a fost omorât, dat jos și îngropat, a treia zi a înviat și, în acea zi, după bunul său plac, s-a înălțat la ceruri și și-a dus trupul acolo și de acolo va veni să judece vii și morți, unde acum stă la dreapta Tatălui. Cum este Pâinea Trupul Său, și cum este Paharul, sau Lichiorul din Pahar, Sângele Său? Acestea, frații mei, sunt Sacramente stigmatizate, pentru că în ele vedem un lucru și înțelegem altul. Ceea ce vedem, are o natură trupească; ceea ce înțelegem, are un rod sau o eficacitate spirituală.

XCIV. În aceste Cuvinte, acest Venerabil Autor ne învață ce trebuie să credem cu privire la Trupul propriu-zis al lui Hristos, care s-a născut din Fecioara Maria, și care acum stă la dreapta lui Dumnezeu, și în care va veni să judece pe cei vii și pe cei morți; ca și cu privire la acel Trup care este pus pe Altar și primit de Popor. Cel dintâi este întreg, nici nu este supus tăierii sau împărțirii, nici nu este voalat sub vreo figură. Dar cel din urmă, care este așezat pe Masa Domnului, este o figură, pentru că este un Sacrament. Ceea ce se vede în exterior, are o natură corporală, care hrănește trupul; dar ceea ce se înțelege că este conținut în ea, are un rodspiritual sau o virtute și înviorează sufletul.

XCV. Și în următoarele cuvinte, având intenția de a vorbi mai clar și mai deschis despre acest trup mistic, el spune: Dacă aveți intenția de a înțelege Trupul lui Hristos, ascultați-l pe Apostol, care spune: Voi sunteți Trupul lui Hristos și mădularele Lui: Și [dacă sunteți Trupul lui Hristos și mădularele Lui, atunci] există o reprezentare mistică a voastră înșivă așezată la Masa Domnului. Voi primiți Misterul de sine și răspundeți: Amin; și prin acest răspuns subscrieți la ceea ce sunteți. Tu auzi numele Trupului lui Hristos și răspunzi: Amin; devii un Membru al lui Hristos, pentru ca Aminul tău să fie adevărat, Dar de ce în Pâine? Nu voi oferi nimic din ceea ce am spus eu, ci să auzim ce spune Apostolul însuși Apostolul vorbește despre acest Sacrament; care spune: Și noi, fiind mulți, suntem o Pâine și un Trup în Hristos, etc.

XCVI. Sfântul Augustin ne învață îndeajuns de bine că, așa cum în Pâinea pusă pe Altar este semnificat Trupul lui Hristos, tot așa este semnificat și Trupul Poporului care o primește. Pentru ca el să arate în mod evident, că Trupul propriu-zis al lui Hristos este cel în care s-a născut din Fecioară, a fost alăptat, a suferit, a murit, a fost îngropat și a înviat, în care s-a înălțat la Ceruri, stă la dreapta Tatălui și în care va veni din nou la Judecată: Dar aceasta care se pune pe Masa Domnului, conține o Taină a aceluia, ca și Taina Trupului poporului credincios, după cele spuse de Apostol: Și noi fiind mulți, suntem o Pâine și un Trup în Hristos.

XCVII. Înțelepciunea Ta, Ilustru Prinț, poate observați cum atât prin mărturiile din Sfintele Scripturi, cât și prin cele ale Părinților, este demonstrat în mod evident că Pâinea, care este numită Trupul lui Hristos, și Paharul care este numit Sângele lui Hristos, este o figură, deoarece este o Taină; și că există o mare diferență între ceea ce este Trupul Său în mod mistic și acel Trup care a suferit, a fost îngropat și a înviat: Pentru că acesta a fost Trupul propriu-zis al Mântuitorului nostru; și nu există nici o figură sau semnificație în el, ci este chiar el însuși. Și credincioșii doresc să-L vadă, pentru că El este Capul nostru; și când Îl vom vedea, dorința noastră va fi satisfăcută; Căci El și Tatăl sunt una: Nu în ceea ce privește Trupul Mântuitorului nostru, ci pentru că plinătatea Dumnezeirii locuiește în Omul Hristos.

XCVIII. Dar în acel Trup care este celebrat într-o Taină, există o Figură, nu numai a Corpului propriu-zis al lui Hristos, ci și a Poporului care crede în Hristos: Pentru că este o Figură care reprezintă ambele Trupuri: cel al lui Hristos, în care a murit și a înviat, și cel al Poporului care este regenerat și înviat din morți [prin Botez] în Hristos.

XCIX. Și permiteți-mi să adaug că pâinea și paharul, care se numesc și sunt Trupul și Sângele lui Hristos, reprezintă amintirea patimilor sau a morții Domnului, după cum ne învață El însuși în Evanghelie, spunând, Aceasta faceți în amintirea mea. Pe care Sfântul Apostol Pavel, expunând-o, zice:, De câte ori mâncați această Pâine și beți acest Potir, arătați Moartea Domnului până la venirea Lui.

C. Suntem învățați aici atât de Mântuitorul nostru, cât și de Sfântul Apostol Pavel, că Pâinea și Sângele care sunt așezate pe Altar, sunt puse acolo ca o figură, sau în amintirea Morții Domnului; pentru ca ceea ce a fost cu adevărat făcut de mult timp, să fie chemat la amintirea noastră prezentă; pentru ca având Patimile Sale în mintea noastră, să putem fi făcuți părtași la acel Dar Divin, prin care suntem salvați de la Moarte: Știind bine că, atunci când vom ajunge la Viziunea lui Hristos, nu vom avea nevoie de astfel de Instrumente pentru a ne avertiza despre ceea ce Bunătatea Sa Infinită a binevoit să sufere pentru noi; căci atunci când Îl vom vedea față în față, nu vom înțelege, prin avertizarea exterioară a lucrurilor vremelnice, ci prin Contemplarea lucrurilor în sine, cât de mult suntem obligați să mulțumim Autorului Mântuirii noastre.

CI. Dar în ceea ce spun, nu vreau să se creadă că Trupul și Sângele Domnului nu sunt primite de credincioși în Tainele Sacramentale; căci credința nu primește ceea ce vede ochiul, ci ceea ce crede ea însăși. Este o Carne și o Băutură spirituală, care hrănește spiritual sufletul și oferă o viață de satisfacție veșnică, după cum spune Mântuitorul nostru însuși, recomandând această Taină: Spiritul este cel care dă viață, carnea nu folosește la nimic.

CII. Astfel, în supunere față de porunca Maiestăților voastre, eu, deși sunt o persoană foarte neînsemnată, m-am aventurat să mă cert în legătură cu puncte de importanță nu prea mică, fără să urmez vreo opinie proprie și prezumțioasă, ci având în permanență în vedere autoritatea Anticii: Dacă Majestatea Voastră va aproba ceea ce am spus, în calitate de catolic, atribuiți acest lucru meritelor credinței voastre; care, lăsând la o parte gloria și măreția voastră regală, ați cutezat să vă interesați de adevărul unei persoane atât de neînsemnate. Iar dacă ceea ce am spus nu vă place, imputați acest lucru propriei mele slăbiciuni, care mă face incapabil să explic acest punct atât de bine precum am dorit.