Studiu Teologia Reformată a Legămintelor

Legămintele Bibliei sunt structura organică ce reiese de pe paginile Sfintei Scripturi și ne ajută să înțelegem intervenția lui Dumnezeu în istoria omenirii.

În această postare am centralizat 10 sesiuni de studiu care au avut loc la biserica noastră pe tema teologiei legământului:

Introducere: legământul lui Dumnezeu

În această sesiune introductive am discutat câteva noțiuni de bază despre interpretarea Bibliei care sunt necesare pentru înțelegerea corectă a legămintelor pe care le descoperim în Scriptură.

Legământul faptelor

În această sesiune am analizat primul legământ pe care îl întâlnim în Biblie și anume legământul creației, cadrul în care este creat Adam alături de Eva, ca primi oameni într-o relație cu creatorul lor.

Legământul răscumpărării

Legământul răscumpărării precede logic și cronologic toate celelalte legăminte ale Scripturii, dar îl descoperim revelat în Scriptură pe măsură ce se desfășoară istoria mântuirii.

Legământul cu Noe

Legământul făcut de Dumnezeu cu Noe (alături de întreaga creație) este cadrul în care omenirea căzută continuă să existe pe Pământ deși nu merită acest lucru: judecata lui Dumnezeu este amânată pentru sfârșitul istoriei, iar grija providențială și tolerantă a lui Dumnzeu va fi menținută până atunci.

Legământul cu Avraam

Legământul cu Avraam este o primă formă de administrare a legământului harului așa cum a fost deja anunțat imediat după cădere. Sămânța femeii devine sămânța lui Avraam, iar Evanghelia devine mai clară.

Legământul mozaic

Legământul mozaic este o formă temporară de administrare a legământului harului, o formă legală care seamănă în multe privințe cu legământul faptelor. Acest legământ mozaic nu înlocuiește legământul avraamic ci este o formă temporară și tipologică în care se pregătește venirea lui Hristos ca sămânță a lui Avraam.

Legământul davidic

Legământul davidic este un legământ dat în contextul mozaic și promite venirea lui Hristos ca rege etern care va aduce o împărăție perfectă.

Noul Legământ

Noul Legământ este dezvoltarea finală a legământului Harului anunțat de Dumnezeu în Geneza 3 și încheiat inițial în mod formal de Dumnezeu cu Avraam.

Viața în Noul Legământ: Legea și Evanghelia

Cum ne raportăm la Lege și Evanghelie în acest Nou Legământ în care îl avem ca mediator pe Hristos care a împlinit legea perfect în locul nostru?

Viața în Noul Legământ: iertarea păcatelor

Cum are loc iertarea păcatelor în Noul Legământ și care este relația între aspectele obiective și cele subiective ale vieții creștine?