Iisus al istoriei vs. Hristos al credinței

A fost Iisus cel istoric diferit față de Hristosul credinței creștine? Un Hristos simbolic ce nu corespunde evenimentelor istorice descrise în Evanghelii nu doar că este fără valoare ci nu ar fi altceva decât o propagandă șarlatană pe care ar trebui să o abandonăm.

Această distincție între un Iisus istoric care era diferit față de Hristosl credinței creștine este un concept care face parte dintr-un proces de lungă durată de descreștinare a oamenilor în modernitate. Și aici nu mă refer la secularizarea politică, ci la descreștinarea omului (în doctrină și practică) dar și la descreștinarea unor teologi și a unor biserici care încep să abandoneze credința creștină așa cum este definită de crezul Niceo-Constantinopolitan.

Cine respinge crezul Niceo-Constantinopolitan nu este creștin. În crez, Hristos al credinței este Iisus al istoriei, ceea ce mărturisim în crez nu este doar un sentiment în interiorul nostru ci o realitate istorică a intervenției lui Dumnezeu în lume. Iisus Hristos s-a născut din fecioara Maria ... a fost răstignit pentru noi în zilele lui Pilat din Pont, a pătimit, a fost îngropat și a înviat a treia zi.

Un Hristos al credinței diferit față de Iisus al istoriei ar fi nu doar o pierdere de vreme ci și o propagandă șarlatană – după cum spune și apostolul Pavel în 1 Corinteni 15:

Dacă nu este o înviere a morţilor, nici Hristos n-a înviat. Şi dacă n-a înviat Hristos, atunci propovăduirea noastră este zadarnică şi zadarnică este şi credinţa voastră. Ba încă noi (apostolii) suntem descoperiţi şi ca martori mincinoşi

O minciună zadarnică. Nu există nici o valoare într-un creștinism al închipuirilor, nu există nici o valoare într-un Hristos care s-ar fi născut și ar înviat în inima ta dar nu în istorie. Acest proiect modern al menținerii unui Hristos simbolic fără o credința istorică este un proiect falimentar din toate punctele de vedere – toate bisericile care adoptă o astfel de teologie modernă ajung mai devreme sau mai târziu să aibă lacătul pe ușă. Și este foarte bine că se întâmplă acest lucru pentru că oricum nu mai erau biserici creștine.