O biserică perfectă? Nu în această viață

Un articol de R. Scott Clark

Într-o carte recentă, George Barna, guru de creștere a bisericii, pare să sugereze sfârșitul sau irelevanța congregației locale.[1] El vorbește în numele unui număr semnificativ de oameni care consideră că congregația lor este nesatisfăcătoare sau care nu găsesc deloc o biserică. Nu este greu de conceput o astfel de ambivalență și frustrare. Biserica este divizată și ruptă. Este plină de păcătoși și ipocriți. RR Reno și alții au spus că trăim în „ruinele bisericii.”[2]  Așa a fost dintotdeauna și este exact așa cum a spus Iisus că va fi.

Bun venit la viața în biserică. Nu este perfectă și, în această viață, nu va fi niciodată perfectă, dar este totuși instituită de Dumnezeu. Slujirea Evangheliei (și a sacramentelor) și practicarea disciplinei sunt dovezile că biserica este a lui Hristos.

 

Biserica: De la început


Istoria Patriarhilor — Avraam, Isaac și Iacov — și istoria lui Israel este istoria bisericii instituționale. Cu siguranță, Israelul a fost o biserică națională, iar noi nu suntem. Promisiunile și condițiile naționale care i-au fost date au fost îndeplinite de Domnul nostru Iisus.[3] Cu toate acestea, tiparul este edificator. Israelul a fost constituit ca o „adunare a legământului” (de exemplu, Deut 31:30). Ea avea oficii (profet, preot și rege) și chiar registre de membri (vezi Gen 5, 11 ; Matei 1 ; 1 Tim 5:9–16 ).[4]

Dumnezeu întotdeauna a încredințat păcătoșilor răscumpărați Evanghelia Sa, slujirea și sacramentele, și se așteaptă ca cei care îi poartă numele să fie uniți într-o anumită congregație. Acesta a fost modelul apostolic timpuriu. Primii creștini „stăruiau în învățătura apostolilor, în legătura frățească, în frângerea pâinii și în rugăciuni.” ( Fapte 2:42). O astfel de viață congregațională, organizată în jurul Cuvântului și a sacramentelor, ar fi imposibilă fără o formă de responsabilitate și organizare reciprocă.

 

Biserica: instituită de Dumnezeu


Totuși, în secolul al XIX-lea, unii savanți influenți au susținut că biserica originală era o asociație informală, condusă de Duhul, de credincioși, fără structură, oficii sau instituții și că noțiunea de biserică structurată, instituțională este nebiblică. Această convingere se potrivește bine cu instinctele noastre americane, democratice, egalitare și individualiste, dar este o gravă neînțelegere a Scripturii. În Matei 16 , Iisus i-a întrebat pe ucenicii săi: „«... cine ziceţi că sunt Eu?»” (v.16). Petru a răspuns: „Tu ești Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu” (v.17). La aceasta Iisus a răspuns, parțial: „Voi zidi biserica Mea... Îți voi da cheile Împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat în ceruri și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri.” (v.18–19). Cheile la care s-a referit Domnul nostru sunt simboluri ale autorității date slujitorilor care trebuie să exercite acea autoritate într-o anumită instituție: biserica. Hristos a dat bisericii o autoritate spirituală autentică de a lua decizii care, atunci când sunt de acord cu Scriptura, sunt obligatorii pe pământ și în cer. Biserica nu îi face pe oameni credincioși sau necredincioși. Mai degrabă, autoritatea bisericii este ministerială: ea recunoaște ceea ce este adevărat și anunță acel adevăr cu autoritatea dată de Dumnezeu. Tocmai această biserică este cea căreia Iisus i-a dat autoritatea de a predica Evanghelia și de a administra sacramentele ( Matei 28:18–20 ).

Iisus nu putea fi mai limpede în privința intenției sale. Substantivul pentru „biserică” folosit în Matei 18 a fost extras din traducerea greacă a Scripturilor ebraice (de exemplu, Deut 4:10; 9:10 ). Înseamnă „adunarea legământului” și denotă o adunare a poporului lui Dumnezeu alcătuită în mod divin, cu slujitori, membri, sacramente și disciplină.

Pe acest fundal putem înțelege de ce apostolii au urmat modelul străvechi, instituind treptat trei slujbe ale noului legământ, care corespund în linii mari slujbelor din Vechiul Testament: profeți/slujitori (1 Tim 4:6, 11–16; 6:11–12), preoți /diaconi ( Fapte 6:1–7 ; 1 Tim 3:8, 11–13 ) și prezbiteri ( 1 Tim 3:1–7 ; 1 Tim 5:17-20 ).[5]

Este clar că biserica Noului Legământ a fost condusă de Duhul, dar Duhul lucrează prin Cuvânt ( Romani 10:14–18 ) și prin sacramente ( 1 Corinteni 10 ) pentru a-i aduce pe aleșii săi la credință și pentru a le confirma promisiunile evangheliei (Catehismul de la Heidelberg 65).[6] Modelul bisericii Noului Legământ a fost stabilit foarte devreme (Fapte 2:42). Viața bisericii primare era condusă de Duhul Sfânt, dar se desfășura într-o adunare structurată și ordonată, cu slujitori, sacramente și disciplină.

Nu numai că apostolii s-au supus instrucțiunilor lui Iisus cu privire la congregația locală, dar în Fapte 15 vedem chiar un exemplu de adunare regională a delegaților, pentru a lua decizii obligaționale (pe care le-au numit „decret”) cu privire la natura Evangheliei și despre apartenența la biserică (Fapte 15). „Pavel și Barnaba au avut cu ei un viu schimb de vorbe și păreri deosebite, și frații au hotărât ca Pavel și Barnaba și câțiva dintre ei să se suie la Ierusalim, la apostoli și prezbiteri, ca să-i întrebe asupra acestei neînțelegeri.” (Fapte 15:2). Iată primul sinod sau adunare generală. La acest sinod au existat rapoarte de misiune, discursuri, discuții despre semnificația diferitelor pasaje din Scriptură, chiar dispute teologice aprinse (v. 7–11) și, în cele din urmă, un acord.

Semnele unei Biserici adevărate


Cu aceste pasaje în minte, bisericile reformate și prezbiteriane mărturisesc credința într-o biserică instituțională. Mărturisirea Belgiană spune în articolul 27: „Noi credem şi mărturisim o singură Biserică catolică sau universală, care este o congregație sfântă şi adunarea adevăraților credincioși creștini, care așteaptă numai de la Iisus Hristos mântuirea lor deplină, fiind spălați şi sfințiți prin sângele Lui şi pecetluiți prin Duhul Sfânt.”[7] Mărturisirea de credință de la Westminster învață, de asemenea, că există o „biserică catolică sau universală” (25.1) și, de asemenea, „o biserică catolică vizibilă” (25.3).[8] Observați că biserica este atât universală, cât și particulară. Nu poți aparține bisericii catolice fără a aparține unei congregații particulare. Astfel, Mărturisirea Belgiană (Art. 28) a fost de acord cu părintele bisericii primare Ciprian (200–258) spunând: „În afara bisericii nu există mântuire.”

În articolul 29, Mărturisirea Belgiană a recunoscut că, în această viață, fiecare congregație va avea „ipocriți care s-au amestecat printre cei buni din biserică, fără să aparțină realmente bisericii, deși ei se află acolo cu trupul....” Chiar dacă biserica este amestecată, se poate deosebi o biserică adevărată de „biserica falsă” și de „secte” (Art. 29). O biserică adevărată „predică Evanghelia curată; dacă folosește administrarea curată a sacramentelor, așa cum au fost ele instituite de Hristos; dacă se exercită disciplina pentru corectarea greșelilor.”

 

Disciplina bisericească: o necesitate


De la cădere, biserica instituțională a cuprins întotdeauna credincioși și necredincioși. Însuși Domnul nostru a comparat biserica cu un câmp cu buruieni și grâu. Potrivit lui Hristos, programul pentru acest veac este să „[l]ăsăm amândouă să crească împreună până la seceriș, iar la vremea secerișului, le voi spune secerătorilor: «Smulgeți întâi neghina și legați-o în snopi, ca s-o ardem, iar grâul strângeți-l în grânarul meu.»” (Matei 13:24–31).

Biserica este compusă din grâu și buruieni. Trăim în vremea semănării. În ceea ce privește pilda, timpul secerișului vine odată cu întoarcerea lui Hristos, judecata și sfârșitul tuturor lucrurilor. Trebuie să ne ajustăm viziunea asupra bisericii pentru a se potrivi cu cea a lui Iisus. Nu că nu poate exista niciodată disciplină.. Cain a fost excomunicat pentru că s-a dovedit a fi într-o răzvrătire deschisă față de Domnul și un necredincios (Iuda 1:11). Cu toate acestea, nu suntem autorizați să răscolim biserica (ca să extindem metafora) căutând „buruieni” sau să desconsiderăm biserica pentru că este amestecată.

În Matei 18:15–20, Iisus a prescris metoda de disciplinare pentru biserică. Dacă un membru al congregației păcătuiește împotriva altuia, cel ofensat ar trebui să vorbească cu ofensatorul. Dacă fratele care a greșit se împotrivește, atunci trebuie să fie abordat de doi sau trei martori (Deut 19:15). În cazul în care vinovatul „refuză să le asculte, spuneți-l bisericii" (v.17). Dacă rămâne impenitent, trebuie exclus din adunare. Acesta este un act puternic: „... orice veți lega pe pământ va fi legat în ceruri și orice veți dezlega pe pământ va fi dezlegat în cer” (v.18). Aceasta este, de asemenea, o decizie formală, judiciară: „dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu, care este în ceruri. Căci, acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor.” (v.19–20). Acest pasaj nu numai că ne învață necesitatea disciplinei, dar tot ceea ce se învață aici presupune existența unei biserici instituționale (cf. Ioan 20:21–23 ).

Petru a exercitat cea mai severă disciplină bisericească asupra unui cuplu care l-a mințit pe Duhul Sfânt (Fapte 5:1–11). Apostolul Pavel a poruncit congregației din Corint să excomunice un membru impenitent: „În Numele Domnului Iisus, voi și duhul meu, fiind adunați laolaltă prin puterea Domnului nostru Iisus, am hotărât ca un astfel de om să fie dat pe mâna Satanei, pentru nimicirea cărnii, ca duhul lui să fie mântuit în ziua Domnului Iisus.” ( 1 Corinteni 5:4-5).

Observați că Pavel a scris unei congregații despre disciplină, nu numai ca măsură punitivă, ci de dragul sufletului rebelului.

În plus, confesiunile reformate vorbesc despre disciplina bisericească într-un singur glas. Mărturisirea de credință de la Westminster, capitolul 30, prevede disciplina bisericească. Catehismul de la Heidelberg, întrebarea 83, descrie disciplina bisericească ca una dintre cheile împărăției. Potrivit Mărturisirii Belgiene art. 29, disciplina bisericească este un semn al adevăratei biserici. Cu alte cuvinte, deși biserica este în mod inevitabil păcătoasă, trebuie de asemenea să fie disciplinată pentru a fi o biserică.

Totuși, în această viață, chiar și actul de disciplinare este imperfect și nicio biserică disciplinată nu va fi perfectă. Congregația din Corint este dovada acestui lucru. Cu toate acestea, în ciuda tuturor păcatelor lor (de exemplu, imoralitate grosolană, facțiuni), Pavel a continuat să-i numească „biserică” (1 Corinteni 1:2). Scripturile și confesiunile reformate nu învață că disciplina trebuie făcută perfect, ci doar că trebuie făcută.

Concluzie


Unii lideri religioși influenți consideră că biserica este irelevantă pentru că nu este la modă sau nu generează o experiență religioasă suficient de intensă. Alții o abandonează pentru că este păcătoasă, dar bănuiesc că adevărata problemă pe care o au unii cu biserica nu este doar păcătoșenia ei, ci, mai fundamental, umanitatea ei. Prea mulți creștini se dau înapoi în fața noțiunii unei instituții pământești cu membri în carne și oase, cu sacramente din pâine, vin și apă. Mă grăbesc să le reamintesc celor atât de tulburați că avem un Mântuitor cu adevărat uman (și cu adevărat divin) (Romani 9:5) și un mijlocitor cu adevărat uman „...omul Iisus Hristos” (1 Tim 2:5).[9]

Biserica este umană și, din cauza lui Adam, păcătoasă, dar atunci când, din această cauză, suntem tentați să avem o părere proastă despre biserica lui Hristos, să ne amintim că Scriptura numește în mod remarcabil acea adunare de păcătoși „biserica lui Dumnezeu, pe care Hristos cel fără de păcat a dobândit-o prin sângele Său” (Fapte 20:28).

Deși biserica este umană, nu este o invenție umană. De aceea, Pavel o numește „biserica lui Dumnezeu” (1 Corinteni 1:2; 10:32; 11:22). Este o instituție divină. Biserica, fie ca adunare a celor care așteaptă cu nerăbdare venirea lui Mesia, cu umbroasa slujire a Cuvântului și a sacramentului (1 Corinteni 10:1-4), fie ca adunare care sărbătorește realizarea mântuirii și învierea lui Mesia (Fapte 2), a existat întotdeauna. Hristos i-a dat cheile împărăției și, prin Apostoli, i-a dat Duhul Sfânt și slujitori speciali.

Vestea proastă este că biserica a fost întotdeauna plină de păcătoși și va rămâne așa până când Domnul nostru se va întoarce. Vestea bună este că Mântuitorul nostru Dumnezeu-Om, al doilea Adam (1 Corinteni 15:45) a ascultat de lege în locul poporului său, a murit pentru ei și a înviat pentru îndreptățirea lor (Romani 4:25; 5:1–21). Prin Cuvântul și Duhul Său, El lucrează cu milă și putere pentru a-și aduce poporul la credință prin nebunia predicării Evangheliei (1 Corinteni 1 și 2), pentru a-l confirma în această speranță prin sacramentele Evangheliei.[10]

De asemenea, El folosește bărbați păcătoși și fragili pentru a exercita disciplina bisericească pentru a-și corecta biserica, pentru a o proteja împotriva lupilor (Fapte 20:29) și pentru a demonstra neprihănirea lui Dumnezeu în speranța că cei aflați sub disciplină se vor întoarce de la păcatul lor și își vor reînnoi mărturisirea credinței prin schimbarea vieții.

Există oameni care nu pot găsi o biserică. Poate că ei nu caută sau poate nu caută ceea ce trebuie. Ei ar trebui să caute o congregație care să aibă semnele bisericii, dar să nu caute perfecțiunea, pentru că nu o vor găsi — oricum nu în această viață.


R. Scott Clark este președintele Asociației Heidelberg Reformation, autorul și editorul mai multor cărți și autorul a numeroase articole. El predă istoria bisericii și teologia istorică din 1997 la Westminster Seminary California. De asemenea, a predat la Wheaton College, la Seminarul Teologic Reformat și la Universitatea Concordia.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe Heidelblog. Accesat 29 noiembrie 2023. Tradus și publicat cu permisiune.

 

Lecturi recomandate:


James Bannerman, Church of Christ. 2 vols. (Edinburgh, 1848).

R. Scott Clark, Recovering the Reformed Confession (Phillipsburg: P&R Publishing, 2008).

Edmund Clowney, The Church (Leicester, UK: Inter-Varsity Press, 1995).

D. G. Hart, Recovering Mother Kirk. The Case for Liturgy in the Reformed Tradition (Grand Rapids: Baker, 2003).

Michael S. Horton, Where in the World is the Church?  (Phillipsburg: P&R Publishing. Reprint, 2002).

Richard D. Phillips, Philip G. Ryken, and Mark E. Dever, The Church: One, Holy, Catholic, and Apostolic (Phillipsburg: P&R Publishing, 2004).

Philip G. Ryken, City on A Hill. Reclaiming the Biblical Pattern for the Church in the 21st Century (Chicago: Moody Press, 2003).

Thomas Witherow, The Apostolic Church (Edinburgh: Free Presbyterian Publications. Reprint, 1983).

 

NOTE

[1] George Barna, Revolution (Wheaton: Tyndale House, 2005).

[2] R. R. Reno, The Ruins of the Church. Sustaining Faith in an Age of Diminished Christianity (Grand Rapids: Brazos Press, 2002).

[3] 2 Corinteni 1:21 ; Romani 10:4 ; Gal 4:4–5 ; Col 2:17 ; Catehismul Heidelberg, 19

[4] Vezi Edmund P. Clowney, The Church, ed. Gerald Bray, The Contours of Christian Theology (Downers Grove: Inter-Varsity Press, 1995).

[5] Vezi Derke P. Bergmsa , „Prophets, Priests, and Kings: Biblical Offices”, în John Armstrong, ed., The Compromised Church (Wheaton: Crossway, 1998).

[6] Catehismul de la Heidelberg (1563) este unul dintre cele trei rezumate ale credinței adoptate și folosite de bisericile reformate.

[7] Mărturisirea Belgiană (1561) este mărturisirea de credință a bisericilor reformate și unul dintre cele trei rezumate ale credinței adoptate și folosite de bisericile reformate.

[8] Mărturisirea de credință de la Westminster (1647) este mărturisirea Bisericilor Prezbiteriene.

[9] Vezi și Evr. capitolele 1–3.

[10] Catehismul de la Heidelberg, 65.