Adevărul cu blândețe

Un articol de Michael Horton

Astăzi, în mașină, am dat la radio peste un interviu tulburător. Invitatul era un poet și designer de îmbrăcăminte pentru transsexuali și homosexuali, a cărui lume (în mod ironic) părea a fi moral alb-negru. Cei care „își exprimă genul și sexualitatea, indiferent de ce se întâmplă să fie în acel moment,” sunt liberi. Cei care cred că oamenii au naturi înnăscute sunt „polițiști ai corpului,” trăind în sclavie față de propria întrupare. Convingerea filozofică de bază a invitatului a fost că a fi trup este o constrângere pe care trebuie să o depășești, nu un dar pe care să-l primești.

În secolul al IV-lea, Augustin, care avea să devină în cele din urmă episcop de Hippo, a fost salvat de un cult maniheist. Maniheismul învăța că tot ceea ce este material – corpul, lumea vizibilă și legile naturale și morale – a fost conceput de un creator rău pentru a ne înrobi. Sufletul nevinovat trebuie să își exprime sfidarea față de cușca sa carnală pentru a se elibera de răpitorul său, lucru pe care unii maniheiști îl exprimau prin pedepsirea trupurilor, iar alții prin răsfățul lor. Sunt sigur că puteți ghici care dintre aceste căi a ales-o adolescentul Augustin. Modul în care Augustin a ieșit din acest marasm poate fi instructiv pentru noi. A necesitat atât adevăr, cât și bunătate.

Convertirea lui Augustin la adevărul creștinismului a avut numeroase turnuri și răsturnări de situație. De exemplu, interesul său pentru neoplatonism. Nici această filozofie nu avea prea multe lucruri bune de spus despre corp, dar cel puțin învăța că exista o singură sursă divină din care decurgeau toate lucrurile, nu zei separați pentru spirit și materie. În același timp, această perspectivă nu a fost suficientă până când a întâlnit adevărul Evangheliei. Augustin a recunoscut în Confesiunile sale: „Nu am citit niciodată în cărțile platoniciene că «Cuvântul s-a făcut trup.»” (VII.IX). Tocmai asta este: În lumea trupească – nu doar a propriilor noastre trupuri, ci și în biserică și societate – întâlnim păcatul și ispita, dar și imaginea lui Dumnezeu și mai ales a lui Isus care se dăruiește păcătoșilor prin apă, pâine și vin.

Cu toate acestea, pentru Augustin, punctul de cotitură a venit abia după ce a întâlnit un învățător creștin înțelept și evlavios. El a dorit să-l întâlnească pe faimosul Ambrozie, episcop de Milano, pentru că auzise de talentul său de orator. Dar ceea ce i-a cucerit imediat inima lui Augustin nu a fost elocvența sau învățătura episcopului, ci bunătatea lui – chiar și față de cineva ca Augustin. Augustin își amintește: „Am început să-l iubesc, desigur, nu de la început ca învățător al adevărului, căci disperasem cu totul să găsesc așa ceva în Biserica Ta – ci ca om prietenos.” (V.XIII).

Îmi pare rău să spun că prima mea reacție la acest interviu, deși sinceră, nu a fost prietenoasă. Primul meu gând nu a fost de a argumenta, ci de a respinge cu dezgust, ceea ce este ușor de făcut cu o emisiune radio – sau cu știrile, cu social media sau cu celelalte silozuri atent păzite, în care trăim cu toții în aceste zile. Cu toate acestea, Petru îi îndeamnă pe creștini să fie gata întotdeauna să dea un motiv pentru speranța noastră, „dar să o facă cu blândețe și respect” (1 Pet. 3:14). Adevărul cu blândețe. Evident, aceasta a fost o provocare de multă vreme. Augustin le-a găsit pe amândouă în Ambrozie, în ciuda păcatelor din trecutul său de rebel religios și sexual împotriva Creatorului său. Prin astfel de adevăr și bunătate, biserica a primit darul lui Augustin din Hippona, teologul harului.

 

Dr. Michael Horton este profesor de teologie sistematică și apologetică la Seminarul Teologic Westminster din California.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe Modern Reformation, în 1 iulie 2023. Accesat 25 octombrie 2023. Tradus și publicat cu permisiune.