Ai o viață de calitate?

Dificultatea aduce la suprafață calitatea interioară și nevăzută atât a lucrurilor cât și a persoanelor. De la distanță majoritatea persoanelor par bune, dar când te apropii de ele, când începi să comunici, atunci îți dai seama de fapt cine sunt cu adevărat. În Predica de pe Munte (Mat. 5:1-7:29; Luca 6:20-49) Domnul Iisus prezintă pilda celor două case, care ne învață că virtuțile noastre și a celor din jur sunt amplificate de situația în care ne aflăm. Când ai o problemă, când treci printr-o suferință, calitatea vieții tale, sau lipsa ei, devine evidentă.

De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele și le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care și-a zidit casa pe stâncă. A dat ploaia, au venit șuvoaiele, au suflat vânturile și au bătut în casa aceea, dar ea nu s-a prăbușit, pentru că avea temelia zidită pe stâncă. Însă oricine aude aceste cuvinte ale Mele și nu le face va fi asemănat cu un om nechibzuit, care și-a zidit casa pe nisip. A dat ploaia, au venit șuvoaiele, au suflat vânturile și au izbit în casa aceea: ea s-a prăbușit, și prăbușirea i-a fost mare.” După ce a sfârșit Isus cuvântările acestea, noroadele au rămas uimite de învățătura Lui; căci El îi învăța ca unul care avea putere, nu cum îi învățau cărturarii lor. (Matei 7:24-29).

Pentru cei mai mulți din jur, calitatea vieții se rezumă la finanțe, la reputația publică sau la satisfacție individuală. Dar textul pe care l-am citit astăzi ne arată un alt criteriu după care trebuie să evaluăm calitatea sau lipsa de calitate a vieții.

Fundamentul, baza pe care clădești, ceea ce este sub pământ, structura care nu se vede – este de o importanță crucială. Nu există o viață de calitate fără o structură de calitate. Așadar, deoarece Hristos este singurul fundament sigur în viață, suntem chemați să ne clădim viața pe cuvintele Sale. În următoarea postare vom prezenta aceste trei aspecte; furtuna care testează calitatea, omul înțelept și omul nechibzuit. Ce este această furtună? Cum poate omul să scape de ea și care este eroarea fatală a omului nechibzuit?

Furtuna care testează calitatea

 

În ultima secțiune a Predicii de pe Munte, începând cu v. 21, Domnul Iisus vorbește despre vremurile sfârșitului. În acest pasaj, predomină verbele la viitor și deasemenea, este presărat cu fraze care indică un eveniment viitor, de exemplu, „în ziua aceea.”

Fiind strâns legată de ideea precedentă - demascarea creștinilor falși - furtuna reprezintă ziua judecății. De multe ori furtuna din acest pasaj este asociată cu suferințele din viața cotidiană, pe furtuni prezente; pe boli care se răspândesc în prezent, pe probleme economice din jurul nostru, pe războaie care pornesc în apropiere. Deși toate aceste probleme sunt niște furtuni, cel mai mare pericol nu sunt acești dușmani temporari, ci cel mai mare pericol este ca Dumnezeu să fie dușmanul tău.

Așadar, sensul acestui pasaj este unul eshatologic. Iisus vorbește despre sfârșitul lumii, despre ziua judecății. Această avertizare ne anunță cu privire la ceea ce se va întâmpla în viitor ca să avem discernământ asupra prezentului.

 

Omul înțelept și omul nechibzuit

 

Dacă vine o astfel de furtună, dacă mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu și împotriva oricărei nelegiurir a oamenilor - atunci cum poate cineva să scape neatins de această furtună devastatoare?

Casa pe care omul din această pildă o construiește nu este „mai specială.” Nici abilitățile omului nu sunt extraordinare, ca să poată în vreun fel să-și susțină personal casa în timpul furtunii. Ceea ce face casa rezistentă este locul în care este construită. Stânca, oferă rezistența necesară ca în timpul furtunii casa să rămână stabilă.

Această stâncă, fundamentul care oferă stabilitatea necesară pentru a face față furtunii este Cuvântul lui Hristos.

Pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele și le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care și-a zidit casa pe stâncă. (v. 24)

În ziua judecății, singurul mod în care vei scăpa de mânia lui Dumnezeu va fi dacă ți-ai construit viața pe Cuvântul Fiului Său. De aceea trebuie ca în mod regular să ne oprim din activitățile zilnice ca să ne întrăim fundația pe care o avem în acest Cuvânt; să-l învățăm și să înțelegem tot mai mult cum se aplică în viața noastră. Cel înțelept înțelege acest adevăr, îl aplică și astfel casa lui rămâne în picioare.

Eroare omului nechibzuit este că urmează orice alte învățături în afara Cuvântului lui Hristos. Nebunul înlocuiește Cuvântul cu propria sa minte, a rudelor, prietenilor, colegilor. Aceste fundamente sunt ca nisipul, nu sunt vrednice de încredere. Ele par de încredere, cât timp nu este pusă la încercare, viața celui nechibzuit pare să fie bună și stabilă, dar în această pildă, Iisus spune răspicat că, în ziua în care vine furtuna, aceasta - viața celui nechibzuit - va fi distrusă.

Doar viața așezată în Hristos, doar viața clădită pe Cuvintele lui Hristos va rămâne în picioare în ziua judecății, pentru că doar Hristos nu este distrus de judecata lui Dumnezeu. Chiar dacă ai trăit o viață perfectă, ca și creștin, înaintea judecății lui Dumnezeu nu stai în picioare pe baza faptelor tale. Dacă în ziua judecății te-ai prezenta înaintea lui Dumnezeu doar cu faptele tale ai fi distrus.

Hristos aduce o Împărăție veșnică, care, în cuvintele autorului epistolei către Evrei, nu se poate clătina. (Ev. 12:28). Doar viața trăită în această împărăție, doar viața înnoită de Evanghelie și protejată de Hristos este viața care se bucură de stabilitate, de o siguranță care transcende orice pericol prezent și chiar încercarea finală a morții.

Atracția vieții clădite pe nisip este faptul că e ușoară. Nu trebuie să fim înșelați de aparențe, ci să dobândim discernământ pentru a cunoaște care este adevărata viață de calitate, anume, cea clădită pe Cuvântul lui Hristos. Doar atunci, furtuna mâniei lui Dumnezeu nu ne va distruge viața.