Încotro se îndreaptă Biserica?

Un articol de R. Scott Clark

Introducere

Niciunul dintre noi nu cunoaște viitorul în mod specific. Există câteva lucruri pe care fiecare creștin le știe din Scriptură despre viitor. Știm că Hristos se va întoarce (Fapte 1:11), că va fi o înviere trupească (1 Tes 4:16) și, după aceea, judecata (Rom 14:10). Viitorul, desigur, se află în mâinile bune, suverane și milostive ale Dumnezeului nostru triunic (Catehismul de la Heidelberg 27). Credincioșii știu că, fie că trăim, fie că murim, suntem ai Domnului (Rom 14,8; Catehismul de la Heidelberg 1). Există și alte lucruri despre care credincioșii au certitudini, dar o mare parte a viitorului, din perspectivă umană, este o chestiune de probabilități. Pe acestea le putem determina din istorie.

 

Gnosticii nu mor niciodată

Probabil cea mai mare amenințare la adresa bisericii post-apostolice timpurii a fost cea a gnosticismului, o mișcare din secolul al II-lea (anii 100 d.Hr.), care s-a inspirat din filozofia păgână precreștină pentru a crea o erezie a credinței creștine. Gnosticii au negat bunătatea creației în sine, validitatea și adevărul Scripturilor ebraice și adevărata umanitate a lui Hristos (printre altele). Gnosticii s-au specializat în umplerea golurilor. Acolo unde evangheliile păstrau o tăcere reverențioasă despre copilăria Domnului nostru Iisus, gnosticii au completat povestea cu mituri. Acolo unde evangheliile păstrau tăcerea despre viața Domnului nostru între înfățișarea sa în templu și botezul său, gnosticii au completat povestea. Aceștia au propagat mituri despre ierarhiile ființei și au căutat să întoarcă imaginea biblică a lumii pe dos. Ei ofereau mântuirea prin cunoaștere secretă (gnosis). O mișcare condusă de fiul unui pastor, Marcion, care s-a desprins de gnostici, a înflorit timp de aproximativ 300 de ani. Apologeții creștini timpurii, de exemplu Irineu și Tertulian, au cheltuit mult timp și cerneală pentru a apăra creștinismul ortodox împotriva gnosticilor și a marcioniților.

Dacă unele dintre aceste lucruri vă sună cunoscute, așa trebuie. Versiuni ale acestei religii concurente au devenit foarte populare atât în rândul noilor păgâni, dar și în unele cercuri aparent creștine. Altfel, evanghelicii care cred în Biblie vorbesc în mod regulat despre Vechiul Testament (Scripturile ebraice și aramaice considerate ca un întreg) în moduri care nu sunt foarte departe de modul în care Marcion vorbea despre ele. Creștinii apelează în mod regulat la cunoștințe secrete sau ezoterice în moduri care ne amintesc foarte mult de gnostici.

Toate indiciile arată că vom continua să vedem afirmații din partea culturii, alimentate de antipatia neopăgână față de creștinismul ortodox, cum ar fi cele făcute de Dan Brown și chiar de unii cercetători care ar trebui să știe mai bine despre „evanghelii” concurente (de exemplu, așa-numita „Evanghelie a lui Iuda”) sau „epistole” concurente, care dau impresia că formarea Noului Testament a fost arbitrară și politică, când dovezile ne indică exact opusul.

 

Richard Baxter se întoarce

Încă de la începuturile bisericii, au existat în cadrul ei unii care au fost puțin deranjați de evanghelia mântuirii gratuite doar prin har, doar prin credință. Chiar dacă biserica primară a fost relativ limpede în această privință, atunci când scriitorii noștri mai buni au abordat acest subiect (de exemplu, Scrisoarea către Diognetus, în jurul anului 150 d.Hr., sau scrierile anti-Pelagian ale lui Augustin la începutul secolului al V-lea), au existat întotdeauna unii care doreau să condiționeze mântuirea de performanțele noastre. Această poveste, „intră prin har, sfârșește prin cooperare cu harul”, s-a răspândit în perioada medievală. Bineînțeles, a fost răsturnată în timpul Reformei, dar aproape imediat ce Evanghelia a fost recuperată, unii au început să o ciopârțească chiar și în cadrul protestantismului. Unii au subminat-o prin negarea faptului că credincioșii trebuie să dea dovadă de viață nouă și de credință adevărată prin încercarea de a-și aduce viața în conformitate cu legea sfântă a lui Dumnezeu. Anii 1520 au fost marcați de o criză „antinomiană.” Într-adevăr, Martin Luther însuși a fost cel care a inventat acest cuvânt pentru a-i descrie pe cei care negau valabilitatea permanentă a legii lui Dumnezeu. În deceniile următoare, alții au știrbit Evanghelia din cealaltă direcție, sugerând că mântuirea începe doar prin har (sola gratia), doar prin credință (sola fide), dar că, în cele din urmă, depinde de faptele noastre bune. În secolul al XVII-lea, Remonstranții (Jacob Arminius și alții) au adăugat condiții la alegere și la mântuire. Richard Baxter (1615-91), pe care J. I. Packer îl numește pe bună dreptate un „neonomian” (un nou legalist), învăța deschis că credința justifică, nu pentru că se bazează pe lucrarea finalizată a lui Hristos, ci pentru că se supune legii lui Dumnezeu. John Owen a dedicat un întreg volum (5) din Operele sale pentru a respinge erorile sale cu privire la justificare. Însă astăzi, Baxter ne este prezentat ca un pastor reformat ortodox, iar cititorii și studenții sunt șocați să afle că el a negat în mod deschis Evanghelia.

Într-adevăr, astăzi, în unele cercuri, chiar dacă tocmai am sărbătorit cea de-a 500-a aniversare a Reformei, au existat creștini evanghelici de frunte și chiar reformați și prezbiterieni care au susținut o doctrină a mântuirii sau justificării în două etape. O justificare inițială doar prin har, doar prin credință, și apoi o așa-numită „mântuire finală” sau „justificare finală” prin credință și fapte. Istoria ne spune că trebuie să învățăm din nou și să apărăm Evanghelia în fiecare generație. Experiența mea îmi spune că acest lucru trebuie făcut cel puțin o dată la zece ani. Luther spunea că predică Evanghelia în fiecare săptămână, deoarece oamenii o uită de la o duminică la alta.

 

Fiara rănită se va ridica

Din când în când, protestanții au fost tentați să creadă că comuniunea romană (n.tr. biserica catolică) a primit o lovitură fatală. Istoria, însă, ne spune că, deși a fost rănită din când în când, ea se întoarce întotdeauna. Oricât de viguroase ar fi bisericile reformate în unele părți ale lumii (de exemplu, în Brazilia, Coreea de Sud și Nigeria), bisericile confesionale prezbiteriene și reformate din America de Nord (NAPARC) sunt minuscule în comparație cu comuniunea romană.

În acest moment, bisericile romane par să fie înfloritoare și nu există prea multe motive să credem că acest lucru se va schimba. Impulsionate de pontificatul viguros al lui Ioan Paul al II-lea, instituțiile romane par a fi solidare în mod pozitiv. Evanghelicii, ignoranți ai Reformei și ai tradiției confesionale reformate, sătui de cultul superficial și de flecăreala morală, vor continua să găsească în Roma un loc prielnic în care să găsească o legătură cu o tradiție dincolo de penticostalism sau de a doua mare trezire.

 

Islamul din nou

Există și alte provocări vechi și persistente la adresa creștinismului ortodox, biblic și reformat, pe care le-am putea menționa, de exemplu, islamul. Nicio altă mișcare religioasă globală nu reprezintă o amenințare mai mare pentru stabilitatea socială și misiunea bisericii de pe glob decât islamul. După o perioadă de reprimare sub colonialism, islamul a revenit în forță, atât din punct de vedere teologic, cât și militar. Puțini creștini de astăzi sunt echipați pentru a face față provocărilor intelectuale și teologice prezentate de islam.

 

Concluzie

În cea mai mare parte a lumii, creștinismul biblic și ortodox revine la poziția pe care o avea înainte de apariția complexului bisericesc-statal european pe care îl numim creștinism. Noi trăim în urma prăbușirii acestuia. Aceasta este o realitate înfricoșătoare pentru unii, dar speranța noastră este acolo unde a fost întotdeauna, la dreapta Tatălui. Hristos chiar acum conduce națiunile și nicio mișcare, nici gnosticismul, nici moralismul, nici romanismul, nici islamismul nu poate altera planurile Domnului nostru pentru biserica Sa și pentru națiuni. La urma urmei, apostolul Pavel a promis bisericii din Roma: „Dumnezeul păcii îl va zdrobi în curând pe Satana sub picioarele voastre” (Romani 16:20). Pe această bază, el a pronunțat pacea asupra unei biserici care era pe cale să îndure o încercare gravă, în care creștinii urmau să fie supuși unei morți violente și, uneori, înflăcărate, doar pentru că purtau numele lui Hristos și pentru că refuzau să se lepede de el. Cu toate acestea, chiar și în această situație, voința suverană a lui Hristos se împlinea, iar Duhul îi atrăgea pe aleșii Săi spre o viață nouă, spre credința adevărată și spre unirea cu Hristos cel înviat. Așa va fi. Nimeni nu-i va smulge din mâna Lui (Ioan 10:28).

 

R. Scott Clark este președintele Asociației Heidelberg Reformation, autorul și editorul mai multor cărți și autorul a numeroase articole. El predă istoria bisericii și teologia istorică din 1997 la Westminster Seminary California. De asemenea, a predat la Wheaton College, la Seminarul Teologic Reformat și la Universitatea Concordia.

Acest articol a fost publicat pe Heidelblog. Accesat 30 august 2023. Tradus și publicat cu permisiune.