Este încălzirea globală blestemul lui Dumnezeu prezis în Apocalipsa?

În București nu am mai avut o iarnă ”adevărată” de aproape 5 ani. De fapt, anul trecut pe data de 25 decembrie am avut o zi însorită cu 17 grade Celsius. În mijlocul iernii ne simțeam ca într-o zi frumoasă de toamnă, așa că am ieșit la o plimbare.

Eu sunt gata să renunț la iarnă pentru că nu îmi place frigul. Dar deși îmi surâde perspectiva vremii plăcute și a facturilor mici de încălzire, o astfel de schimbare de climă ar veni și cu foarte multe efecte adverse. Fenomenele meteorologice extreme, incendiile frecvente și migrări de populații afectate ar aduce costuri mai mari decât reducerea facturii de încălzire.

Unul din blestemele prezentate în cartea Apocalipsa seamănă destul de mult cu ceea ce azi numim încălzire globală. Priviți ce spune apostolul Ioan în Apocalipsa 16:

Al patrulea a vărsat potirul lui peste soare. Şi soarelui i s-a dat să dogorească pe oameni cu focul lui. Şi oamenii au fost dogoriţi de o arşiţă mare şi au hulit Numele Dumnezeului care are stăpânire peste aceste urgii şi nu s-au pocăit ca să-I dea slavă. 

În Apocalipsa vedem răspunsul lui Hristos la ceea ce se întâmplă în lume. Vedem ce spune Dumnezeu despre ceea ce se întâmplă acum în lume și ce spune că va face în continuare. După înălțare, la sfârșitul primului secol, Hristos îl însărcinează pe Apostolul Ioan să scrie această scrisoare în care Hristos ne comunică o evaluare a bisericilor, o evaluare a lumii – și ne anunță ce urmează să facă.

Cartea Apocalipsa descrie ”vremurile din urmă” și ”sfârșitul lumii”. Vremurile din urmă sunt ultima etapă a istoriei, perioada între prima și a doua venire a lui Hristos, adică epoca în care ne aflăm de aproape 2000 de ani. Sfârșitul acestei epoci are loc la revenirea lui Hristos.

Apostolul Ioan descrie vremurile din urmă și sfârșitul lumii prin 4 cicluri care descriu această epocă din perspective diferite.

  • ciclul celor 7 peceți ne arată că Dumnezeu ține în mână istoria și lucrurile se derulează doar în măsura în care El le îngăduie

  • ciclul celor 7 trâmbițe ne arată Dumnezeu trimite semnale de alarmă cu privire la judecățile ce urmează să vină pe Pământ

  • ciclul conflictului ne este arată opoziția omenirii răzvrătite și încercarea eșuată a oamenilor de a îl omorî pe Dumnezeu

  • ciclul celor 7 potire ne arată revărsarea mâniei lui Dumnezeu peste oameni

În fiecare ciclu, cartea Apocalipsa descrie blestemele prezente pe Pământ în vremurile din urmă. Războaie, nedreptate, boli, lipsuri. Toate acestea sunt lăsate de Dumnezeu ca blestem pentru păcat. Majoritatea acestor fenomene sunt descrise prin multe simboluri și metafore. Altele sunt numite mai direct (război, boală, etc).

Din acest punct de vedere, fenomenul schimbărilor climatice care aduc dificultăți în viața oamenilor, deși este prezis în mod metaforic (turnarea potirului peste Soare ca soarele să se încingă mai tare) pare să descrie o situație cât se poate de reală.

De asemenea, doar pentru că agenția umană este implicată în încălzirea globală (prin defrișări, poluare, etc) nu înseamnă că nu este blestemul lui Dumnezeu. Sunt lucruri din planul lui Dumnezeu, dar deși planul lui Dumnezeu este cauza acestor lucruri, Dumnezeu însuși nu este cauza imediată. Asta pentru că Dumnezeu îngăduie ca oamenii să întreprindă acțiunile dăunătoare care duc la încălzirea globală. Dumnezeu îngăduie să existe răutatea oamenilor în această privință, iar apoi acea răutate este cauza schimbării climatice. La fel, existența războiului, a bolilor și a foametei sunt blesteme lăsate de Dumnezeu chiar dacă și în acele cazuri există o agenție umană folosită de Dumnezeu în planurile sale.

Dacă Dumnezeu a lăsat încălzirea globală ca un blestem, putem să o evităm? Existența acestui fenomen nu poate să fie evitată deoarece face parte din blestemul lumii stricate în care ne aflăm. Dar asta nu înseamnă că prin comportamentul nostru nu putem să limităm consecințele negative ale acestui blestem.

Ca să înțelegem asta, putem să privim la alte două blesteme date de Dumnezeu în Genesa 3. Dumnezeu a dat blestemul spinilor și a buruienilor care fac agricultura dificilă. Putem să eradicăm existența acestei probleme de pe Pământ? Nu. Este o problemă de care ne lovim și în secolul 21. Dar asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm buruienile să crească de 2 metrii, doar pentru că sunt date de Dumnezeu. Vocația noastră este să ne luptăm cu buruienile ca să ne asigurăm hrana necesară. Faptul că avem de-a face cu ele este blestemul ca și consecință a păcatului.

Un alt blestem dat în Genesa 3 este durerea femeii la naștere. Este o problemă care va exista la fiecare naștere, dar la fel ca și cu blestemul buruienilor, putem să ne luptăm cu această problemă. De aceea, după cum nu este greșit să smulgi buruienile, nu este greșit nici să administrezi medicamente care reduc sau înlătură durerea la naștere.

Nu știm exact cum a fost clima pe Pământ în ultimii 2000 de ani pentru că instrumentele moderne de măsurare a temperaturii au apărut în secolul 19. Știm că la sfârșitul Evului Mediu a fost o perioadă de răcire care este denumită ”mica epocă glaciară” și de atunci experimentăm încălzire. Se pare că în ultimele decenii încălzirea este accelerată și de unele activități umane abuzive.

Dar asta nu trebuie să ne surprindă. Încălzirea globală este un blestem la care ne putem aștepta, la fel ca la războaie sau pandemii. Ca și creștini trebuie să înțelegem că deși încă trăim în această lume blestemată și experimentăm aceste fenomene nefaste, noi personal nu mai suntem sub blestem.

Fiind creștini scăpați de sub condamnarea lui Dumnezeu, aceste blesteme (războaie, pandemii, schimbări climatice) ne ajută să ne dăm seama de consecințele păcatului. Sunt o amintire a faptului că nu ne putem simți întru totul ”acasă” într-o lume care nu este înviată. De aceea, durerea și frustrarea aduse de aceste blesteme ne fac să așteptăm ziua în care Hristos va aduce învierea trupurilor noastre și înnoirea Pământului.