Ce înseamnă să fii creștin?

Majoritatea copleșitoare a românilor se identifică drept creștini. Dar ce înseamnă să fii creștin? Ești creștin doar pentru că te-ai născut în România și ai fost botezat de Biserică? Poți să fii creștin doar cu numele, dar nu și în realitate? Care este diferența între un creștin fals și un creștin adevărat?

În cele ce urmează voi prezenta câteva trăsături ale creștinului adevărat. Conform Bibliei și tradiției istorice a bisericii, a fi creștin înseamnă:

1. Să crezi că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat, că acum 2000 de ani S-a născut din Fecioara Maria, că a murit pe cruce ca jertfă pentru păcatele tale, că a înviat a treia zi din morți, că S-a înălțat la ceruri și șade la dreapta Tatălui, de unde va reveni iarăși ca să judece vii și morții.

Credința în Iisus Hristos este primul criteriu pentru ca să nu fii creștin doar cu numele. Fără credință în Hristos nimic altceva, nici botezul pe care l-ai primit în trecut, nici faptele tale bune pe care le ai în prezent, nu te fac să fii creștin. Credința este punctul de pornire al vieții creștine și creștinul fără credință este un creștin fals.

2. Să trăiești în ascultare față de Dumnezeu din recunoștință pentru ceea ce Domnul Iisus Hristos a făcut pentru tine: să te supui tot mai mult poruncilor Sale, sa te lupți cu ispitele, să Îl iubești tot mai mult pe Dumnezeu și pe aproapele tău.

Dacă spui că ai credință dar nu cauți să trăiești în ascultare, viața ta contrazice mărturisirea credinței. O credință care este singură, fără fapte bune, este o credință moartă, falsă. Credința adevărată produce întotdeauna fapte bune. Chiar dacă creștinul cu credință adevărat încă păcătuiește în această viață, credința sa va aduce întotdeauna roade.

3. Să participi la viața Bisericii lui Hristos care se întâlnește în fiecare duminică ca o congregație sfântă: să te închini înaintea lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt împreună cu ceilalți creștini; să asculți Cuvântul lui Dumnezeu predicat de slujitorul trimis de Dumnezeu; să dăruiești din bunurile tale pentru lucrarea bisericii și ajutorarea săracilor.

Un creștin adevărat nu merge la biserică doar de două ori pe an, nici doar în timpul săptămânii când biserica e goală. A fi creștin adevărat înseamnă să participi în realitate la viața bisericii: nu doar ca să te rogi pentru problemele tale, ci ca împreună cu ceilalți creștini strânși în biserică, să asculți Cuvântul lui Dumnezeu și să răspunzi la Cuvânt prin lauda ta, prin mărturisirea păcatelor, prin exprimarea mulțumirii în închinare.