Veniți, vedeți-l pe Dumnezeu în acțiune!

Un articol de Michael Horton

În timp ce ne concentrăm asupra gândirii teologice asupra artelor, să nu uităm arta care ne modelează cel mai mult: drama liturghiei. În acord cu primii părinți [ai bisericii], Calvin a denumit serviciul divin, un „teatru ceresc.”[1] În închinarea creștină, cerul și pământul se îmbrățișează ca răspuns la prezența și activitatea Dumnezeului triunic. Corului de oștiri cerești care cântă „Sfânt, Sfânt, Sfânt!” se alătură corului răscumpărat de pe pământ. Îndreptățiți, reînnoiți și întăriți în credința noastră, nu putem rămâne tăcuți sau pasivi. Ne mărturisim public păcatele și credința noastră în promisiunea lui Dumnezeu; răspundem prin rugăciune, rostită și cântată; și oferim din comoara noastră.[2]

În mod special în abordarea sa asupra Cinei, Calvin a accentuat acest sentiment străvechi de dramă cerească. „Calvin a articulat o nouă conceptualizare a „liturghiei” în sine”, potrivit lui Lee Palmer Wandel: „Pentru el, cu siguranță, Cina era o dramă, dar sursa acestei drame era Dumnezeu. Nicio mișcare umană nu putea adăuga în vreun fel la acea semnificație, niciun obiect meșteșugit nu putea atrage o mai mare atenție asupra acelor elemente pământești. Totuși, poate cel mai important dintre toate, a fost insistența lui Calvin asupra frecvenței. Majoritatea evanghelicilor au condamnat cerința medievală a comuniunii anuale ca fiind nescripturală . . . Dar niciun alt evanghelic nu a situat Euharistia atât de explicit în cadrul unui proces dialogic, nu doar de aprofundare a credinței, ci și de creștere a capacității de a percepe semnele Cinei însăși și, prin extensie, ale lui Dumnezeu, în lume.”[3]

Cea mai strălucită floare a liturghiei reformate în limba engleză este Cartea de rugăciune comună din 1552, la care Bucer și Vermigli au jucat un rol important.[4] Ca și la Strasbourg și Geneva, pe lângă Te Deum și crez, psalmii metrici formau nucleul laudei comune. Lectura publică a Scripturii parcurgea întreaga Biblie în fiecare an (Noul Testament de trei ori). Congregația venea în față, în picioare mai degrabă decât în genunchi, pentru a primi trupul și sângele lui Hristos prin credință. Familiile stăteau împreună în bănci, în loc ca bărbații și femeile să fie separați ca în slujbele medievale. Toate acestea le-ar fi fost familiare celor din alte biserici reformate de pe continent.

Calvin ne amintește că serviciul public modelează viața de zi cu zi a comunității de legământ. Relația noastră cu Hristos este personală, dar niciodată privată. Liturghia este o dramă cerească la care nu asistăm pur și simplu, ci la care participăm în fiecare Zi a Domnului, o conversație de legământ în care biserica militantă își unește vocea cu cea a bisericii triumfătoare. Dumnezeu ne dăruiește totul; noi primim și suntem schimbați de acest dar; apoi schimbăm daruri de recunoștință unii cu alții și ducem aceste daruri în lume.

 

NOTE

[1] După cum este citat de John D. Witvliet în „The Spirituality of the Psalter: Metrical Psalms in Liturgy and Life in Calvin's Geneva”, Calvin Theological Journal (1997), 204, cu privire la Ps. 138:1.

[2] Witvliet, „The Spirituality of the Psalter”, 207, despre Ps. 105:44.

[3] Lee Palmer Wandel, The Eucharist in the Reformation: Incarnation and Liturgy (Cambridge: Cambridge University Press, 2006), 171.

[4] Diarmaid MacCulloch, Thomas Cranmer (New Haven: Yale University Press, 1996), 414-17. La sugestia lui Cranmer, Bucer a scris o revizuire completă intitulată Censura, cu douăzeci și opt de capitole de critică și analiză.

 

Dr. Michael Horton este profesor de teologie sistematică și apologetică la Seminarul Teologic Westminster din California.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe Modern Reformation, în 1 februarie 2024. Accesat 07 februarie 2024. Tradus și publicat cu permisiune.