Ce faci duminică?

Ce faci duminică arată care este religia ta. Desigur, majoritatea copleșitoare a oamenilor din jur se declară creștini. Dar de fapt ceea ce face omul duminică dimineața arată care este religia sa. Dacă duminică dimineața alegi să faci altceva și nu participi la liturghia bisericii ca să te închini lui Dumnezeu împreună cu biserica și să asculți cuvântul vestit, atunci nu ești creștin.

Cu toate acestea, doar pentru că nu ești creștin, nu înseamnă că nu ești religios. Mulți oameni au impresia că dacă aleg să facă altceva duminica dimineața atunci sunt persoane nereligioase. Este o iluzie. Cel care nu merge la liturghia bisericii nu este nereligios ci doar a schimbat religia, se închină la altceva.

Dacă duminica mergi la mall în loc să mergi la biserică, te închini zeului cumpărăturilor. În București, în fiecare duminică dimineața, sunt mai mulți oameni la mall -uri decât la biserici. Este posibil să mergi la mall în loc să mergi la biserică doar dacă nu crezi în cuvintele lui Dumnezeu care te cheamă și îți poruncește să mergi la biserică, doar dacă nu crezi în binecuvântările pe care Dumnezeu le dă prin slujba bisericii.

Dacă duminica mergi la iarbă verde, în plimbări sau excursii în loc să participi la biserică, atunci te închini naturii în loc să te închini celui ce a creat natura. Prin faptul că te bucuri de natură fără să îl onorezi pe cel ce a creat lumea dovedești că ai o altă religie. Ești ca un copil care vrea să primească cadouri de la părinți dar își necinstește părinții și le este nemulțumitor.

Dacă duminica rămâi tolănit prin casă în loc să participi la biserică, atunci te închini zeului lenevirii. Vrei să te bucuri de odihnă fără să fii recunoscător celui ce îți dă odihnă și te cheamă în prezența Sa pentru ca să îți vorbească prin slujitorii Săi, iar tu să răspunzi la cuvântul ce îți este vestit.

Nu pledez pentru trecerea superstițioasă 5 minute prin biserică, ci pentru închinarea în cadrul liturghiei și ascultarea cuvântului ce este predicat. În Evrei 10:25, cuvântul lui Dumnezeu spune ”să nu neglijăm strângerea noastră laolaltă cum au unii obiceiul.” De asemenea, a patra poruncă ne cere să închinăm Domnului o zi din șapte. Din vremea apostolilor și până acum, cei care au credință în Hristos se strâng duminica, denumită ”Ziua Domnului” (Apoc. 1:10).

Desigur, există circumstanțe îngăduite de Dumnezeu în viața noastră care uneori ne împiedică să participăm la biserică. Dacă ești bolnav la pat, înduri o boală îngăduită de Dumnezeu în viața ta și nu poți să participi la închinarea bisericii. Dacă ești pompier, polițist, medic, îți slujești uneori aproapele chiar și duminica și trebuie să lipsești de la biserică.

Dar cel ce are credință trebuie să fie nemulțumit de absența sa de la biserică. Cel ce are credință și este oprit de împrejurări să paticipe, va simți că ceva îi lipsește. Dacă duminica nu mergi la biserică și nu simți că îți lipsește biserica, acest fapt se datorează faptului că în viața ta ai înlocuit biserica creștină cu alte temple păgâne: templul cumpărăturilor, templul sportului, templul excursiilor sau templul lenevirii.

Cumpărăturile, sportul, excursiile, toate sunt lucruri bune. Dar când în viața noastră aceste lucruri înlocuiesc biserica lui Dumnezeu, devin semne ale idolatriei, ale stării noastre păcătoase, ale răzvrătirii față de Dumnezeu. Te vor mântui cumpărăturile, sportul sau excursiile din moarte? Cine se închină azi cu sârguință la acești idoli va ajunge în disperare pe patul de moarte, cu o viață irostiă pentru lucruri pieritoare.

Deși oricine perseverează într-o astfel de răzvrătire rămâne sub condamnarea lui Dumnezeu, vestea bună este că Dumnezeu ne cheamă la crucea Domnului Iisus Hristos care a murit ispășind pentru idolatria noastră. Prin sângele lui Hristos și idolatria inimilor noastre poate să fie spălată. Înțelegând Evanghelia vom avea singura motivație reală pentru a ne strânge la biserică să ne închinăm din recunoștință lui Dumnezeu și să ascultăm Cuvântul Lui.

Chemarea la biserică este o nebunie pentru cel care nu crede Evanghelia. Cum adică? Să îmi irosesc ziua liberă? Să îmi spună alții ce să fac și cum să trăiesc? Doar nimeni nu ne obligă să mergem la biserică, nu?

Dar pentru cel care cred Evanghelia chemarea la biserică este un motiv de bucurie. Creștinii din primele secole au fost mai degrabă gata să moară în persecuție decât să nu se strângă la închinarea bisericii. Nu pentru că au fost viteji, ci pentru că au avut o credință adevărată și această credință i-a făcut să își dea seama că Evanghelia este mai valoroasă decât orice altceva din această viață.

Ce faci duminică?