Liturghia reformată a Sfintei Cine

INSTITUIREA

Tuturor celor ce v-ați mărturisit păcatele și credeți în Hristos, promisiunea Domnului este sigură: cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viața veșnică și Eu îl voi învia în ziua de apoi. Căci Trupul Meu este cu adevărat o hrană și Sângele Meu este cu adevărat o băutură.

 

Căci am primit de la Domnul ce v-am învățat și anume că Domnul Iisus, în noapte în care a fost vândut, a luat o pâine și după ce a mulțumit lui Dumnezeu, a frânt-o și a zis: ”Luați mâncați, acesta este Trupul Meu care se frânge pentru voi, să faceți lucrul acesta spre pomenirea Mea. Tot astfel după cină a luat paharul și a zis: ”Acest pahar este legământul cel nou în Sângele Meu, să faceți lucrul acesta spre pomenirea mea ori de câte ori veți bea din el.”

 

Deși rămân pâine și vin, aceste elemente sacre devin atât de unite de realitatea pe care o semnifică, astfel încât nu ne îndoim ci credem cu bucurie că în această cină nu primim nimic mai puțin decât trupul răstignit și sângele vărsat al Domnului nostru Iisus Hristos.

 

Pentru toți care trăiți în rebeliune față de Dumnezeu și în necredință, această mâncare și băutură sfântă este doar o condamnare. Dacă încă nu Îl mărturisiți pe Iisus Hristos și nu urmăriți să trăiți sub stăpânirea Sa plină de har, vă avertizăm să nu participați.

 

Dar toți cei care vă pocăiți și credeți, sunteți invitați la această masă sfântă nu pentru că sunteți vrednici în voi înșivă, ci pentru că sunteți îmbrăcați în dreptatea perfectă a lui Hristos. Nu lăsați ca slăbiciunea credinței voastre sau eșecurile în umblarea creștină să vă îndepărteze de această masă. Căci ea ne este oferită întocmai datorită slăbiciunilor și eșecurilor noastre, ca să ne întărească credința prin hrănirea noastră cu trupul și sângele lui Iisus Hristos.

 

După cum Cuvântul ne-a promis harul lui Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc a adăugat această confirmare vizibilă a promisiunii Sale neschimbătoare. Așadar veniți păcătoși credincioși, căci masa este pregătită. Gustați și vedeți că Domnul este bun!

  

CONSACRAREA

Să ne rugăm – Dumnezeule atotputernic și veșnic, care prin sângele Singurului Tău Fiu ne-ai asigurat o cale nouă și vie în sfânta sfintelor, curățește mințile și inimile noastre prin Cuvântul și Duhul Tău, ca noi, poporul Tău răscumpărat, apropiindu-ne de tine prin acest sacrament sfânt, să ne bucurăm de părtășia cu Sfânta Treime, prin trupul și sângele lui Hristos, Mântuitorul nostru. Știm că Mântuitorul nostru înălțat nu locuiește în temple făcute de mâini omenești, ci șade în ceruri unde continuă să mijlocească pentru noi. Prin acest sacrament, prin Cuvântul și Duhul Tău, fie ca aceste elemente comune să fie puse deoparte de întrebuințarea lor obișnuită și consacrante de Tine, așa încât după cum mâncăm și bem aceste elemente prin care viața ne este susținută, la fel de sigur să primim în sufletele noastre, pentru viața noastră spirituală, adevăratul trup și adevăratul sânge a lui Hristos. Le primim prin credință care este mâna și gura sufletelor noastre. Amin.

 

CHEMAREA

Să mergem înaintea mesei cerești și să primim darul lui Dumnezeu pentru sufletele noastre. Prin promisiunea lui Dumnezeu această pâine și acest vin sunt pentru noi trupul și sângele lui Hristos. Înălțați-vă inimile! (Răspunsul congregației ”Către Domnul le înălțăm”) Veniți păcătoși iertați, masa este pregătită, gustați și vedeți ce bun este Domnul!

 (credincioșii merg în față unde primesc de la slujitor elementele sacramentului)

COMUNIUNEA

Pâinea pe care o frângem este o comuniune cu trupul lui Hristos. Luați, mâncați, aduceți-vă aminte și credeți că trupul Domnului Iisus Hristos a fost frânt pentru iertarea deplină a tuturor păcatelor noastre.

Paharul binecuvântat pe care îl binecuvântăm este o comuniune cu sângele lui Hristos. Luați, beți toți din el, aduceți-vă aminte și credeți că sângele Domnului Iisus Hristos a fost vărsate pentru iertarea deplină a tuturor păcatelor noastre.

 

RUGĂCIUNE

Tatăl nostru ceresc plin de har, îți mulțumim pentru binecuvântarea acestei sărbători sfinte. Deși suntem nevrednici să împărtășim această masă cu tine, am venit plini de încredere, datorită invitației Tale și îmbrăcați în Hristos în Sfânta Sfintelor. În loc de mânie, am primit iertarea Ta. În loc de frică, ne-a fost dată speranță. Marele nostru Preot și mijlocitor al Noului Legământ ne-a împăcat cu tine și mijlocește chiar și acum pentru noi la dreapta Ta. Te rugăm să ne întărești prin aceste daruri, astfel încât, încrezându-ne în promisiunea Ta de a salva păcătoși care invocă numele lui Iisus și noi, prin Duhul Sfânt, să te onorăm prin sufletele și trupurile noastre, pentru onoarea și gloria numelui Tău Sfânt. Amin.