Vocația femeii

O recenzie de Lauren R. E. Larkin: „A Woman’s Place: A Christian Vision for Your Calling in the Office, the Home, and the World” de Katelyn Beaty

Ca să fiu sinceră, ca femeie creștină, nu citesc cărți creștine destinate femeilor creștine. Mi se pare că acestea (adesea) au o abordare legalistă a feminității: se concentrează pe funcția feminității mele (tradusă de obicei în termeni de mamă și soție), mai degrabă decât să mă privească ca o persoană completă. Cu siguranță că sunt mai mult decât cele câteva organe care constituie sistemul meu reproductiv și relația mea cu soțul meu. Cu siguranță că eram la fel de complet umană când eram necăsătorită și aveam 28 de ani, cum sunt acum la 40 de ani, căsătorită și mamă a trei copii. Așa că, atunci când am primit un e-mail în care mi s-a oferit un exemplar al cărții lui Katelyn Beaty, A Woman's Place: A Chrstian Vision for Your Calling in the Office, the Home, and the World, mi-am dat ochii peste cap și am dat să apăs butonul de șters: Nu, mulțumesc. Dar ceva m-a oprit și am răspuns „da” la exemplarul gratuit. Mă bucur că am făcut-o; cartea lui Beaty este salvarea din maelstromul de cărți creștine scrise pentru femei creștine.

Scopul lui Beaty prin scrierea acestei cărți este de a crea un (nou) dialog, cu un limbaj nou, despre rolul muncii în viața femeii creștine și de a atrage atenția asupra realității tulburărilor interioare de care suferă atât de multe femei creștine, care contemplă atât funcția structurii lor, cât și setul de daruri pe care Dumnezeu le-a dat în afară de funcția acestei structuri. Beaty își atinge acest obiectiv în trei moduri.

În primul rând, în capitolele 1 până la 3, ea articulează fără echivoc faptul că ea (cititoarea) a fost creată ca un co-vice-regent alături de bărbat și că a primit darul lucrării de a stăpâni asupra creației. Acest lucru încorporează mai mult decât doar pântecele ei și statutul ei de „soție.” Darul muncii nu este altceva decât o parte a chipului lui Dumnezeu – care este un Dumnezeu creator și lucrător – dat primilor noștri părinți atunci când au fost creați. După cum scrie Beaty, „Am fost meniți să lucrăm pentru ca prosperitatea, plenitudinea și plăcerea să se răspândească în cele mai îndepărtate colțuri ale creației.” (78).

În al doilea rând, în capitolul 4, Beaty aduce în discuție o privire foarte necesară asupra istoriei femeilor la locul de muncă. Priviți chiar și numai puțin la istoria lumii și veți vedea că femeile au lucrat nu doar ca soții și purtătoare de copii, ci alături de bărbați pe câmp. Partea de vest a Statelor Unite, unde locuiesc, a fost colonizată pe spinarea femeilor, dar și a bărbaților. Beaty contestă, de asemenea, pe bună dreptate, teologia de gen eronată a teologilor evanghelici, precum John Piper și Wayne Grudem (et al.), care propagă în mod activ sferele specifice de gen, proclamând că bărbații trebuie să muncească și să fie întreținătorii familiei, iar femeile trebuie să rămână acasă (chiar și atunci când nu au copii) și să nu muncească. Accentul pus pe separarea sferelor în funcție de gen aduce mai multă moarte decât viață atât pentru bărbații cât și pentru femeile creștine.

În al treilea rând, Beaty evidențiază frumusețea pe care o reprezintă totalitatea faptului de a fi femeie. În capitolul 5, ea își încurajează cititorul că a fi femeie este un lucru bun și că feminitatea unei femei este frumoasă și adaugă un plus de valoare lumii, alături de bărbat și de masculinitatea sa. În calitate de femei în lumea muncii, ar trebui să fim femei și nu bărbați în, pentru că nu ar trebui să pară că „a lucra ca o femeie este un handicap sau o sursă de rușine” (140). În capitolul 6, ea subliniează frumusețea pe care o reprezintă nașterea și creșterea copiilor și pune sub semnul întrebării matrițele arhaice și patriarhale care alcătuiesc locul de muncă. Având în vedere modul în care practicile de afaceri actuale tratează cerințele materne (și paterne), este dificil pentru mame (și tați) să mențină o viață profesională și casnică integrată. Uneori, sistemul trebuie să fie demontat pentru ca în locul său să fie creat un sistem mai bun. Beaty articulează că, pe lângă faptul că este mamă, femeia primește daruri și talente care îi sunt unice și care sunt separate de nașterea copiilor; este un aspect important de subliniat. Pentru o mamă care stă acasă, a avea o muncă separată de creșterea și educarea copiilor, nu este benefic doar pentru ea, ci și pentru copiii ei: aceștia vor putea să plece și să își înceapă propria viață în mod independent de ea, fără să se teamă și să se îngrijoreze că mama lor nu va mai avea nimic după ce vor pleca. În capitolul 7, ea articulează frumusețea și rodnicia care decurg dincolo de procreare și încorporează contribuția femeii singure în societate și în lume. De asemenea, ea abordează problema incapacității bisericii de a răspunde nevoilor persoanelor singure, în general, și în mod special a femeilor singure care lucrează.

În ultimul rând ea face un apel la ambiție: subliniind binele pe care îl reprezintă ambiția (ambiția lipsită de egoism) și modul în care aceasta poate fi folosită pentru a încuraja femeile să își urmeze aspirațiile profesionale. Am fost creați pentru a munci, iar munca noastră orientată corect spre Dumnezeu și spre creația Sa îl glorifică pe Dumnezeu. Am fost echipați (cu toții, bărbați și femei) atât în moduri comune, cât și unice, pentru a sluji creația și pe aproapele nostru și pentru a aduce slavă lui Dumnezeu.

Argumentul lui Beaty este bine articulat și coerent de-a lungul cărții. Cu toate acestea, există o omisiune: Beaty nu face nicio mențiune despre doctrina justificării. În timp ce Beaty își îndeamnă cititorul să vadă munca într-o lumină diferită – frumoasă, reflectând Imago Dei, reflectând umanitatea noastră și alimentând sentimentul nostru de scop și identitate în viață – mă întreb cum se întâmplă acest lucru. Trebuie să se întâmple două lucruri: Trebuie să fiu adus la moarte (prin lege) și să fiu recreat (prin Evanghelie), și am nevoie ca munca să fie transformată din trudă. Ascultând cuvântul legii, sunt adus la moarte pentru că văd că trudesc, încercând să mă justific prin faptele mele, că îmi găsesc identitatea, scopul și sinele în faptele mele. Am nevoie de eliberare, și această eliberare se face prin moartea care vine din cuvântul legii – nu numai din cuvântul legii, ci și prin cel de-al doilea și ultimul cuvânt, cuvântul Evangheliei, care mă aduce (ca o nouă creație) într-o viață nouă și deplină în uniune cu Hristos prin credința în Hristos, separat de faptele mele. Prin auzirea cuvântului Evangheliei, mi se dă o existență adevărată și o identitate adevărată care îmi aparține întotdeauna fără faptele mele, deoarece identitatea și scopul meu se găsesc în Cel care a murit pentru păcatele mele și a înviat pentru justificarea mea (Rom. 4:25). Prin faptul că faptele mele au fost separate de mine prin moarte și recreare, ele mi se dau înapoi. În cazul îndreptățirii (auzind cuvântul de achitare care îmi este proclamat), munca (truda) este îndepărtată de la mine și de la scaunul de judecată asupra mea (stăpânirea) și pusă la locul ei: sub stăpânirea mea; truda devine muncă și este o binecuvântare pentru creație, pentru aproapele meu și pentru mine. Doctrina justificării este pivotul care lipsește din argumentul lui Beaty.

Chiar și în lumina acestei inadvertențe, pot spune din toată inima că „A Woman’s Place”, de la început până la sfârșit, oferă o gură de aer proaspăt atât de necesară femeilor creștine care s-au luptat, se luptă sau se vor lupta cu tensiunea care vine ca urmare a faptului de a fi femeie în secolul XXI. Suntem femei care pot fi soții și pot avea copii, dar suntem, de asemenea, ființe umane înzestrate, capabile de o multitudine de activități.  Această carte este un „must-read” categoric pentru creștini, bărbați și femei deopotrivă.

 

 

Lauren R. E. Larkin (MDiv, STM) este în prezent doctorandă la Universität Zürich în teologie sistematică și etică socială. Este căsătorită și stă acasă cu cei doi băieți și fiica ei. Contribuie în mod regulat la blogurile teologice Mockingbird și Key Life, și este parte din Ezer Uncaged (www.ezeruncaged.com).

Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe Modern Reformation, în 2 noiembrie 2016. Accesat 13 februarie 2024. Tradus și publicat cu permisiune.